Breaking News

Αγκάθινο στεφάνι Ιησού που βρίσκεται


agkathino-stefani-iisou-pou-vrisketai
ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΙΗΣΟΥ: ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ-ΠΩΣ ΓΛΙΤΩΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Μετά την Σταύρωση δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον περιήλθε το στεφάνι. Σύμφωνα με κείμενα της εποχής το 530 μ.Χ. αναφέρεται ότι βρισκόταν στο Όρος Σιών, έναν λόφο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και ήταν προς έκθεση στους πιστούς.
Από την Σταύρωση μέχρι την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τις σταυροφορίες και την γαλλική Επανάσταση το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού άντεξε στο χρόνο και σήμερα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στην Γαλλία.
Μάλιστα στην μεγάλη πυρκαγιά το 2019, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ναού, ήταν ένα από τα κειμήλια που σώθηκε από εθελοντές. Ποια είναι όμως η σημασία του στην χριστιανική θρησκεία και πως έφτασε στα χέρια των Γάλλων;
 Οι αναφορές στα Ευαγγέλια
 Σε τρία ευαγγέλια αναφέρεται η ύπαρξη ενός αγκάθινου στεφανιού που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού πριν την σταύρωση του. Είναι ένα από τα αντικείμενα με τα οποία βασανίστηκε ο Χριστός από τους δεσμοφύλακες του προκειμένου να χλευάσουν την παραδοχή του ότι είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων.
Πολλές αναφορές του αγκάθινου στεφανιού υπάρχουν μετέπειτα από τους ιδρυτές εκκλησιών, θεολόγους αλλά και πλήθος αναπαραστάσεων στην τέχνη. 
 Τι απέγινε μετά την Σταύρωση
 Μετά την Σταύρωση δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον περιήλθε το στεφάνι. Σύμφωνα με κείμενα της εποχής το 530 μ.Χ. αναφέρεται ότι βρισκόταν στο Όρος Σιών, έναν λόφο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και ήταν προς έκθεση στους πιστούς.
Για μερικές εκατοντάδες χρόνια χάνονται και πάλι τα ίχνη του μέχρι που μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο. Σύμφωνα με επιγραφή σε λειψανοθήκη από το 950 μ.Χ αναφέρεται ότι εκεί φυλάσσονταν αντικείμενα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων ανάμεσα τους και το αγκάθινο στεφάνι. Στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι αφαιρέθηκαν αρκετά αγκάθια που εστάλησαν ως θεία δώρα από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου σε βασιλείς και θρησκευτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Για παράδειγμα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός φέρεται να έδωσε ένα αγκάθι στον επίσκοπο του Παρισιού.
Σε κείμενο ενός φύλακα του βυζαντινού παλατιού το 1200 μ.Χ., του Νικολάου Μεσαρίτη σημειώνεται ότι το αγκάθινο στεφάνι παραμένει φρέσκο, πράσινο και σε πολύ καλή κατάσταση.
 Στη συνέχεια ο βυζαντινός θρόνος πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 1228 όταν ο αυτοκράτορας Βαλδουίνος ο Β ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 11 ετών η ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρισκόταν ήδη σε σοβαρή κρίση. Ο αυτοκράτορας προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο από τον πλούσιο έμπορο της Βενετίας, τον Νικόλο Κιρίνο το στεφάνι δόθηκε ως ενέχυρο.
 Το ταξίδι στην Γαλλία
 Στη συνέχεια ο Βαλδουίνος ο Β επισκέφθηκε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα και προσέγγισε τον ξάδερφο του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ. Ο Γάλλος βασιλιάς συμφώνησε να βοηθήσει και να αποπληρώσει το αυτοκρατορικό χρέος.
Με αυτά τα χρήματα ο Λουδοβίκος Θ έγινε ο νέος προστάτης για το αγκάθινο στεφάνι το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι. Ο αρχιεπίσκοπος του Σανς, Γκοτιέ Κορνού αναφέρει στα γραπτά του λεπτομερώς τις εκδηλώσεις εορτασμού για την άφιξη του στεφανιού στο Παρίσι. Στις 19 Αυγούστου 1239 ο Λουδοβίκος Θ φόρεσε μόνο ένα λευκό ένδυμα και ξυπόλητος φόρεσε το αγκάθινο στεφάνι για να το μεταφέρει στην γαλλική πρωτεύουσα.
 Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με μία τελετή στην Παναγία των Παρισίων και το στεφάνι κλειδώθηκε μακριά από τους πιστούς μέσα στο γαλλικό παλάτι. Σχεδόν 9 χρόνια μετά τον Απρίλιιο του 1248 το αγκάθινο στεφάνι μεταφέρθηκε στο βασιλικό παρεκκλήσι Σέιντ Σαπέλ στο Παρίσι και τοποθετήθηκε σε μία γυάλινη χρωματιστή θήκη.
Η γαλλική Επανάσταση
Το στεφάνι παρέμεινε στο παρεκκλήσι στο Παρίσι μέχρι την γαλλική Επανάσταση. Το 1790 μεταφέρθηκε μαζί με άλλα κειμήλια στο Αβαείο του Σέιντ Ντενί και το 1806 κατέληξε στην Παναγία των Παρισίων.