Breaking News

Γερμανία Deutsche Bank Ρεκόρ Κερδών

 


Deutsche Bank: Ρεκόρ δεκαετίας στα κέρδη

Κέρδη δισεκατομμυρίων για την Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αφήνει πίσω τα «πέτρινα χρόνια», αλλά συνεχίζει ένα σκληρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Δεν είχε ξαναγίνει τα τελευταία δέκα χρόνια: Η Deutsche Bank, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, καταγράφει κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προ φόρων, για το 2021. Εάν αφαιρεθούν φόροι και αποπληρωμές τόκων απομένουν στα ταμεία της τράπεζας 1,94 δις, έναντι μόλις 113 εκατομμυρίων το 2020. «Έχουμε επιτύχει το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα των τελευταίων δέκα ετών», επισημαίνει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί η διοίκηση της τράπεζας ότι η Deutsche Bank «άφησε πίσω της μία δαπανηρή περίοδο αναδιοργάνωσης» και «επέστρεψε σε μία βιώσιμη κερδοφορία και ανάπτυξη». Όπως σημειώνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από εκείνα που προσδοκούσαν οι αναλυτές.  

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από την έδρα της τράπεζας στην Φρανκφούρτη ο Κρίστιαν Σέβινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «έχουμε φέρει την Deutsche Bank στην ιδανική αφετηρία για το 2022, ένα έτος αποφασιστικής σημασίας για την αναδιοργάνωσή μας». Θερμή ήταν η υποδοχή των αγορών, με την μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει άνοδο σχεδόν 6% μέχρι το μεσημέρι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, σε μία κατά τα άλλα δύσκολη συνεδρίαση. Το προηγούμενο βράδυ η τράπεζα είχε εξαγγείλει νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ύψους 300 εκ. ευρώ, καθώς και την πρόθεσή της να καταβάλει φέτος, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια εγκράτειας, μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Απομένει ωστόσο η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Σε κάθε περίπτωση τόσο η πληρωμή του μερίσματος, όσο και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εγκαινίασε ο Κρίστιαν Σέβινγκ το 2019 αρχίζει να αποφέρει καρπούς.

Ιnvestment banking και απολύσεις

Σημαντική συμβολή στην αύξηση του τζίρου- όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες τράπεζες- είχε το investment banking, σε μία εποχή που πληθαίνουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Αλλά και η λιανική τραπεζική αποδίδει κέρδος 82 εκ. ευρώ προ φόρων στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, το οποίο μάλιστα φτάνει τα 315 ευρώ, αν συνυπολογιστούν έννομες αξιώσεις για απόδοση φόρου από συναλλαγές στις ΗΠΑ. Σε αυτό το κομμάτι η Deutsche Bank καταγράφει κέρδος για έκτο συνεχές τρίμηνο.

Το δραστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης υπό τις οδηγίες του Σιούινγκ ξεκίνησε την άνοιξη του 2018, όταν η γερμανική τράπεζα διερχόταν κρίση, που απειλούσε την ίδια την ύπαρξή της. Ολόκληρα τμήματα καταργήθηκαν, τα πιο επισφαλή κομμάτια του investment banking πωλήθηκαν σε τρίτους, ενώ άρχισε ένα επώδυνο πρόγραμμα για την κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας, το οποίο πάντως αργότερα αναθεωρήθηκε εν μέρει. Σήμερα η Deutsche Bank απασχολεί μονίμως 83.000 εργαζόμενους, έναντι 91.000 το 2018. Ήταν σαφές εκ των προτέρων ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης απαιτεί πολλά χρήματα, για παράδειγμα για την πληρωμή αποζημιώσεων ή επίσης για τον εκσυγχρονισμό των ΙΤ υποδομών του πιστωτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της τράπεζας, Τζέιμς φον Μόλτκε, το σχετικό κόστος έχει ήδη καλυφθεί κατά 97%, αλλά η υλοποίηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει κάπως το 2021.

Για τον επικεφαλής της τράπεζας Κρίστιαν Σέβινγκ αυτό δικαιολογείται, λόγω επενδύσεων σε προηγμένες υποδομές που καταπολεμούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά και λόγω αυξημένων δαπανών για την παροχή bonus σε διακεκριμένα στελέχη. Αυτό το τελευταίο σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις και αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank έχει αυξήσει κατά 15% τον προϋπολογισμό των boni για το τρέχον έτος. Πάντως για τον Σέβινγκ η απόφαση αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. «Πρόκειται για αμοιβές που ανταποκρίνονται στην απόδοση των στελεχών και στα δεδομένα της αγοράς, τις οποίες ευχαρίστως πληρώνουμε όταν προκύπτουν τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα», επισημαίνει ο ίδιος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV. 

Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον

Οι συναλλαγές υψηλού κινδύνου έχουν ανατεθεί στο εξειδικευμένο τμήμα CRU (Capital Release Unit), το οποίο αποκαλείται και «Bad Bank». Σύμφωνα με τον ισολογισμό, το τμήμα αυτό έχει ήδη εκπληρώσει «με το παραπάνω» τους στόχους για το 2022, για παράδειγμα μειώνοντας τα στοιχεία ενεργητικού σταθμευμένου κινδύνου (risk weighted assets) στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ, από 72 δις το 2020. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Σέβινγκ, παρουσιάζουν σήμερα τα επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται «βιώσιμη» ανάπτυξη και χρηματοδότηση. Πρόκειται για επενδυτικές προτάσεις που εκπληρώνουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική υπεθυνότητα και την χρηστή εταιρική διακυβέρνηση (κριτήρια ESG).

Από τις αρχές του 2020 έχουν διοχετευθεί στα συγκεκριμένα προϊόντα 157 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δις μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον Σέβινγκ, από τα 100 ευρώ που επενδύουν οι πελάτες στην εταιρία χαρτοφυλακίου DWS, θυγατρική της Deutsche Bank, τα 40 κατευθύνονται πλέον σε προϊόντα που τηρούν τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης. Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023 η Deutsche Bank έχει προγραμματίσει να διοχετεύσει τουλάχιστον 200 δις στον συγκεκριμένο κλάδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσα στο 2022.  

Ελληνικές Αποτιμήσεις από την Γερμανική Τράπεζα

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες είναι η «αποτίμηση» της Deutsche Bank, η οποία στην έκθεσή της κάνει λόγο για «μεταμόρφωση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας δίνουν ως κορυφαία επιλογή τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση «αγορά», ενώ στην ίδια «βαθμίδα» σύστασης, δηλαδή για αγορά, τοποθετούν και τη μετοχή της Alpha Bank. Σ’ ό, τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, η Deutsche Bank δίνει σύσταση «hold».

Σχετικά με τις τιμές-στόχους των μετοχών, η γερμανική τράπεζα τοποθετεί την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 4,50 ευρώ, της Alpha Bank στα 1,55 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,55 ευρώ και της Eurobank στα 1,15 ευρώ. Εκτιμά, μάλιστα, ότι Εθνική και Αlpha θα καταγράψουν την καλύτερη κερδοφορία, ενώ σημειώνει πως η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται αρκετά πίσω, σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, ως προς την κερδοφορία της.

Η Deutsche Bank διαπιστώνει βελτίωση του ενεργητικού των τραπεζών, χάρη στην τιτλοποίηση και πώληση «κόκκινων» χαρτοφυλακίων το 2021. Προβλέπει, μάλιστα, ότι την τρέχουσα χρονιά το επίπεδο των «κόκκινων» ανοιγμάτων των τραπεζών, θα προσεγγίσει το 6%.

 

Πηγή : DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία οι Ψυχίατροι Ανησυχούν για την Νεολαία της Χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κίνα Τα 6G Πραγματικότητα πλέον 10 με 20 φορές ταχύτερο από το 5G



                                                             Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ

                                                      κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα