Breaking News

Coronavirus Ανασκόπηση της κατάστασης στην Ελβετία


Coronavirus:  Ανασκόπηση της  κατάστασης  στην Ελβετία το 2020

Το επίπεδο των λοιμώξεων παραμένει υψηλό. Οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η ελβετική κυβέρνηση επέβαλε άλλη μία σειρά εθνικών μέτρων στα τέλη Δεκεμβρίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Covid-19 στην Ελβετία.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου 2021 ότι τα εθνικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου  - κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων - πιθανότατα θα παραταθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η τελική απόφαση για την παράταση και για πιθανά περαιτέρω μέτρα θα ληφθεί στις 13 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι υποστηρίζει παρεμφερή  μέτρα στα καντόνια.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2020, η Ελβετία απαγόρευσε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική και επέβαλε απαγόρευση εισόδου μετά από αναφορές για ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού. Περίπου 46 περιπτώσεις των ταχέως μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού είχαν αναφερθεί έως τις 7 Ιανουαρίου.

Τα ταξίδια είναι κυρίως δυνατά μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της ΕΖΕΣ. Πολίτες και κάτοικοι χωρών εκτός Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν στην Ελβετία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.  Οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ελβετίας μπορούν πάντα να εισέρχονται στην Ελβετία. Όσοι έρχονται στην Ελβετία από χώρες και περιοχές "υψηλού κινδύνου" πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα δέκα ημερών ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει περίπου 15,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τις Pfizer / BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

Η ελβετική κυβέρνηση αύξησε το ταμείο αποζημίωσης για τις εταιρείες που επλήγησαν κατά 1,5 δισεκατομμύριο CHF (1,69 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 2,5 δισεκατομμύρια CHF.

Νέες καθημερινές περιπτώσεις Covid-19 αυξήθηκαν απότομα τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις 10.000 στις αρχές Νοεμβρίου. Νέα εθνικά και περιφερειακά μέτρα κατάφεραν να μειώσουν τους αριθμούς. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα επίμονα υψηλό επίπεδο μολύνσεων και θανάτων Covid-19.

Στις 6 Ιανουαρίου, η χώρα ανέφερε 4.808 νέες περιπτώσεις και 65 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες. Η κατάσταση ποικίλλει και δεν είναι ίδια σε όλα τα καντόνια.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε στις 30 Δεκεμβρίου ότι η εθνική κατάσταση ιών παραμένει «ανησυχητική με υψηλό επίπεδο μόλυνσης και την άφιξη στην Ελβετία νέων στελεχών του ιού». Ωστόσο, ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να μην επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς καθώς τα εθνικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου - το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων - ήταν «επαρκή». Η μέση εθνική αναπαραγωγή «R-rate» παρέμεινε κάτω από το 1 τον Δεκέμβριο, αλλά ανέβηκε αργά στο 0,95 στις 24 Δεκεμβρίου.

 Από τις 6 Ιανουαρίου 2020, συνολικά 470.789 άτομα έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό και 7.434 έχουν πεθάνει στην Ελβετία, η οποία έχει πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια, και το Λιχτενστάιν.

Μάρτιος έως Νοέμβριος 2020

Κοιτώντας πίσω στο 2020, το κλείσιμο και οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν την άνοιξη είχαν δραματικό αντίκτυπο, ισοπεδώνοντας την ομαλότητα  αλλά επιτρέποντας στις αρχές να διευκολύνουν τα μέτρα βήμα προς βήμα. Από την αρχή του Μαρτίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, μειώθηκε σε περίπου δώδεκα στις αρχές Ιουνίου, παράλληλα με τη μείωση των περιπτώσεων που χρειαζόταν νοσηλεία αλλά και των θανάτων.

Όμως στα μέσα Ιουνίου του 2020 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται σε διάφορα μέρη της χώρας και αυξήθηκε απότομα τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε άτομα που επέστρεφαν  από χώρες υψηλού κινδύνου, αλλά κυρίως λόγω επαφών μεταξύ των μελών της οικογένειας, στο χώρο εργασίας και σε ιδιωτικά πάρτι.

Στις 12 Αυγούστου 2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.000 άτομα - ιδίως φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις - θα επιτρέπονται ξανά από την 1η Οκτωβρίου. Τα καντόνια θα μπορούσαν να εκδώσουν άδειες μετά από έλεγχο των μέτρων ασφαλείας.

Μέτρα Οκτωβρίου 2020

Ωστόσο, ενόψει της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στα τέλη του φθινοπώρου, στις 18 Οκτωβρίου η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο εθνικών μέτρων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της αύξησης νέων κρουσμάτων.  Σε αυτά περιλαμβάνονταν η υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων, των καταστημάτων, των μουσείων, των εστιατορίων και των εκκλησιών.  Οι ιδιωτικές εκδηλώσεις έπρεπε να αποφεύγονται "στο μέτρο του δυνατού" και όσα ξεπερνούν τα 15 άτομα υπόκεινται σε ορισμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής στοιχείων επικοινωνίας των επισκεπτών. Απαγορεύτηκαν αυθόρμητες δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 15 ατόμων.

Στις 28 Οκτωβρίου 2020, η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ότι τα ισχύοντα μέτρα ήταν ανεπαρκή, διέταξε το κλείσιμο των χορευτικών συλλόγων από τις 29 Οκτωβρίου, σταμάτησε τις προσωπικές τάξεις πανεπιστημίου από τις 2 Νοεμβρίου και έθεσε νέα όρια στις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η διάρκεια των νέων μέτρων - η οποία περιλαμβάνει την απαίτηση να φορούν μάσκες σε γραφεία όπου η απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ακόμη και σε εξωτερικούς  χώρους αν οι άνθρωποι έρχονται πολύ κοντά - ήταν αόριστη, δήλωσε η κυβέρνηση.

Μέτρα Δεκεμβρίου 2020

Στις 11 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε μια σειρά νέων εθνικών μέτρων. Αυτές περιελάμβαναν την απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων εκτός από τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες και τις νομοθετικές συναντήσεις. Εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις έπρεπε να κλείνουν στις τις 19:00 από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 22 Ιανουαρίου.

Περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία εξακολουθούν να επιτρέπεται να έχουν ανοιχτές τοποθεσίες έως τις 11 μ.μ. Η εξαίρεση ισχύει για καντόνια που έχουν ποσοστό αναπαραγωγής ιού κάτω από 1 και συχνότητα μόλυνσης κάτω από τον εθνικό μέσο όρο για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία, η κυβέρνηση προκάλεσε τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρώσει τη λήψη αποφάσεων, αλλά έδωσε τις εξουσίες πίσω στα καντόνια το καλοκαίρι. Έκτοτε, η χώρα καθοδηγεί τον «ειδικό ελβετικό δρόμο», μια μεσαία πορεία μεταξύ της διακοπής της οικονομίας και της αναχαίτισης της πανδημίας, χωρίς πλήρες κλείσιμο. Τα μέτρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, καθώς τα 26 καντόνια έχουν αυτονομία σε θέματα υγείας. Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, η πρόεδρος της Ελβετίας Simonetta Sommaruga δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση "αναλαμβάνει τον έλεγχο" ενόψει της "εκθετικής αύξησης" των περιπτώσεων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Η Ελβετία θα κλείσει εστιατόρια και μπαρ για ένα μήνα από τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα, καθώς και βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα έπρεπε να κλείσουν.

Τα καντόνια που είχαν αριθμό αναπαραγωγής κάτω από 1 ή ένα μέσο όρο επτά ημερών που ήταν κάτω από τον ελβετικό μέσο όρο, ήταν σε θέση να χαλαρώσουν ορισμένα μέτρα, ιδίως για εστιατόρια (πριν από τα Χριστούγεννα) και αθλητικά και γυμναστήρια, βιβλιοθήκες και μουσεία. Στις 3 Ιανουαρίου 2021, οι γαλλόφωνες περιοχές που επωφελήθηκαν από αυτήν την εξαίρεση ανακοίνωσαν ότι είχε τελειώσει (το Fribourg ήταν το μόνο καντόνι που συνέχισε την εξαίρεση.)

Μάσκες, εμβόλια και δοκιμές

Οι επιβάτες στα ελβετικά μέσα μαζικής μεταφοράς υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες προσώπου από τις 6 Ιουλίου και σε πτήσεις από τις 15 Αυγούστου 2020. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η απαίτηση μάσκας ισχύει για όλους τους ηλικίας 12 ετών και άνω που ταξιδεύουν με τρένα, τραμ και λεωφορεία, ορεινούς σιδηροδρόμους, τελεφερίκ. και σε πλοία. Οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων μπορούν να ζητήσουν από οποιονδήποτε δεν φοράει μάσκα να φύγει από το τρένο και όποιος αρνείται θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου 2020 αποκάλυψε ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ελβετούς θα ήθελαν να εμβολιαστούν εάν υπήρχε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Τον Δεκέμβριο του 2020, μια άλλη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τρίτο ήταν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο.

Την 1η Νοεμβρίου 2020 οι υπεύθυνοι των εταιρειών τελεφερίκ ανακοίνωσαν ότι  όλοι -με άμεση ισχύ-  θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε όλες τις εγκαταστάσεις σκι, συμπεριλαμβανομένων των αναβατήρων και των ανελκυστήρων. Προηγουμένως αυτό συνέβαινε μόνο για κλειστά τελεφερίκ. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ πρέπει επίσης να φορούν μάσκα προσώπου όχι μόνο σε κλειστές αίθουσες αναμονής αλλά και όταν κάνουν ουρές έξω.

Ενώ οι αξιωματούχοι αρχικά ήταν δύσπιστοι για τα οφέλη των μάσκες προσώπου, η κυβέρνηση διέθεσε έναν προϋπολογισμό έως 400 εκατομμύρια CHF για την παροχή διαφορετικών τύπων μάσκας. Παραμένει ευθύνη των νοσοκομείων, των εταιρειών και των ιδιωτικών νοικοκυριών να διασφαλίζουν τα δικά τους αποθέματα.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια εκτεταμένη στρατηγική δοκιμών μαζί με μια ιδέα ανίχνευσης επαφών, καθώς κινήθηκε για να διευκολύνει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Από τις 25 Ιουνίου2020, οι κάτοικοι της Ελβετίας έχουν επίσης τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή smartphone SwissCovid, ένα σύστημα εντοπισμού επαφών.

Στις 5 Αυγούστου 2020, οι αρχές δημόσιας υγείας πρόσθεσαν τις έγκυες γυναίκες στον κατάλογο των ευάλωτων ατόμων που κινδυνεύουν να πέσουν σοβαρά άρρωστοι εάν μολυνθούν απο τον ιό. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με ορισμένες προϋπάρχουσες καταστάσεις ή ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ueli Maurer προειδοποίησε ότι τα πακέτα κλεισίματος και διάσωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειμμα έως και 40 δισ. CHF φέτος. Διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και τράπεζες προβλέπουν ύφεση για το 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη το 2021 - εάν η κατάσταση του ιού επιλυθεί τους επόμενους μήνες.

Συνολικά, η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια CHF για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα έπαψε να υφίσταται προσωρινά. Στις 3 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι είχε διαθέσει 40 δισεκατομμύρια CHF σε δάνεια έκτακτης ανάγκης για προβληματικές εταιρείες. Έκτοτε, παρουσίασε ένα σχέδιο για να προσφέρει επιπλέον δάνεια συνολικού ύψους έως 154 εκατ. CHF για νεοσύστατες εταιρείες. Το Κοινοβούλιο ψήφισε να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων φράγκων.

Το υποσχεθέν οικονομικό πακέτο της Ελβετικής κυβέρνησης παρέχει ανακούφιση σε εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας για να λάβουν τραπεζικά δάνεια.  Οι εταιρείες που πλήττονται από την κρίση μπορούν να αναβάλουν την πληρωμή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης προσωρινά και χωρίς τόκους. Αυτά τα μέτρα ισχύουν επίσης για αυτοαπασχολούμενους των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί.

Η  Ελβετική κυβέρνηση δίνει  επίσης τη σωτηρία σε επιχειρήσεις που απειλούνται από πτώχευση. Οι εταιρείες μπορούν να καθυστερήσουν δηλώνοντας τις οικονομικές τους δυσκολίες στα δικαστήρια, με μικρότερες εταιρείες να έχουν τουλάχιστον τριμηνιαία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Υπάρχουν επίσης χρήματα για την κάλυψη της επιβολής βραχυπρόθεσμης εργασίας σε εταιρείες, ενώ άλλα κεφάλαια έχουν διατεθεί για δάνεια δυσκολίας και για την υποστήριξη συγκεκριμένων τομέων όπως η διαχείριση εκδηλώσεων. Οι  εγγεγραμμένοι στα ταμεία ανεργίας έχουν αυξηθεί απότομα λόγω της πανδημίας και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Την 1η Σεπτεμβρίου 2020, η επιτρεπόμενη περίοδος για την τοποθέτηση υπαλλήλων σε kurzarbeit  αυξήθηκε από 12 μήνες σε 18 μήνες.

Στις 20 Μαΐου, η κυβέρνηση συμφώνησε να χρηματοδοτήσει επιπλέον 14,2 δισεκατομμύρια CHF για την ανεργία, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει έκτακτα μέτρα για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και βραχυπρόθεσμων εργασιακών παροχών σε περισσότερους ανθρώπους. Έκτακτες αξιώσεις για βραχυπρόθεσμη εργασία για αυτοαπασχολούμενους και άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις, καθώς και για μαθητευόμενους, έληξαν στα τέλη Μαΐου. Οι αιτήσεις για βραχυπρόθεσμες  απολαβές αξιώσεων εργασίας πρέπει να καταχωρηθούν εκ των προτέρων ξανά.

Μετά από ανησυχίες που εξέφρασε ο αθλητικός τομέας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 500 εκατομμύρια CHF για αθλητικά πρωταθλήματα, ενώσεις και οργανισμούς στη χώρα. Μεταξύ των μεγαλύτερων δικαιούχων είναι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και χόκεϊ επί πάγου, τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν έως και 350 εκατομμύρια CHF για να καλύψουν τη σεζόν 2020-2021.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων CHF σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα μισά από τα κεφάλαια θα διατεθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού με έδρα τη Γενεύη ως άτοκο δάνειο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Θα χορηγηθούν επίσης κεφάλαια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στις 25 Μαρτίου2020, η ελβετική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στα σύνορα και στα αεροδρόμια της.

Μετά από βελτίωση της κατάστασης του κοροναϊού, στις 15 Ιουνίου 2020  η κυβέρνηση επέτρεψε ταξίδια μεταξύ Ελβετίας και όλων των κρατών Σένγκεν και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2020, η Ελβετία απαγόρευσε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αναφορές για ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού.

Μερικά ελβετικά καντόνια έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου από άλλες χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την κρατική γραμματεία μετανάστευσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους ταξιδεύουν στην Ελβετία από χώρα υψηλού κινδύνου ή διέρχονται μέσω χώρας υψηλού κινδύνου. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η εθνικότητα, αλλά από πού προέρχεται το άτομο.

 Όποιος ταξιδεύει στην Ελβετία από μια από τις χώρες "υψηλού κινδύνου" σύμφωνα με έναν κατάλογο που διατηρείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για δέκα ημέρες ή να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10.000 CHF σε περίπτωση παραβίασης της καραντίνας.  Μόλις εισέλθουν στην Ελβετία, οι ταξιδιώτες πρέπει να εγγραφούν στις καντονικές αρχές. Η λίστα Εξωτερικός σύνδεσμος χωρών κινδύνου, ενημερώνεται τακτικά. Όσοι επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης, σε πούλμαν και σε διέλευση συνόρων. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες λαβαίνουν  επίσης οδηγίες να μην μεταφέρουν άρρωστους επιβάτες.

Συνιστάται στους Ελβετούς ταξιδιώτες να ελέγχουν τους όρους εισόδου σε άλλες χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους κατοίκους να αποφεύγουν τα περιττά διεθνή ταξίδια.

Η Swiss Air Lines μείωσε σημαντικά το πρόγραμμα πτήσεων.

Προκειμένου να αποφευχθεί ή και να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο, άτομα που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί,  έχουν απομονωθεί στην Ελβετία. Η κυβέρνηση επανέφερε τη στρατηγική εντοπισμού επαφών τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στην Ελβετία που βρίσκεται σε στενή επαφή (λιγότερο από 1,5 μέτρα μακριά για περισσότερο από 15 λεπτά χωρίς καμία μορφή προστασίας) με κάποιον που έχει επιβεβαιωθεί σε εργαστηριακό τεστ ότι έχει κοροναϊό πρέπει επίσης να παραμείνει στο σπίτι σε καραντίνα για δέκα ημέρες

Όσοι ανησυχούν για πιθανή λοίμωξη, συνιστάται να τηλεφωνήσουν πρώτα στο γραφείο του γιατρού, αντί να εμφανιστούν αυτοπροσώπως. Το κόστος μιας δοκιμής (CHF180) θα επιστραφεί από τη βασική ασφάλιση υγείας, ανακοίνωσε το γραφείο υγείας στις αρχές Μαρτίου 2020.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες από τις 6 Ιουλίου 2020.

Οι αρχές συμβουλεύουν όλους να συνεχίσουν να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες για την υγιεινή και την κοινωνική απόσταση στην Ελβετία. Σε δημόσιες υπηρεσίες, σε εστιατόρια, καταστήματα και μουσεία, πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες που καθορίζονται στο ισχύον σύνολο προληπτικών μέτρων. Αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται στις εγκαταστάσεις των κτιρίων που εισέρχεστε.

Σύμφωνα με το Swiss Abroad Act, Ελβετοί υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα οργανωμένης αποχώρησης από μια περιοχή κρίσης.

Τον Μάρτιο 2020, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους Ελβετούς ταξιδιώτες που είναι προσωρινά μόνοι  στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Προέτρεψε τους τουρίστες να εγγραφούν σε μια ειδική ταξιδιωτική εφαρμογή  και παρείχε  ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό αυτών των  πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελβετών υπηκόων.

Όλες οι Ελβετικές αντιπροσωπείες, Πρεσβείες, Προξενεία στο εξωτερικό παραμένουν προσβάσιμες σε Ελβετούς πολίτες και η γραμμή βοήθειας του υπουργείου είναι εν ενεργεία και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των Ελβετών πολιτών όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο.


Πηγή: swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook