Breaking News

Γερμανία Κατήφορος για το Εμπορικό Πλεόνασμα


Γερμανία Κατήφορος  για το Εμπορικό Πλεόνασμα

Στα €10,7 δισ. κατηφόρισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κάτι που συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά στην οικονομική Ιστορία της χώρας.

Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινήθηκαν ανοδικά κατά 15,7% τον Αύγουστο και οι εισαγωγές ανήλθαν κατά 11,2% ετησίως.

Στα 10,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο, μειωμένο από τα 17,9 δισ. του Ιουλίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν €13 δισ.

Οι εξαγωγές έφτασαν τα 104,4 δισ. σημειώνοντας πτώση 1,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά καταγράφοντας άλμα 14,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,5% σε μηνιαία βάση ενώ έκαναν άλμα 18,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα €93,8 δισ.

Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινήθηκαν ανοδικά κατά 15,7% και οι εισαγωγές ανήλθαν κατά 11,2% ετησίως.

Εφιαλτικός λογαριασμός 100 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους από την έκρηξη στα καύσιμα, ένα ακόμη πρόβλημα για την Γερμανία και τους εταίρους.

Οι κυβερνήσεις με πρώτη την Γερμανία  έχουν δεσμεύσει πάνω από €10 δισ., τα οποία όμως είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρώπη. Αγώνας για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος. Σε κίνδυνο 70-90 εκατ. νοικοκυριά παρά τη στήριξη.

Αντιμέτωπη με έναν ακριβό χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς αυξάνεται το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει πάνω από  10 δισ. ευρώ μέχρι τώρα για επιδοτήσεις και ενισχύσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια χάνεται μπροστά στα επιπλέον 100 δισ. ευρώ που θα δουν χρεωμένα  στους λογαριασμούς ενέργειας οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή  Ένωση φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνήσεων και αναλυτών.

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη, "πονάει"η Γερμανία

Στο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται η επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος της Ελλάδας Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα.

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ», ανέφεραν. «Το πρόσθετο κόστος ενέργειας που θα προκύψει από τους καταναλωτές είναι πιθανό να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη-μέλη», σημείωσαν. Επίσης στο Βερολίνο εκθέσεις και πορίσματα οικονομικών forum και οργανώσεων που μελετούν την Οικονομία και την Ενέργεια παραδόθηκαν στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αν συνεχιστεί στο μέλλον. Επίσημη  Γερμανική απάντηση προς το παρόν δεν υπήρξε.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το ταβάνι του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.

Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Χρειάζονται περισσότερα μέτρα καθώς, ακόμη και με τη στήριξη που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, 70-90 εκατ. νοικοκυριά ( πιθανόν πολύ περισσότερα ) θα αγωνιστούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τον Stefan Bouzarovski, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος ειδικεύεται στην κατανάλωση ενέργειας.

 

Πηγή:  Bloomberg

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Robot-hood Τετράποδος Δασοφύλακας Ρομπότ από Έλληνα Μαθητή


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Επιστήμονες Τώρα Ψάχνουν την Προέλευση του Κορονοϊού σε Νυχτερίδες

 



                                    Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)

  Η εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου