Breaking News

Απειλές Άγκυρας κατά Μακρόν


apeiles-agkyras-kata-makron
Απειλές Άγκυρας κατά Μακρόν: Είμαστε αρκετά ισχυροί για να αποτρέψουμε την αρμάδα σου!
Εξάλλου, η Άγκυρα δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει τη "στρατικοποίηση του Καστελόριζου".
Ακόμη και την στρατιωτική απάντηση «έδειξε» την Κυριακή η Άγκυρα στον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς έχει θορυβηθεί για την ενεργό υποστήριξη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα. 
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας «κόκκινες» γραμμές, επειδή η Άγκυρα καταλαβαίνει από πράξεις και όχι από λόγια.
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η αντίδραση της Τουρκίας
«Εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν χαράξει μια κόκκινη γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητούν την αποφασιστική στάση της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο - υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ έχουν δικαιώματα στην περιοχή» σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. 
«Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, ανήκει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους βάσει του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζει δε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η περίοδος καθορισμού της ιμπεριαλιστικής τους συνεννόησης χαράζοντας γραμμές σε χάρτες έχει τελειώσει» υποστηρίζει η Άγκυρα, υπαινισσόμενη το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας.
«Στα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν ειδήσεις σχετικά με στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947. Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο» 
«Η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει όποιον προσπαθεί να αδράξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναπτύσσοντας μια "αρμάδα"» αναφέρει η ανακοίνωση, αναφορά στο γαλλικό στόλο που βρίσκεται στην περιοχή. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται «βάσει δικαιοσύνης και όχι μέσω προκλήσεων». 

Εξάλλου, σε άλλη της ανακοίνωση, η Άγκυρα δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψει τη στρατικοποίηση του Καστελόριζου». Δε θα επιτρέψουμε, αναφέρει, ποτέ τέτοια πρόκληση. 
«Σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν ειδήσεις σχετικά με στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947. Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ερντογάν, ανακοίνωσε πως θα οργανώσει πορεία για τα Δωδεκάνησα, ζητώντας το καθεστώς τους να επανεξεταστεί!


Πηγή:skai.gr