Breaking News

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις

 


Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις

Οι παγετώνες στην Ελβετία έχασαν το 1% του όγκου τους το 2021, παρά το πολύ χιόνι που έπεσε στη διάρκεια του χειμώνα και ένα δροσερό καλοκαίρι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε σήμερα η Ελβετική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών.

«Ακόμη κι αν το 2021 σημειώθηκε η μικρότερη απώλεια πάγου από το 2013, δεν παρατηρήθηκε μείωση στη συρρίκνωση των παγετώνων», σημείωσαν οι ειδικοί που παρακολουθούν τους παγετώνες.

«Από μετεωρολογική άποψη οι συνθήκες το 2021 ήταν κατάλληλες για να προσφέρουν μια ανάπαυλα στους παγετώνες. Δυστυχώς σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής ακόμη και μια ‘καλή’ χρονιά δεν αρκεί για τους παγετώνες», υπογράμμισαν.

Η απώλεια όγκου «συνεχίστηκε, κάποιους μήνες με γρήγορους ρυθμούς, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις τον χειμώνα και ένα σχετικά δροσερό καλοκαίρι», πρόσθεσαν.

Το χιόνι του Μαΐου, το οποίο στον παγετώνα Κλαριντενφίρν (που βρίσκεται σε ύψος 2.890 μέτρων) μετρήθηκε στα 7 μέτρα – το μεγαλύτερο πάχος από το 1914 που διατηρούνται αρχεία –, προστάτευσε τους παγετώνες ως τον Ιούλιο.

Όμως «το λιώσιμο των πάγων ήταν σημαντικό στα τέλη Σεπτεμβρίου και περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν σε όλη την Ελβετία τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή σχεδόν το 1% του όγκου των παγετώνων», σύμφωνα με ανακοίνωση των ειδικών.

Κατά συνέπεια 22 παγετώνες που παρακολουθούνται από το ινστιτούτο GLAMOS της Ελβετίας «έχασαν πάγο», ενώ κανένας δεν πρόσθεσε.

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν διπλασιαστεί στη Γη

Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που έκανε το BBC.

Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, μια ακόμη ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, απειλώντας τόσο τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και την υγεία τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών συνέβαιναν περίπου 14 μέρες ετησίως.

Όμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

Όσο ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία στη Γη, τόσο οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται συχνότερες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, θανάτους, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.α.

Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν συχνότερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, όμως και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που γνώρισαν φέτος έντονους καύσωνες, το θερμόμετρο έφθασε τους 47 έως σχεδόν 49 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στον Καναδά τους 49,6.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Τράπεζα UBS Έκρηξη Τιμών στις Κατοικίες Κίνδυνος Νέας Φούσκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελβετία Είναι οι υψηλοί μισθοί Πραγματικότητα?