Breaking News

Ελβετία Ζυρίχη Κοινωνικοί Ντετέκτιβ Καταπολέμηση Απάτης


Δημιουργία νόμου για την παρακολούθηση υπόπτων για απάτες με την κοινωνική Πρόνοια και τα επιδόματα. Θα επιτρέπεται σύντομα στους κοινωνικούς ντετέκτιβ να ελέγχουν τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων στην Ζυρίχη;

Το καντονικό συμβούλιο θέλει να δημιουργήσει μια νομική βάση για την παρακολούθηση ύποπτων απατεώνων κοινωνικής πρόνοιας. Ο λαός της Ζυρίχης θα ψηφίσει για αυτό το θέμα στις 7 Μαρτίου.

Στις 7 Μαρτίου, το καντόνι της Ζυρίχης θα ψηφίσει εάν και πώς μπορούν να παρακολουθούνται οι απατεώνες.

Το καντονικό συμβούλιο έχει αναπτύξει μια πρωτοβουλία που επιτρέπει τη χρήση κοινωνικών ντετέκτιβ, αλλά απαγορεύει τη χρήση συσκευών GPS και αιφνιδιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων.

49 δήμοι και διάφορα κόμματα απορρίπτουν την πρωτοβουλία.

Ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν τη δημιουργία νομικής βάσης για την παρακολούθηση υπόπτων για κοινωνικές απάτες.

Μπορούν οι παραλήπτες κοινωνικής πρόνοιας στο καντόνι της Ζυρίχης να παρακολουθούνται από τους λεγόμενους κοινωνικούς ντετέκτιβ εάν υποψιάζονται απάτη; Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία θα ψηφιστεί σε δημοψήφισμα στις 7 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοιόμορφη νομική βάση για αυτού του είδους ενέργειες στο καντόνι. Κάθε κοινότητα  μπορούσε να αποφασίσει μόνη της. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα.

Το καντονικό συμβούλιο της Ζυρίχης συνέταξε νόμο βάσει κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας των FDP και SVP το 2017. Ωστόσο, το καντονικό συμβούλιο αφαίρεσε δύο σημεία από την πρωτοβουλία: αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο σπίτι και χρήση τεχνολογιών τοποθεσίας, όπως συσκευές GPS Προστέθηκε ότι κάθε επιτήρηση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Ποια είναι η προϊστορία;

Το καλοκαίρι του 2007, αποκαλύφθηκαν αρκετές περιπτώσεις απάτης και ψευδών στοιχείων στον κοινωνικό τομέα στην πόλη της Ζυρίχης. Ως αντίδραση, ο τότε κοινωνικός διευθυντής, η Monika Stocker, εισήγαγε κοινωνικούς ντετέκτιβ. Από τότε, τους επετράπη να παρατηρούν άτομα σε περίπτωση ύποπτης απάτης. Άλλες κοινότητες ακολούθησαν το μοντέλο της πόλης της Ζυρίχης . Αυτός ο χειρισμός έληξε το 2017 . Μια γυναίκα από τη Ζυρίχη μήνυσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της. Είχε δίκιο επειδή, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχε νομική βάση για την παρατήρηση. Η χρήση των κοινωνικών ντετέκτιβ ήταν όπως αναπροσαρμόστηκε το νομικό πλαίσιο για τις κοινωνικές απάτες που αφορούν την πρόνοια στη Ζυρίχη . Η νέα νομική βάση του Καντονικού Συμβουλίου ψηφίζεται τώρα.

Τι λένε οι ειδικοί;

Σύμφωνα με το Κοινωνικό Τμήμα της Ζυρίχης, η χρήση κοινωνικών ντετέκτιβ στην καταπολέμηση της απάτης στην κοινωνική πρόνοια έχει αποδείξει την αξία της. Μεταξύ του 2007 και των αρχών του 2017, η Επιθεώρηση της Πόλης της Ζυρίχης διερεύνησε περίπου εκατό περιπτώσεις κάθε χρόνο με ύποπτη χρήση παροχών. "Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν απαραίτητη μια παρατήρηση επειδή οι πόροι των κοινωνικών λειτουργών είναι ανεπαρκείς", λέει η εκπρόσωπος της Ντέμπορα Κόμο. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι μια σαφής νομική βάση που ισχύει για όλους τους δήμους. Για το λόγο αυτό, η κοινωνική αρχή της πόλης της Ζυρίχης υποστηρίζει την πρόταση του συμβουλίου καντονίου. «Εάν απορριφθεί η αλλαγή του νόμου, το υφιστάμενο ασαφές νομικό καθεστώς θα διατηρηθεί. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ύποπτες περιπτώσεις δεν μπορούν να διευκρινιστούν για αόριστο χρονικό διάστημα. "

 "Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει μαζικά στο συνταγματικό και εγγυημένο από τη σύμβαση δικαίωμα προσωπικότητας", λέει ο δικηγόρος Philip Stolkin. "Και δεν ταιριάζει με το συνταγματικό μας κράτος." Η κοινωνική πρόνοια δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους ανθρώπους από την επαιτεία και την πορνεία προκειμένου να τους δοθεί αξιοπρέπεια. Εάν τους παρακολουθείτε, τους τοποθετείτε κάτω από το μικροσκόπιο ευημερίας σαν ένα δείγμα δοκιμής, λέει ο Stolkin. Η υποβολή αποφέρει λίγη εξοικονόμηση, καθώς η ασφάλιση αναπηρίας και η ασφάλιση ατυχημάτων τοποθετούν συνεχώς τους ανθρώπους στην κοινωνική πρόνοια. «Εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήρωναν όσα έπρεπε, τα κεφάλαια κοινωνικής ασφάλισης δεν θα ήταν τόσο υπερφορτωμένα. Αυτή η αποτυχία κοινωνικής ασφάλισης δεν πρέπει να βαρύνει τον δικαιούχο. «Σύμφωνα με τον Στόλκιν, οι απαιτήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης αυξάνονται συνεχώς. «Πρέπει να αποδείξεις και να δείξεις τα πάντα σήμερα για να λάβεις οικονομική βοήθεια. Οι κοινωνικοί ντετέκτιβ δεν πρέπει επίσης να επιτρέπεται να εισβάλλουν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Μετά από μια έντονη συζήτηση, το SP Canton of Zurich πέρασε το σύνθημα ναι. «Είμαστε κατά της χρήσης των κοινωνικών ντετέκτιβ και πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», λέει ο Seiler Graf. Ωστόσο, με την αλλαγή του νόμου περί κοινωνικής πρόνοιας θα δημιουργηθεί μια νομική βάση, που η ασφάλεια δικαίου δεν θα βλάπτει και θα προστατεύεται από την αυθαιρεσία των τοπικών αρχών. «Έτσι τίθεται ένα σαφές όριο συνολικά , τι ένας κοινωνικός ντετέκτιβ μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει », λέει το Εθνικό Συμβούλιο.

Στήριξη στην πρόταση υπάρχει επίσης από το GLP . "Χρειάζεται μια νομική βάση που να προστατεύει όλους τους ανθρώπους που λαμβάνουν νόμιμα κοινωνική βοήθεια", λέει ο Καντονικός Σύμβουλος Ronald Alder. Ο νέος νόμος υπονομεύει ως ύποπτη την στάση απέναντι στην κοινωνική βοήθεια στους δικαιούχους . «Ωστόσο, οι παρατηρήσεις πρέπει να επιτρέπονται μόνο υπό αυστηρούς όρους και σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι επομένως σημαντικό ένα τρίτο παράδειγμα να ελέγχει την αναλογικότητα. " Εκτός από το SP και το GLP, οι φορείς CVP, EVP και EDU έχουν επίσης εκφράσει τη γνώμη τους υπέρ της πρότασης.

49 δήμοι της Ζυρίχης έχουν κάνει δημοψήφισμα κατά του νομοσχεδίου - συμπεριλαμβανομένων των Dietikon, Wädenswil, Dielsdorf και Bassersdorf. Ωστόσο, δεν αντιτίθενται στις παρατηρήσεις, αλλά απαιτούν αποτελεσματικότερα μέσα, όπως ιχνηλάτες GPS και καμία εξουσιοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να μην καθυστερήσουν οι παρατηρήσεις. Τα κόμματα SVP, FDP, Greens και AL αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για διαφορετικούς λόγους.

 "Έχουμε αποφασίσει το No-Parole επειδή το πρότυπο περιορίζει την δράση των Κοινωνικών ντετέκτιβ έτσι ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικό", λέει ο Πρόεδρος της FDP Hans-Jakob Boesch. Η Soziald etektive επιμένει στην παρακολούθηση υπόπτων για κοινωνικές απάτες, χωρίς GPS και χωρίς αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο σπίτι. Δηλαδή Boesch λέει πως δεν πρέπει να υπάρχουν απειλές κατά της ομαλής λειτουργίας των κοινωνικών ταμείων. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νομική βάση για τους κοινωνικούς ντετέκτιβ."

Οι πράσινοι, επίσης είναι κατά της τροπολογίας. «Θέλουμε να ζήσουμε σε μια χώρα όπου οι πολίτες δεν θα είναι ευάλωτοι, ενώπιον του νόμου και να υπάρχει ίση μεταχείριση των ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια έναντι των ιδιωτικών ντετέκτιβ n άλλων μέσων προστασίας της πολιτείας και τιυ Νόμου», λέει ο Simon Meyer, συμπρόεδρος των Πρασίνων. Ήταν της γνώμης ότι δεν θα ήταν ούτε αναλογικό ούτε απαραίτητο , η παρακολούθηση των φτωχών ανθρώπων που ουσιαστικά πλήττεται με τέτοια μέσα.

Όλα αυτά θα αποφασιστούν με δημοψήφισμα στις 7 Μαρτίου 2021.

 

Πηγή :  20min

 

Ακολουθείστε μας στο facebook