Breaking News

Ενισχύω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου


enisxyw-to-anosopoiitiko-tou-paidiou-mou
Πως να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου?
Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να μην αρρωσταίνουν, όσο το δυνατόν περισσότερο καθ΄ολη τη διάρκεια της χρονιάς και πόσο μάλλον τώρα που μπαίνει το φθινόπωρο και σηματοδοτεί την έναρξη των παιδικών ιώσεων.
Σαφέστατα, αυτό που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην τόνωση του οργανισμού, είναι η σωστή διατροφή και για την ακρίβεια τροφές που να θωρακίζουν και να προστατεύουν τον οργανισμό με τις βιταμίνες τους.
Ας δούμε, λοιπόν, τι χρειάζεται να κάνουμε:
Βιταμίνη C: η Βιταμίνη C «κινητοποιεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιούς που έχουν εισβάλλει στο σώμα και τους καταστρέφουν απορροφώντας τους». Πηγές Βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, κ.α
Βιταμίνη D3: Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της Βιταμίνης στον οργανισμό, είναι ένας απ’ τους συχνότερους λόγους που ο οργανισμός εξασθενεί. Όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες A και K2 λειτουργεί ακόμη καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος για να απορροφήσει Βιταμίνη D ένας οργανισμός είναι η έκθεση στον ήλιο. Τροφές-πηγές της είναι οι πέστροφες, ο σολομός, οι σαρδέλες, το συκώτι και οι κρόκοι των αυγών, εμπλουτισμένα τρόφιμα πχ. δημητριακά, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διαδικασία σύνθεσης των αντισωμάτων. Τονωτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι: το κοτόπουλο, τα αυγά, το ψάρι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Βιταμίνη Α: Μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι.
Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά.
Αυξήστε την κατανάλωση των ω-3 και ω-6 λιπαρών :
Ω-3: ψάρια, θαλασσινά, tofu (τυρί από γάλα σόγιας),αμύγδαλα, καρύδια, φυτικά έλαια, λιναρόσπορος.
Ω-6: φυτικά έλαια, κρέας, αυγά, πουλερικά.
Επίσης, ελλείψεις σε ψευδάργυρο και σελήνιο έχουν συσχετιστεί με μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σελήνιο: κυρίως ξηροί καρποί.
Ψευδάργυρος: Οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά, καρύδια.
Τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως γιαούρτι 24ωρης ωρίμανσης, κεφίρ, κομπούχα και αρκετά υγρά (κυρίως νερό), με σκοπό την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Όσον αφορά την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, η αποφυγή του αρνητικού είναι το ίδιο σημαντική με την πρόσθεση του θετικού. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν σε φλεγμονή. Περιλαμβάνονται σε ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, γλυκά και αναψυκτικά.
Τέλος, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η άσκηση και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, θα αποτελέσουν τον ιδανικό συνδυασμό που είναι και η απάντηση του ερωτήματος: πως να ενισχύσω τελικά το ανοσοποιητικό του παιδιού μου!!!




Έγραψε η Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος