Breaking News

Στόπ για Ελβετία από Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο δίκτυο

 


Οι Βρυξέλλες παγώνουν τη συμμετοχή της Ελβετίας στο νέο σιδηροδρομικό έργο της Ε.Ε.   

Οι καθυστερημένες διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας έχουν σταματήσει τη συμμετοχή της Ελβετίας σε ένα μεγάλο έργο που στοχεύει στη μετατροπή του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε μια έκθεση στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung (NZZ) ότι η συμμετοχή της Ελβετίας έχει σταματήσει. Το έργο - γνωστό ως η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου - στοχεύει στην αύξηση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, προωθώντας τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την αξιοπιστία των τραίνων. Ο στόχος είναι να καταστεί ελκυστικός ο σιδηρόδρομος ως μέσο μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδίως για τις εμπορευματικές μεταφορές. Είναι μέρος δέκα νέων ευρωπαϊκών εταιρικών σχέσεων που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11 δισεκατομμύρια CHF) που οι εταίροι θα συμβάλλουν με τουλάχιστον ισοδύναμο ποσό επένδυσης.

Σύμφωνα με την NZZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπόδισε τη συμμετοχή της Ελβετίας λόγω της έλλειψης προόδου στη θεσμική συμφωνία-πλαίσιο Ελβετίας-ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, δεν θέλει να αρχίσει συζητήσεις για την συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρόμων, έως ότου η Ελβετία αποδεσμεύσει τη δεύτερη συμβολή της στο λεγόμενο «ταμείο συνοχής» της ΕΕ για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε λιγότερο ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες. Η χρηματοδότηση έχει ανασταλεί από το ελβετικό κοινοβούλιο.

Η ελβετική κυβέρνηση ανησυχεί πως  η έλλειψη προόδου στη συμφωνία πλαίσιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», που είναι η συνέχεια του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».  Ωστόσο, η συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας ύψους 100 δισ. Ευρώ της ΕΕ αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ.

Η Ελβετία υποβιβάστηκε προσωρινά στο Horizon 2020 από τις Βρυξέλλες, αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τις ποσοστώσεις μετανάστευσης το 2014. Επανέκτησε το πλήρες καθεστώς σύνδεσης και την πρόσβαση στο Horizon 2020 τρία χρόνια αργότερα, αφού επικύρωσε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων σύμφωνα με την Κροατία. 

Η Ελβετική Ομοσπονδία Σιδηροδρόμου είχε εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στο εμβληματικό σιδηροδρομικό έργο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας», συνεισφέροντας αρκετά εκατομμύρια στην εταιρική σχέση. 

Το μέλλον θα δείξει καθώς και οι αποφάσεις της Ελβετικής κυβέρνησης σχετικά με τις οδηγίες των Βρυξελλών, αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεχτεί την Ελβετία, να συμμετέχει πιο ενεργά αλλά και με περισσότερα χρήματα στο πρόγραμμα αυτό.

 

Πηγή: swiss info

Ακολουθείστε μας στο facebook