Breaking News

Κορωνοϊός Επιτάχυνση Ζήτησης Επαγγελμάτων του Αύριο

 


Κορωνοϊός: Η πανδημία επιτάχυνε τη ζήτηση για τα «επαγγέλματα του αύριο»

Ανακατατάξεις στο επαγγελματικό τοπίο φέρνει η ύφεση που έχει η προκαλέσει η Covid 19 παγκοσμίως, η οποία επιταχύνει τις τεχνολογικές αλλαγές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτοπισμό 85 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ο αυτοματισμός, σε συνδυασμό με την ύφεση εξαιτίας της Covid-19, δημιουργεί ένα σενάριο ‘διπλής αναστάτωσης’ για τους εργαζόμενους», αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Ελβετία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο προειδοποιεί ότι η ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί, εκτός εάν εκτοπισμένοι εργαζόμενοι επανεκπαιδευτούν για να εισέλθουν σε νέα επαγγέλματα.

Πάνω από τα δύο πέμπτα των μεγάλων εταιρειών που ρωτήθηκαν από το Φόρουμ σχεδιάζουν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η δημιουργία θέσεων εργασίας αρχίζει να υστερεί από την καταστροφή θέσεων εργασίας - και αυτός ο παράγοντας είναι έτοιμος να επηρεάσει εργαζόμενους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση με ιδιαίτερη αγριότητα», τονίζεται στην έκθεση.

Η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσε απότομη αύξηση της ανεργίας σε όλο τον κόσμο. Αρκετές μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού έχουν επεκτείνει την υποστήριξη των μισθών προκειμένου να αντισταθμίσουν την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να βαδίζει υψηλότερα, ενώ οι νομοθέτες διαφωνούν για νέα μέτρα τόνωσης.

Η πανδημία κινδυνεύει να εντείνει τις υπάρχουσες ανισότητες, επειδή οι βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, τείνουν να έχουν νεότερους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς που είναι σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να αυξήσει την εισοδηματική ανισότητα και να ωθήσει έως και 115 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος.

Οι δουλειές του αύριο

Η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας από εταιρείες και καταναλωτές, αυξάνοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud computing και ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ συρρικνώνει εταιρείες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στο διαδίκτυο.

Εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι, είτε επειδή η εργασία τους απαιτεί άμεση επαφή, είτε επειδή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, μια μετατόπιση στον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών θα μπορούσε να εκτοπίσει περίπου 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2025, δημιουργώντας ταυτόχρονα 97 εκατομμύρια νέους ρόλους.

Οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να είναι όλο και περισσότερο περιττές περιλαμβάνουν διοικητικούς βοηθούς, λογιστές και υπαλλήλους μισθοδοσίας, ενώ οι θέσεις με αυξανόμενη ζήτηση περιλαμβάνουν εκείνες στην πράσινη οικονομία, ρόλους στην πρώτη γραμμή των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της μηχανικής, του cloud computing και της ανάπτυξης προϊόντων.

Μια αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την παραγωγή περιεχομένου, καθώς και ρόλους που απαιτούν ικανότητα για συνεργασία με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα «δείχνουν τη συνεχιζόμενη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στη νέα οικονομία», προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 94% των εταιρειών που ρωτήθηκαν, αναμένουν ότι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες στη δουλειά, ποσοστό που κυμαινόταν στο 65% το 2018.

Μια ανάλυση της ομάδας επιστήμης δεδομένων του LinkedIn που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Φόρουμ έδειξε ότι πολλοί επαγγελματίες που έχουν μετακινηθεί σε "αναδυόμενους ρόλους" στη νέα οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια προέρχονταν από εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν παρόμοιες δεξιότητες.

Για παράδειγμα, οι μισοί από αυτούς που μετέβησαν σε επαγγέλματα επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης (AI) προέρχονταν από κλάδους που δεν είχαν καμία σχέση. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 67% στους ρόλους μηχανικής, στο 72% στους ρόλους περιεχομένου και στο 75% στις πωλήσεις.

Δεξιότητες με μεγάλη ζήτηση

Η κριτική σκέψη, η ανάλυση και η επίλυση προβλημάτων παραμένουν ανάμεσα στις κορυφαίες δεξιότητες που οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θεωρούν ότι αυξάνονται σε σημασία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Νέες δεξιότητες που περιλαμβάνουν πλέον οι εταιρείες τώρα που η πανδημία έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή, είναι η αντοχή στο στρες, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία.

Οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στην επανεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων τους.

Η έκθεση αναφέρει μια μελέτη του διαδικτυακού παρόχου Coursera, η οποία διαπίστωσε ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου υπήρξε μια πενταπλάσια αύξηση στην παροχή από τον εργοδότη διαδικτυακών μαθησιακών ευκαιριών και μια τετραπλάσια αύξηση στα άτομα που αναζητούν ευκαιρίες για μάθηση μέσω διαδικτύου με δική τους πρωτοβουλία.

 

Πηγή:  CNN Business

 

Ακολουθείστε μας στο facebook