Breaking News

Ελβετία Νέα Χρονιά Νέοι Νόμοι Νέα ζωή


 Νέο έτος, νέοι νόμοι, νέα ζωή στην Ελβετία

Από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για όσους θέλουν να αλλάξουν όνομα και φύλο έως τη λήψη δικαιότερων προσφορών για τους διαδικτυακούς αγοραστές, αυτή είναι η εποχή του χρόνου που η ελβετική κυβέρνηση λαμβάνει τις (νομικές) αποφάσεις της.

Αλλαγή φύλου

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, τα άτομα που προσδιορίζονται ως τρανς ή που εκφράζουν μια παραλλαγή της εξέλιξης του φύλου θα μπορούν να αλλάζουν το φύλο και το όνομά τους στο ληξιαρχείο «γρήγορα και μη γραφειοκρατικά».

Η δήλωση στο ληξιαρχείο μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε είναι «εσωτερικά ακράδαντα πεπεισμένος» ότι δεν ανήκει στο φύλο που καταγράφεται στο ληξιαρχείο, δήλωσε η κυβέρνηση. Αυτό θα κοστίζει 75 CHF (82 $). Εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν είναι ακόμη 16 ετών ή τελεί υπό γενική κηδεμονία ή η αρχή προστασίας ενηλίκων έχει διατάξει κάτι τέτοιο, ο νόμιμος εκπρόσωπός του πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο δύο επιλογές στο ληξιαρχείο: γυναίκες και άνδρες. Η πιθανή εισαγωγή τρίτης κατηγορίας φύλου ή η πλήρης παραίτηση από την εγγραφή φύλου είναι υπό συζήτηση.

Γάμος ομοφυλοφίλων

Τον Σεπτέμβριο σχεδόν τα δύο τρίτα των Ελβετών ψηφοφόρων υποστήριξαν πλήρη δικαιώματα γάμου και υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια .

Παρόλο που αυτά τα ζευγάρια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Ιουλίου για να παντρευτούν ή να μετατρέψουν τη σύμφωνη συμβίωση τους σε γάμο, ενδέχεται να υποβάλουν τα χαρτιά για να πάρουν την άδεια, πριν από αυτό.

Ωστόσο, μια διάταξη του νέου νόμου, που αφορά την κοινή περιουσία του γάμου, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό (των οποίων ο γάμος είναι επί του παρόντος αναγνωρισμένος στην Ελβετία ως σύμφωνο συμβίωσης).

Πιο δίκαιες τιμές

Καλά νέα για τους καταναλωτές. Από την 1η Ιανουαρίου, τα ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπηρεσίες δεν θα επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις σε βάρος πελατών στην Ελβετία.

Το 2017, οι Ελβετοί ακτιβιστές συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για μια πανεθνική ψηφοφορία για την Πρωτοβουλία Δίκαιων Τιμών. Το Κοινοβούλιο υπέβαλε μια αντιπρόταση, την οποία αποδέχθηκαν όλες οι οργανώσεις καταναλωτών  και η οποία τίθεται τώρα σε ισχύ.

Ο πυρήνας της αντιπρότασης είναι η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού , που χρησιμοποιείται από τους λιανοπωλητές για να εμποδίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα ή υπηρεσίες από ιστότοπους στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα της ανακατεύθυνσής τους σε ελβετικούς ιστότοπους ή επειδή οι ξένοι προμηθευτές αρνούνται να παραδώσουν στην Ελβετία, εταιρείες και ιδιώτες αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα είτε από λιανοπωλητές ή κατασκευαστές στην Ελβετία, όπου οι τιμές είναι συχνά πολύ υψηλότερες , είτε μέσω αποκλειστικών εισαγωγέων που και πάλι οι τιμές είναι υψηλότερες.

«Είτε πρόκειται για ταξίδια, για εξοχικά διαμερίσματα, ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή εισιτήρια για εκδηλώσεις, συναυλίες, πάρκα αναψυχής κ.λπ., οι πελάτες από την Ελβετία μπορούν τώρα να κάνουν κράτηση στο εξωτερικό απευθείας υπό τους ίδιους όρους με τους ντόπιους», λέει ο ιστότοπος προστασίας καταναλωτών Konsumentenschutz.ch. «Μέχρι τώρα, έπρεπε συχνά να πληρώνουν περισσότερα για την ίδια υπηρεσία».

Ελεύθερη κίνηση

Επίσης καλά νέα για τους Κροάτες. Από την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα να ζουν και να εργάζονται στην Ελβετία με όλους τους άλλους πολίτες της ΕΕ (αν και η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει προσωρινά τον αριθμό τους).

Η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, αλλά η Ελβετία, που έχει υπογράψει τη Συμφωνία για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων, είχε μέχρι τώρα επιλέξει να μην ανοίξει πλήρως τα σύνορά της στους πολίτες της.

 Hλεκτρονική σήμανση

Οποιοσδήποτε επηρεάζεται από ενδοοικογενειακή βία, απειλές ή καταδίωξη μπορεί τώρα να ζητήσει από τον επιτιθέμενο να φορέσει ηλεκτρονικό περιβραχιόνιο ή συσκευή αστραγάλου .

Έτσι, θα είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί  πού βρίσκεται ο δράστης, ο οποίος θα πρέπει επίσης να καλύψει τα έξοδα. Αυτή η ηλεκτρονική επιτήρηση, η οποία μπορεί να παραγγελθεί για έξι μήνες το πολύ, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νόμου για την προστασία των επιζώντων κρουσμάτων  βίας. Τα μεμονωμένα καντόνια είναι υπεύθυνα για την επιβολή του μέτρου όταν το κρίνουν σκόπιμο.

Το 2020, η αστυνομία κατέγραψε περισσότερα από 46.000 βίαια εγκλήματα στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 οικιακών αδικημάτων. Περίπου 27.000 παιδιά και έφηβοι πλήττονται από ενδοοικογενειακή βία κάθε χρόνο.

Φορολογικές ελαφρύνσεις για ‘’άτακτες’’ εταιρείες

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στο εξωτερικό σε ελβετικές τράπεζες ή εταιρείες θα εκπίπτουν υπό όρους από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο ομοσπονδιακός νόμος για τη φορολογική μεταχείριση των οικονομικών κυρώσεων σκοπεύει να αποτρέψει τη χρήση εταιρειών ως αποδιοπομπαίων  τράγων  για πολιτικά αντίποινα μεταξύ των κυβερνήσεων. Ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ελβετία δεν θα εκπίπτουν, αυτά που επιβάλλονται στο εξωτερικό θα εκπίπτουν – υπό τον όρο ότι οι κυρώσεις είναι αντίθετες με την ελβετική δημόσια τάξη ή η εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο.

Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες χώρες που επιτρέπει τέτοια πρόστιμα να εκπίπτουν από τη φορολογία. Οι επικριτές του νέου νόμου δεν εντυπωσιάζονται , υποστηρίζοντας ότι θα ανταμείψει την κακή οικονομική συμπεριφορά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.


 

Πηγή: swiss review


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   ΕΝ.Ε.ΑΠ. Τί είναι Τι πρεσβεύει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετικό Θρίλλερ με Χρυσό στο Καντόνι Jura Όμηροι Οικογένεια





                                  Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου 
                                    Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)
                            Παρουσίαση της ΕΝ.Ε.ΑΠ (Ενωτική Επιτροπή Απελευθέρωσης)