Breaking News

Ισραήλ Νετανιάχου πως Δημιουργείται μια Δικτατορία


Για να κατανοήσουμε τα γεγονότα στο Ισραήλ, τίθεται μόνο ένα ερώτημα: τι περιορίζει τη δύναμη της κυβέρνησης; Οι ισχυρές δημοκρατίες βασίζονται σε ένα ολόκληρο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Αλλά το Ισραήλ στερείται Συντάγματος, Άνω Βουλής στο κοινοβούλιο, ομοσπονδιακή δομή ή οποιονδήποτε άλλο έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας εκτός από ένα - το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου σχεδιάζει να περάσει τον πρώτο από μια σειρά νόμων που θα εξουδετερώσουν το Ανώτατο Δικαστήριο. Αν πετύχει, θα αποκτήσει απεριόριστη δύναμη.

Μέλη του συνασπισμού Netanyahu έχουν ήδη αποκαλύψει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν νόμους και να ακολουθήσουν πολιτικές που θα κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Αράβων, των γυναικών, των LGBTQ ατόμων και των κοσμικών ανθρώπων. Μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μείνει τίποτα να τους σταματήσει. Σε μια τέτοια κατάσταση, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να νοθεύσει τις μελλοντικές εκλογές, για παράδειγμα απαγορεύοντας τη συμμετοχή αραβικών κομμάτων — ένα βήμα που είχε προταθεί προηγουμένως από μέλη του συνασπισμού. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διεξάγει εκλογές, αλλά αυτές θα γίνουν μια αυταρχική τελετουργία και όχι ένας ελεύθερος δημοκρατικός αγώνας.

Τα μέλη της κυβέρνησης καυχιούνται ανοιχτά για τις προθέσεις τους. Εξηγούν ότι από τη στιγμή που κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές στο Ισραήλ, σημαίνει ότι τώρα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Όπως και άλλες αυταρχικές δυνάμεις, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει δημοκρατία. Πιστεύει ότι είναι μια δικτατορία της πλειοψηφίας και ότι σε αυτούς που κερδίζουν τις δημοκρατικές εκλογές τους παρέχεται απεριόριστη εξουσία. Τους τελευταίους μήνες έχω μιλήσει με πολλούς υποστηρικτές του Νετανιάχου και πιστεύουν ειλικρινά ότι κάθε περιορισμός σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση είναι αντιδημοκρατικός. «Τι εννοείς ότι δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων;» λένε. «Αλλά κερδίσαμε τις εκλογές! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε!». Στην πραγματικότητα, δημοκρατία σημαίνει ελευθερία και ισότητα για όλους. Η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που εγγυάται σε όλους τους ανθρώπους ορισμένες ελευθερίες, τις οποίες ούτε η πλειοψηφία δεν μπορεί να αφαιρέσει.

Η εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας στο Ισραήλ θα είχε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους Ισραηλινούς πολίτες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ηγείται από μεσσιανικούς θρησκευτικούς ζηλωτές που πιστεύουν σε μια ιδεολογία της εβραϊκής υπεροχής. Αυτό απαιτεί να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ χωρίς να παραχωρηθεί υπηκοότητα στους Παλαιστίνιους και τελικά ονειρεύεται να καταστρέψει το συγκρότημα του τζαμιού al-Aqsa - έναν από τους πιο ιερούς χώρους του Ισλάμ - και να χτίσει στη θέση του έναν νέο εβραϊκό ναό.

Η εβραϊκή υπεροχή δεν είναι περιθωριακή έννοια. Εκπροσωπείται στον συνασπισμό από το κόμμα της Εβραϊκής Εξουσίας και το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich (από τον τελευταίο) κάλεσε πρόσφατα να εξαφανιστεί μια ολόκληρη παλαιστινιακή πόλη ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο Εβραίων εποίκων. 

Άντρες όπως ο Smotrich κυβερνούν τώρα μια από τις πιο τρομερές στρατιωτικές μηχανές στον κόσμο, οπλισμένες με πυρηνικά και προηγμένα όπλα στον κυβερνοχώρο. Για δεκαετίες ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει διεξάγει μια εκστρατεία για να σταματήσει το Ιράν από το να γίνει πυρηνικό, προειδοποιώντας τον κόσμο για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς με πυρηνικές δυνατότητες. Τώρα ο Νετανιάχου εγκαθιδρύει ακριβώς ένα τέτοιο καθεστώς στο Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με συνέπειες που θα αντηχούν πολύ πέρα ​​από την περιοχή. Θα ήταν απίστευτα ανόητο από το Ισραήλ να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά όπως μάθαμε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε την ανθρώπινη βλακεία. Είναι μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στην ιστορία. 

Τα καλά νέα είναι ότι τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης για να σώσει την ισραηλινή δημοκρατία. Απορρίπτοντας την ιδεολογία της εβραϊκής υπεροχής και συνδέοντας τις αρχαίες παραδόσεις της εβραϊκής ανοχής, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται και αντιστέκονται με κάθε μη βίαιο τρόπο που γνωρίζουμε. Από την Παρασκευή, περισσότεροι από 10.000 έφεδροι του στρατού - συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο και διοικητές ελίτ μονάδων - έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θα υπηρετήσουν μια δικτατορία και ότι ως εκ τούτου θα αναστείλουν τη θητεία τους εάν συνεχιστεί η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος . Μέχρι αυτή την Τρίτη, η διάσημη ισραηλινή αεροπορία - η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εφέδρους - μπορεί να έχει μερικώς καθηλωθεί.

Για να εκτιμηθεί το μέγεθος αυτού του βήματος, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η στρατιωτική θητεία είναι ιερό καθήκον για πολλούς Ισραηλινούς. Σε μια χώρα που αναδύθηκε από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος και που αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές για δεκαετίες, ο στρατός ήταν πάντα εκτός ορίων στις πολιτικές διαμάχες. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Πρώην αρχηγοί του ισραηλινού στρατού, της αεροπορίας και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν καλέσει δημοσίως τους στρατιώτες να σταματήσουν να υπηρετούν. Οι βετεράνοι των πολλών πολέμων του Ισραήλ λένε ότι αυτός είναι ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής τους. Η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να το απεικονίσει αυτό ως στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν παίρνουν τα όπλα για να αντιταχθούν στην κυβέρνηση - τα καταθέτουν. Εξηγούν ότι το συμβόλαιό τους είναι με την ισραηλινή δημοκρατία και μόλις λήξει η δημοκρατία — το ίδιο ισχύει και για το συμβόλαιό τους. 

Η αίσθηση ότι το κοινωνικό συμβόλαιο έχει σπάσει οδήγησε επίσης τα πανεπιστήμια, τα εργατικά συνδικάτα, τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να απειλήσουν με περισσότερες απεργίες εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την αντιδημοκρατική κατάληψη της εξουσίας. Οι Ισραηλινοί κατανοούν την πιθανή ζημιά στη χώρα μας. Καθώς το λεγόμενο Start-Up Nation κλείνει, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο βγάζουν χρήματα. Η εσωτερική ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο φόβος και το μίσος κυριαρχούν πλέον στις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της κοινωνίας, καθώς το κοινωνικό συμβόλαιο κατακερματίζεται. Τα μέλη της κυβέρνησης αποκαλούν τους διαδηλωτές και τους εφέδρους του στρατού «προδότες» και απαιτούν να χρησιμοποιηθεί βία για να συντρίψει την αντιπολίτευση. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν ότι μπορεί να απέχουμε μέρες από τον εμφύλιο πόλεμο. 

Αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς που διαδηλώνουμε στους δρόμους νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας, στην εβραϊκή παράδοση και στην ανθρωπότητα να αποτρέψουμε την άνοδο μιας εβραϊκής υπεροχής δικτατορίας. Στεκόμαστε στους δρόμους, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά αν θέλουμε να σώσουμε την ισραηλινή δημοκρατία.

Πηγή: Financial Times


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μαθήματα από τον Ερντογάν και τον Αιώνα της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Απαγορεύεται το Έθνος Προσβάλλει