Breaking News

Οι Γερμανοί θαυμάζουν τους Ελβετούς για την αντιμετώπιση του covid

 


ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ:

"Οι Ελβετοί κυκλοφορούν, και είναι όλοι έξω, σε αντίθεση με εμάς"

Ένας Γερμανός δημοσιογράφος ταξίδεψε στη Ζυρίχη για να ελέγξει την κατάσταση της χώρας όσον αφορά τον κορονοϊό. «Ήμασταν στο Limmat και είδαμε το απίστευτο: η Ζυρίχη γελάει», έγραψε.

Πώς αντιμετωπίζει η Ελβετία την πανδημία; Ένας δημοσιογράφος από το "FAZ" επισκέφθηκε την Ελβετία, για να το μάθει.

Έκπληκτος  γράφει για την «επιστροφή των χαμόγελων στη λίμνη της Ζυρίχης» και την αίσθηση της ελευθερίας των Ελβετών, που είναι ολοφάνερη στα πρόσωπα των ανθρώπων που κυκλοφορούν στην πόλη της Ζυρίχης.

"Γι 'αυτό κάθονται έξω στις βεράντες των καταστημάτων και πίνουν κρασί", λέει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

"Η επιστροφή των χαμόγελων στη λίμνη της Ζυρίχης"- Αυτός είναι ο τίτλος του «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) για ένα άρθρο σχετικά με το τι επικρατεί στην Ζυρίχη και σε όλη την Ελβετία. Μετά από μήνες αυστηρών μέτρων για την πανδημία, το εξωτερικό catering άνοιξε και πάλι  "και αμέσως η χώρα αλλάζει προς το καλύτερο".

Το "FAZ" έρχεται να συμπληρώσει ένα άρθρο στην "Bild", στο οποίο αναφερόταν πως στα μέσα Απριλίου πως : "Στην Ελβετία νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ένα παράδεισο σ ότι αφορά τον κορονοϊό" . Ο συγγραφέας του άρθρου, αναφερόταν στην κατάσταση της πανδημίας εκείνη την εποχή στην Ελβετία. Περιγράφει πως ένιωσε μπερδεμένος συναισθηματικά βλέποντας  «χαρούμενους ανθρώπους με το θάρρος να ζήσουν» και έγραψε για κρασί, μάρκες πούρων και συναθροίσεις έστω λίγων ανθρώπων με διαγωνισμούς σαπουνόφουσκας.

"Η Ζυρίχη χαμογελάει, η Ζυρίχη γελάει" έγραφε έκπληκτος, ενώ η Γερμανία υπερβάλλει με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το «FAZ» βρήκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου στην Ελβετία «καλή διάθεση των ανθρώπων, joie de vivre, διάθεση για καθημερινή απόλαυση» και «τη μεγάλη ευτυχία της λίγης έστω ελευθερίας», αναφερόμενη σε εκείνη την περίοδο των σκληρών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, όπως λέει το άρθρο. 

Σήμερα "Πήγαμε στο Limmat και είδαμε το απίστευτο: η Ζυρίχη χαμογελάει, η Ζυρίχη γελάει." Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανώς η χειρότερη χώρα στον κόσμο, στο θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού, γράφει ο Jakob Strobel y Serra, ο οποίος είναι επικεφαλής των ιστοσελίδων  ειδήσεων του "FAZ".

Όλη η Ζυρίχη περίμενε απλώς να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι βεράντες των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ είναι γεμάτες. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι Ελβετοί κάθονται τώρα παντού έξω, σε κάθε ελεύθερη γωνία, ακόμη και στα πιο μικρά μαγαζιά - «ανεξάρτητα από το αν είναι ηλιόλουστο ή σκιερό, αυτοσχεδιασμένο ή μόνιμα εγκατεστημένο το οποιοδήποτε ανοιχτό σημείο των καφέ ή εστιατορίων» - και πάντα σε απόσταση, αλλά ποτέ με μάσκα. Ακόμα και στο δρόμο, σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα προσώπου. Και ήδη το μεσημεριανό γεύμα, όπως και το κρασί είναι σερβιρισμένο στα μαγαζιά που είναι γεμάτα πλέον με ανθρώπους. Είναι έξω όλες οι ηλικιακές ομάδες, όλες οι κουζίνες λειτουργούν πλέον στα εστιατόρια και οι πελάτες όπως και οι επιχειρηματίες, χαμογελούν συνεχώς.

"Δεν θα αφήσεις τον εαυτό σου να μείνει μέσα"

"Είναι ένα παράξενα καταθλιπτικό, αλλά και συναρπαστικό συναίσθημα, επειδή αυτοί οι άνθρωποι μας δείχνουν σε τι παράξενο κόσμο ζούμε στη Γερμανία και σε πόσο καλύτερο κόσμο θα μπορούσαμε να ζήσουμε", συνεχίζει ο συγγραφέας του άρθρου. Παρόλο που οι αριθμοί πανδημίας στην Ελβετία δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από ό, τι στη Γερμανία, στην Ελβετία δεν υπάρχει «παράνοια» και «κανένας πανικός». Επιπλέον, κανένας περαστικός στην Ελβετία δεν πηδάει στο πλάι, φοβισμένος, εάν κάποιος περπατά προς αυτόν χωρίς μάσκα. Γενικά δεν υπάρχει «καμία συμπεριφορά αρνητικής διάθεσης προς κάποιον που δεν φοράει μάσκα καθώς περπατάει στον δρόμο». Και μπορείτε άφοβα να γευτείτε ένα ποτήρι Chasselas στο Bellevue.  Ξέρουν όλοι ότι ο κόσμος δεν θα τελειώσει με αυτή την πανδημία. Δεν πτοούνται οι πολίτες, ούτε και φέρονται σαν να είναι η τελευταία τους μέρα, όπως σε πολλές πόλεις στην Γερμανία.   Οι Ελβετοί, δεν έχουν «χάσει την κοινή λογική τους», ούτε έδρασαν σαν τρελοί, αφελείς, απρόσεκτοι ή χωρίς σκέψη. "Δεν θα αφήσεις τον εαυτό σου να μείνει μέσα κλεισμένος." Για τους ανθρώπους στην Ελβετία, η ελευθερία είναι το υψηλότερο αγαθό ακόμη και από την απόλυτη προστασία της υγείας.                                                                                               Προτίμησαν να ελέγχουν το κράτος παρά να το αφήσουν να τους ελέγξει αυτό. Και αυτό το σκεπτικό λειτούργησε.   Μπόρεσαν να σταθμίσουν τι αλήθεια συμβαίνει στη χώρα, μεταξύ ρεαλιστικού κινδύνου και φανταστικής απειλής. "Γι 'αυτό τώρα κάθονται έξω στις βεράντες των μπάρ, των εστιατορίων, παντού  και πίνουν κρασί."

 

Πηγή: 20 minuten

 

Ακολουθείστε μας στο facebook