Breaking News

Πυρηνική Μπαταρία Παράγει Ενέργεια Για 50 Χρόνια


Πυρηνική μπαταρία παράγει ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση

Η Betavolt λέει ότι η μπαταρία της θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζεται ποτέ να φορτιστούν και drones που μπορούν να πετούν για πάντα.

Μια κινεζική startup παρουσίασε μια νέα μπαταρία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια με την ανάγκη φόρτισης ή συντήρησης.

Η Betavolt με έδρα το Πεκίνο είπε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που πραγματοποιεί τη σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας, τοποθετώντας ισότοπα νικελίου-63 σε μια μονάδα μικρότερη από ένα νόμισμα.

Η εταιρεία είπε ότι η μπαταρία επόμενης γενιάς είχε ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και τελικά θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές όπως τηλέφωνα και drones.

« Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μακροχρόνιας παροχής ρεύματος σε πολλαπλά σενάρια, όπως αεροδιαστημική, εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικός εξοπλισμός, μικροεπεξεργαστές, προηγμένοι αισθητήρες, μικρά drones και μικρορομπότ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στον νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».

Η μπαταρία λειτουργεί μετατρέποντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τα αποσυντιθέμενα ισότοπα σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω μιας διαδικασίας που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα.

Οι επιστήμονες στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αναπτύξουν την τεχνολογία για χρήση σε διαστημόπλοια, υποβρύχια συστήματα και απομακρυσμένους επιστημονικούς σταθμούς, ωστόσο οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες ήταν και δαπανηρές και ογκώδεις.

Η προσπάθεια για τη μικρογραφία και την εμπορευματοποίηση των πυρηνικών μπαταριών ξεκίνησε στο πλαίσιο του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονται επίσης για την ανάπτυξή τους.

Η Betavolt είπε ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει ισχύ 100 μικροβάτ και τάση 3 V, ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 κυβικά χιλιοστά, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.

Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά για να παράγουν περισσότερη ενέργεια, με την εταιρεία να φαντάζεται κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζονται ποτέ φόρτιση και drones που μπορούν να πετούν για πάντα. Η πολυεπίπεδη σχεδίασή του σημαίνει επίσης ότι δεν θα πιάσει φωτιά ή θα εκραγεί ως απόκριση σε ξαφνική δύναμη ή φορτίο-τάση, ισχυρίζεται η Betavolt, ενώ μπορεί επίσης να λειτουργεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -60C έως 120C.

«Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που αναπτύχθηκε από την Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και κοχλία στο ανθρώπινο σώμα», ανέφερε η εταιρεία.

«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο αποσύνθεσης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο είναι μη ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον.

Πηγή https://www.independent.co.uk/tech/nuclear-battery-betavolt-atomic-china-b2476979.html


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ειδήσεις-Νέα Εξοπλιστικό Παζάρι Τέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ειδήσεις-Νέα  Γιατί Ηγέτες σε Όλο τον Κόσμο Προειδοποιούν για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο