Breaking News

Η Εκδίκηση του Οθωμανού


i-ekdikisi-tou-othomanou
Επόμενος στόχος του Ερντογάν η κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης
«Η εκδίκηση του Οθωμανού»! Με αυτόν τον τίτλο στο άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Sabah ο γνωστός σχολιαστής Ενγκίν Αρντίτς δεν πανηγυρίζει απλώς για την μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί, αλλά «πυροβολεί» ευθέως κατά της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπέγραψε η Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ στις 24 Ιουλίου 1923.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε οτι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγια Σοφιά θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Ο Σουλτάνος θέλει να συνδυάσει την προκλητική αλλαγή του καθεστώτος της Αγια Σοφιάς με την έναρξη μιάς εκστρατείας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης με στόχο την εδαφική επέκταση της Τουρκίας. Σε βάρος φυσικά των γειτόνων της!
Ο Ερντογάν άρχισε να θέτει τις βάσεις για την αλλαγή υπέρ της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάνης τα τελευταία χρόνια. Να μην ξεχνάμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραμονές της επίσκεψής του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 είχε πει προκλητικά ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης», για να λάβει την αυστηρή απάντηση διά στόματος του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές».
Εκτοτε φυσικά ο Σουλτάνος δεν παρέλειπε να κάνει λόγο για «ορισμένες λεπτομέρειες» στη Συνθήκη της Λωζάνης που δήθεν ήταν «ασαφείς» και ότι ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν. Εδειξε χάρτες στην τουρκική τηλεόραση με τα σημερινά σύνορα να εκτείνονται πέρα από εκεί που πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αρμενία, το Ιράκ και τη Συρία.
Η αραβική επιθεώρηση Arab Weekly το λέει απερίφραστα: Μέσα στην μεγαλομανία του να γίνει ο δεύτερος Ατατούρκ πολλοί λένε οτι «ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό είναι στο μυαλό του, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο επίτευγμα από την επέκταση της Τουρκίας».
Μόνο που «η Συνθήκη της Λωζάνης καθιέρωσε μεταξύ άλλων και τα μόνιμα σύνορα μεταξύ της μετα-Οθωμανικής Τουρκίας και των γειτόνων της. Η καθιέρωση του πλαισίου των συνθηκών απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί, εκτός εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει σε πόλεμο, όπως έκανε στην Κύπρο το 1974», προειδοποιεί το αραβικό περιοδικό.
Είναι αποφασισμένος να πάει σε πολέμους ο Ερντογάν για να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης; Μα το κάνει ήδη! «Σημάδι της επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν είναι ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία ενήργησε στη Συρία. Ο Ερντογάν είδε την ευκαιρία να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας και την άρπαξε , γνωρίζοντας ότι όταν οι τουρκικές δυνάμεις βρεθούν στο συριακό έδαφος, θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποχωρήσουν μέσα στο χάος του πολέμου» γράφει το αραβικό περιοδικό.

Ο Μακσούτ Σερίμ, επονομαζόμενος και «μυστικός φύλακας» του Ερντογάν είχε ομολογήσει από το 2013 σε τηλεφωνική συνομιλία του με στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου ότι για την Αγκυρα «η Συνθήκη της Λωζάνης έληξε», απελευθερώνοντας την Τουρκία για να καταλάβει πλούσιους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο βόρειο Ιράκ.
«Το 2013 είναι η χρονιά που έληξε η Συνθήκη της Λωζάνης και τα άρθρα της Συνθήκης δεν ισχύουν πλέον» δήλωσε ο συνεργάτης του Ερντογάν, όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor. Η τηλεφωνική συνομιλία κατεγράφη στις 5 Ιουνίου 2013 στις 19:24 και έφτασε στα χέρια Τούρκων δικαστών που ερευνούσαν τη δράση του Μακσούτ Σερίμ για τη συμμετοχή του σε δίκτυο απάτης που ενέπλεκε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν και των μελών της οικογένειάς του.
Οι δικαστές είχαν δώσει άδεια για την παρακολούθηση των επαφών του Σερίμ στις 27 Μαΐου 2013 .Για την ιστορία ,στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Σερίμ συνομιλούσε με τον Αχμέτ Εργκούν, στενό φίλο του Ερντογάν για δεκαετίες και μέλος του Γενικού Συμβουλίου στο Τουρκικό Ίδρυμα Υπηρεσιών Νεολαίας και Εκπαίδευσης (TÜRGEV), μια οργάνωση στην οποία ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ ήταν εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
Στον φάκελο της έρευνας, ο Eργκούν κατηγορήθηκε για τη λειτουργία ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος σε συνεργασία με τον Μπιλάλ και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, για κάποιον τόσο φιλόδοξο όσο ο Ερντογάν, η προεδρία μπορεί να μην είναι αρκετή. Το εγώ του απαιτεί περισσότερα, πολύ περισσότερα. Μερικοί λένε ότι θα ήθελε να θεωρηθεί ηγέτης του αραβικού κόσμου, απουσία καραμετικού αραβικού ηγέτη. Εάν η ηγεσία των Αράβων είναι απίθανο να γίνει πραγματικότητα, είναι πιθανό να θέσει το βλέμμα του στην ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου.Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ  από την εφημερίδα Δημοκρατία