Breaking News

Τριγμοί για την Ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


 Οι αναλυτές περιέγραψαν το 2022 - 2023  ως «τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του ευρώ». Και είναι αλήθεια πως, η συνάφεια του ευρώ μειώνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το μερίδιό του ευρώ στα παγκόσμια επίσημα αποθέματα συναλλάγματος ήταν 19,6% στο τέλος του 2022, από περίπου 25% το 2003.

Το ευρώ έχει χάσει το 16% της αξίας του έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος και διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Το ενιαίο νόμισμα είναι σήμερα 20% χαμηλότερο από τον μέσο όρο του από το 1999.

Η ισχύς της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης θα δεχόταν μεγαλύτερη πίεση εάν η πληθωριστική κρίση οδηγούσε σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Σε περιόδους αύξησης του πληθωρισμού και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η διεύρυνση των πολιτικών διαφορών μεταξύ των χωρών μελών μπορεί επίσης να συμβάλει στην άνοδο του λαϊκισμού και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ένωσης.

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ, η αρχή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να θέσει ξανά υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, κάτι που απαιτεί αποφασιστική αύξηση των επιτοκίων.

Είναι ένα πικρό αλλά απαραίτητο χάπι για να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικά αποτελέσματα για το ευρώ.

Αποσβέσεις το 2022

Ένας από τους βασικούς παράγοντες της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου το 2022 ήταν η διεύρυνση του χάσματος νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ΕΚΤ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο. Ακολούθησαν περαιτέρω, πιο γρήγορες μεταβάσεις. Η ΕΚΤ, ωστόσο, άργησε να δράσει, μόλις ανακοίνωσε την πρώτη της αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022.

Ωστόσο, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διεύρυνση των διαφορών στα επιτόκια. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, επιβαρύνοντας τους εξωτερικούς λογαριασμούς και την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ξένων επενδυτών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε ιστορικό χαμηλό. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW (δείκτης κλίματος που δημιουργήθηκε από τη μηνιαία Έρευνα Χρηματοοικονομικής Αγοράς ZEW) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους του 2011. Το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών. Οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMIs) τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για τη μεταποιητική δραστηριότητα έχουν ήδη εισέλθει σε ύφεση από τον Ιούλιο.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που προκάλεσε το ευρώ να πέσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο το καλοκαίρι. Ειδικότερα, το σημείο αναφοράς χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη (ολλανδικό TTF) είναι επί του παρόντος οκτώ φορές υψηλότερο από τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ, δίνοντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες και καταναλωτές ένα μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με εκείνες στις ΗΠΑ.

Σοβαρά Προβλήματα μπροστά;

Ο πληθωρισμός-ρεκόρ και οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να εξακολουθούν να επηρεάζουν την απόδοση του ευρώ τους επόμενους μήνες.

Η αυξανόμενη απαισιοδοξία έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος (-16% το περασμένο έτος) και είναι δύσκολο να εντοπιστούν καταλύτες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε αργότερα τον κύκλο αντίδρασης της, δεν είναι απολύτως σαφές ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed. Αυτό σημαίνει ότι το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται έναντι του δολαρίου. Η πιθανότητα περαιτέρω υποτίμησης είναι πραγματική – σε ένα σενάριο όπου το ευρώ πέφτει πολύ κάτω από την ισοτιμία, εάν επιμείνουν τα ενεργειακά και πληθωριστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Γερμανική οικονομία, η κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να δει μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με τα βασικά επίπεδα κατά περίπου  3,10% μέχρι το τέλος του 2023 και  επιπλέον συρρίκνωση 0,4% το 2024, με κανένα κέρδος τα επόμενα έτη από την διαρκώς αναβαλλόμενη οικονομική δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να έχει ένα ντόμινο στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομία της Γερμανίας.

Με την ανακοίνωση του Μέσου Προστασίας Μεταφοράς (TPI) τον Ιούλιο, η ΕΚΤ περιόρισε προσωρινά τους κινδύνους μιας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα αυξανόμενα κρατικά ελλείμματα ως αποτέλεσμα της κρίσης του φυσικού αερίου, παράλληλα με τις πολιτικές εκλογές στην Ιταλία είναι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να φέρουν ξανά στο επίκεντρο τα κρατικά spreads τους επόμενους μήνες.

Τι σημαίνει μια συντριβή σε πραγματικούς όρους;

Εάν εξετάσουμε το REER (πραγματική αποτελεσματική συναλλαγματική ισοτιμία) του ευρώ – ένα μέτρο της αξίας του ενιαίου νομίσματος έναντι ενός σταθμισμένου μέσου καλαθιού ξένων νομισμάτων μετά την προσαρμογή για τους σχετικούς δείκτες τιμών – είναι ήδη περίπου 9% κάτω από τη μακροπρόθεσμη απόδοση.

Το ευρώ έχει υποστεί ιστορικά δύο σημαντικά επεισόδια πραγματικής υποτίμησης. Η πρώτη συνέβη μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Ιουλίου 2012. επιταχύνθηκε από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση και επιδεινώθηκε από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Η πραγματική  συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ (REER) μειώθηκε κατά προσέγγιση -17%, από το 110 στο επίπεδο των 92 μονάδων.

Το δεύτερο συνέβη μεταξύ Μαρτίου 2014 και Απριλίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η Federal Reserve ακολουθούσε διαφορετικές και πιο περιοριστικές νομισματικές πολιτικές. Η REER του ευρώ υποχώρησε κατά περίπου 14%.

Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα άλλο μεγάλο πραγματικό σοκ του ευρώ, όπως αυτά που αναφέρθηκαν ήδη, θα μπορούσαμε να υποστούμε πτώση 8-10% σε πραγματικούς όρους.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια πληθωριστική περίοδο, η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, με τρομερές οικονομικές συνέπειες.

Η ικανότητα απόκρισης

Μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, η ΕΚΤ είχε πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια, επειδή η Ευρωζώνη βρισκόταν σε φάση αποπληθωρισμού. Αυτή η ύφεση μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από επίμονα υψηλό πληθωρισμό λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου, που εμποδίζει την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει νομισματικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Μια περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ δεν μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, δεδομένων των μακροοικονομικών προοπτικών, αλλά η ΕΚΤ διαθέτει τα εργαλεία για να μετριάσει την ταχύτητα της πτώσης. Για να συμβεί αυτό, η ΕΚΤ πρέπει να εφαρμόσει μεγάλες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ, η ΕΚΤ δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάζει. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό της αγοράς και η αποτυχία του ευρώ να βρει ένα κατώτατο όριο θα μπορούσε να έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από μια ύφεση. Πιθανόν το τέλος της Γερμανίας ως οικονομικής υπερδύναμης όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Με λιγότερα διαθέσιμα νομισματικά όπλα τώρα, η μελλοντική οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί να περάσει από μια νέα φάση μεταρρυθμίσεων και αύξησης της παραγωγικότητας, με γνώμονα τη δέσμευση του φιλόδοξου Ταμείου Ανάκαμψης να προωθήσει την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Ακόμα κι αν αυτό ήταν απολύτως επιτυχημένο, ωστόσο, υπάρχει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά.

Πηγή: Euromon. Rev.

Σ.Σ. Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία τα πηγαίνει όλο και χειρότερα και ήδη τα σενάρια περί πιθανής διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν και παίρνουν!!! Η οικονομία της Γερμανίας έχει πάρει την κατιούσα και κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν ύφεση διαρκείας. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa για το RTL και το ntv έδειξε ότι το 36% των Γερμανών που συμμετείχαν σε αυτήν είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να επιδεινώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μόνο το 23% σημείωσε βελτίωση. Σύμφωνα με το Forsa , είναι κυρίως άτομα με χαμηλό εισόδημα με εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ το μήνα που ανέφεραν αυτήν την εμπειρία (51 τοις εκατό). Αυτό συμφωνεί με την έρευνα των εργαζομένων που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) που συνδέεται με τα συνδικάτα , η οποία διαπίστωσε ότι οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι πολύ πιο έντονες στις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες από ό,τι στις ανώτερες. Συνολικά, το 64 τοις εκατό των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση συνολικά, με τους Ανατολικογερμανούς (70 τοις εκατό), τους υποστηρικτές του δεξιού AfD (84 τοις εκατό) και του φιλελευθέρου FDP (85 τοις εκατό) να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι. Μόλις το οκτώ τοις εκατό είναι απόλυτα ικανοποιημένοι και πιστεύουν ότι η χώρα αναπτύσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση.Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών, δηλαδή το 71 τοις εκατό, υποθέτουν ότι η ζωή θα είναι ακόμα χειρότερη στο μέλλον από ό,τι στο παρόν. Όλα αυτά οδηγούν τους πάντες στα όριά τους!!! Ο γαλλό-γερμανικός άξονας σπάει, το μεταναστευτικό στην Ευρώπη διογκώνεται, η οικονομία χειροτερεύει, η πολιτική δεν εμπνέει πια τους περισσοτέρους!!! Πολλοί δεν αποκλείουν, αργά ή γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει στην μορφή που ξέρουμε και να συνενωθεί με κάτι άλλο, πιο μεγάλο! Αυτή θα είναι ενδεχομένως η «παγκόσμια λύση» στο πρόβλημα που εντέχνως προκλήθηκε, καταλήγουν αναλυτές!!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Λιβύη: Τα 6 θανάσιμα επιχειρησιακά σφάλματα και τα ερωτήματα που προκύπτουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Πρώτη Πόλη στον Κόσμο που απαγορεύει τα Κινητά Τηλέφωνα στα Παιδιά