Breaking News

Ελβετία Οι Εξαγωγές σε επίπεδα Ρεκόρ


Οι ελβετικές εξαγωγές επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία

Οι ελβετικές εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ  το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους  και προήλθαν από χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών προϊόντων.

Με αφορμή τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι ελβετικές εξαγωγές έφτασαν στο νέο υψηλό όλων των εποχών τα 63,11 δισεκατομμύρια CHF (69 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Διοίκηση (FCA).

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ή 2,5% όταν προσαρμόζεται σε σχέση με  τον πληθωρισμό. Από το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι εξαγωγές επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τον Covid 19, ανέφερε την Τρίτη η FCA.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης, περνώντας ξανά το όριο των 50 δισεκατομμυρίων CHF, αλλά παραμένουν 2,5 δισεκατομμύρια CHF κάτω από το επίπεδο ρεκόρ τους το τρίτο τρίμηνο του 2019. Το εμπορικό ισοζύγιο έφθασε έτσι σε ιστορικό επίπεδο με τριμηνιαίο πλεόνασμα 12,56 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Ενώ τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα ήταν ο κύριος συντελεστής στην αύξηση των εξαγωγών, τα όργανα μέτρησης καθώς  και τα ρολόγια ακριβείας, αυξήθηκαν κατά 4% και 3,6% αντίστοιχα, φτάνοντας  σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει η FCA.

Τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος έδειχναν  την απότομη πτώση του εξωτερικού εμπορίου ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια CHF το 2020, πέφτοντας στα επίπεδα του εξωτερικού εμπορίου πίσω κατά τρία χρόνια.

Η ελβετική βιομηχανία ανακάμπτει από την πανδημία

Οι ελβετικοί τομείς μηχανολογίας και ηλεκτρικής μηχανικής ενισχύθηκαν από μια σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγικών πωλήσεων και νέων παραγγελιών το πρώτο εξάμηνο του 2021 καθώς η βιομηχανία ανέκαμψε από τις πληγές της πανδημίας Covid-19.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανέφερε την Τρίτη το βιομηχανικό forum  Swissmem.

Και παρά τις σοβαρές υλικοτεχνικές εκκρεμότητες και την έλλειψη πολλών αγαθών, οι εξαγωγές σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές αυξήθηκαν κατά 15,6% και έφτασαν τα 33,4 δισεκατομμύρια CHF (36,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία απηχούσαν την αισιοδοξία των κυβερνητικών οικονομολόγων που νωρίτερα φέτος προέβλεπαν αύξηση 3,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε όλους τους κλάδους.

Οι εταιρείες Swissmem, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης κατασκευαστές εργαλείων και μηχανημάτων ακριβείας, υπέστησαν τον παγκόσμιο αποκλεισμό πέρυσι, καθώς η ελβετική οικονομία υπέστη τη χειρότερη ετήσια πτώση της εδώ και 45 χρόνια .

Ο κλάδος έχασε 9.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020, αλλά το Swissmem είπε ότι «υποθέτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω της θετικής επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Μια έρευνα σε εταιρείες μέλη έδειξε ότι το 53% προβλέπει ότι η αύξηση των παραγγελιών στο εξωτερικό θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2021.

«Ο μεγάλος αριθμός των εισερχόμενων παραγγελιών υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεπεράσουν σαφώς το επίπεδο πριν από την κρίση», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmem, Stefan Brupbacher.

 

Πηγή : Swiss Forum of Industry