Breaking News

Η Βιομηχανία Ψεύτικων Βίντεο στο Σκοτεινό Διαδίκτυο Προσοχή Μεγάλη

 


Έως 20.000 δολάρια το λεπτό για ένα βίντεο όπου θα δείχνει εσάς ή όποιον επιλέξετε να κάνει ότι επιθυμείτε: Από κτηνοβασία μέχρι βασιλικές στέψεις... Εξερευνώντας τη βιομηχανία deepfake στο darknet

Οι κυβερνοεγκληματίες προσφέρουν συνεχώς κακόβουλες υπηρεσίες στο darknet, μεταξύ άλλων και η παροχή υπηρεσιών δημιουργίας deepfake. Τα deepfakes δεν θέτουν απλώς σε κίνδυνο τη φήμη και την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου, αλλά αποτελούν επίσης κίνδυνο και για τα οικονομικά του. Οι προσφορές κυμαίνονται από τη δημιουργία πορνογραφικών deepfakes για εκδίκηση μέχρι την προσομοίωση ροών κρυπτονομισμάτων που προορίζονται για χρήση σε κρυπτό-απάτες. Το κόστος αυτών των deepfake βίντεο κυμαίνεται από 300$ έως 20.000$ ανά λεπτό, όπως επισημαίνει η Kaspersky (εταιρεία ασφαλείας λογισμικού)

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο κίνδυνος να πέσει ο καθένας θύμα deepfakes αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι απατεώνες μπορούν εύκολα να αποκτήσουν ή να παραποιήσουν εικόνες των πιθανών στόχων τους. Αυτά τα παραποιημένα βίντεο και εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους κακόβουλους σκοπούς, όπως οικονομική απάτη, πολιτική χειραγώγηση, εκδίκηση και παρενόχληση οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, η δημιουργία deepfakes υψηλής ποιότητας απαιτεί τεχνική τεχνογνωσία και προηγμένο λογισμικό, γι’ αυτό τα άτομα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ψεύτικα πολυμέσα στρέφονται σε υπηρεσίες δημιουργίας deepfake που είναι διαθέσιμες στο dark web. Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν μελετήσει τα φόρουμ του darknet για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της βιομηχανίας deepfake στο darknet.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση για deepfakes, η οποία ξεπερνάει τη διαθέσιμη προσφορά. Οι άνθρωποι αναζητούν ενεργά άτομα που μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικα βίντεο για λογαριασμό τους. Το κόστος δημιουργίας ή αγοράς deepfakes ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα μπορεί ακόμη και να ζητήσουν deepfakes συγκεκριμένων στόχων, όπως διασημότητες ή πολιτικά πρόσωπα. Οι τιμές ανά λεπτό του deepfake βίντεο μπορεί να κυμαίνονται από $300 έως $20.000.

Ένας σημαντικός αριθμός δημοσιευμάτων που αναλύθηκαν αναφέρονταν σε κρυπτό-απάτες. Ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν deepfakes υψηλής ποιότητας με σκοπό την απάτη κρυπτονομισμάτων. Η υπηρεσία τους περιλαμβάνει τη δημιουργία “Cryptostreams” ή “Fake Crypto Giveaways”, τα οποία είναι δημοφιλείς απάτες όπου οι απατεώνες συλλέγουν κρυπτονομίσματα μεταδίδοντας πλαστά giveaways. Για να δημιουργήσουν αυτά τα deepfakes, οι απατεώνες χρησιμοποιούν πλάνα διασημοτήτων ή συνδυάζουν παλιά βίντεο για να ξεκινήσουν ζωντανές ροές σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπόσχονται να διπλασιάσουν κάθε πληρωμή κρυπτονομίσματος που τους αποστέλλεται και συχνά εμφανίζουν μια προ-δημιουργημένη σελίδα όπου τα θύματα καλούνται να μεταφέρουν οπουδήποτε από 2500 έως 1000000 XRP, με την υπόσχεση διπλασιασμού της πληρωμής τους. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες που εμπλέκονται σε αυτήν την απάτη μπορούν να χάσουν από 1.000$ έως 460.000$.

Εκτός από το γεγονός ότι τα deepfakes χρησιμοποιούνται για οικονομική απάτη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην ιδιωτικότητα. Είναι ανησυχητικό ότι ορισμένοι δημιουργοί deepfake προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη δημιουργία πορνογραφικών βίντεο. Αυτοί οι προμηθευτές δημιουργούν επίσης εγχειρίδια για τη δημιουργία αυτών των ψεύτικων βίντεο, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων για την επιλογή της πηγής του υλικού και την ανταλλαγή προσώπων για να δημιουργήσουν μια πειστική πλαστογραφία. Δυστυχώς, αυτά τα πορνογραφικά deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θυματοποιήσουν και να εκβιάσουν άτομα, οδηγώντας σε σοβαρή συναισθηματική βλάβη και ακόμη και οικονομική απώλεια.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο deepfakes για να πραγματοποιήσουν διάφορες απάτες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης κρυπτονομισμάτων και της παράκαμψης βιομετρικής ασφάλειας. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες δημιουργίας deepfake δείχνει επίσης ότι άτομα και ομάδες με κακόβουλη πρόθεση είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν τέτοια βίντεο. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται και να γίνεται πιο προσιτή, είναι σημαντικό οι εταιρείες και τα άτομα να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν από απάτες και επιθέσεις που σχετίζονται με deepfake», σχολιάζει ο Vladislav Tushkanov, Lead Data Scientist της Kaspersky.

Η συνεχής παρακολούθηση των πόρων του dark web παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία deepfake, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθούν τις τελευταίες τάσεις και δραστηριότητες των απειλητικών φορέων σε αυτόν τον χώρο. Παρακολουθώντας το darknet, οι ερευνητές μπορούν να αποκαλύψουν τα νέα εργαλεία, τις υπηρεσίες και αγορές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διανομή των deepfakes. Αυτός ο τύπος παρακολούθησης είναι ένα κρίσιμο συστατικό της έρευνας των deepfake, και βοηθά στη βελτίωση της κατανόησής μας για το εξελισσόμενο τοπίο απειλών. Η υπηρεσία Digital Footprint Intelligence της Kaspersky περιλαμβάνει αυτόν τον τύπο παρακολούθησης για να βοηθήσει τους πελάτες της να παραμείνουν μπροστά από τις τάσεις όταν πρόκειται για απειλές που σχετίζονται με deepfake.

Για να προστατευτείτε από απειλές που σχετίζονται με deepfakes, η Kaspersky συνιστά:

Ελέγξτε τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζονται στον οργανισμό σας – όχι μόνο με τη μορφή λογισμικού, αλλά και με τη μορφή ανεπτυγμένων δεξιοτήτων πληροφορικής. Χρησιμοποιήστε το Kaspersky Threat Intelligence για να είστε ενημερωμένοι για το τρέχον τοπίο απειλών.

Ενισχύστε το εταιρικό «human firewall»: βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι κατανοούν τι είναι τα deepfakes, πώς λειτουργούν και τις προκλήσεις που μπορεί να φέρνουν. Παρέχετε συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση στους εργαζομένους για το πώς να εντοπίζουν ένα deepfake. Η Kaspersky Automated Security Awareness Platform βοηθά τους εργαζόμενους να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τις πιο πρόσφατες απειλές και αυξάνει τα επίπεδα του ψηφιακού αλφαβητισμού τους.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Ο πληροφοριακός αναλφαβητισμός παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διάδοση των deepfakes.

Εφαρμόστε καλά πρωτόκολλα όπως «εμπιστευθείτε αλλά επαληθεύστε». Μια δύσπιστη στάση απέναντι στον αυτόματο τηλεφωνητή και τα βίντεο δεν εγγυάται ότι οι άνθρωποι δεν θα εξαπατηθούν ποτέ, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολλών από τις πιο κοινές παγίδες.

Λάβετε υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά των deepfake βίντεο που πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύμα: σπασμωδικές κινήσεις, εναλλαγές φωτισμού από το ένα καρέ στο άλλο, αλλαγές στον τόνο του δέρματος, περίεργος βλεφαρισμός η καθόλου ανοιγοκλείσιμο ματιών, χείλη κακά συγχρονισμένα με την ομιλία, ψηφιακά τεχνουργήματα στην εικόνα, βίντεο σκόπιμα κωδικοποιημένο σε κακή ποιότητα και με κακό φωτισμό.

Πηγή: Cnn US


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μη Επανδρωμένα Φορτηγά για τους Ρώσους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γερμανική Κωλοτούμπα για τους ΄΄Πρόσφυγες΄΄