Breaking News

Ελβετία Αποζημίωση σε γυναίκα Ρομά επαίτη


Η Ελβετία διέταξε να καταβληθεί  αποζημίωση σε γυναίκα Ρομά  επαίτη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε κυρώσεις στην Ελβετία για πρόστιμο σε μια αναλφάβητη γυναίκα Ρομά για επαιτεία στη Γενεύη.

Καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 σε πρόστιμο 500 CHF (563 $) για επαιτεία στη Γενεύη σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο. Η γυναίκα, η οποία δεν είχε δουλειά και δεν έλαβε κοινωνική βοήθεια, στη συνέχεια τέθηκε σε προδικαστική κράτηση για πέντε ημέρες επειδή δεν πλήρωσε  το πρόστιμο.

Ωστόσο, το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο δήλωσε την Τρίτη ότι η κύρωση δεν ήταν ανάλογη ούτε με τον στόχο της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος ή της προστασίας των δικαιωμάτων των περαστικών, κατοίκων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

"Τοποθετημένο σε μια κατάσταση προφανούς αδυναμίας επιβίωσης, η αιτούσα είχε το δικαίωμα, εγγενές στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μπορεί να εκφράσει την αγωνία της και να προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες της ζητώντας", δήλωσε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ανέφερε ότι η Ελβετία παραβίασε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την προστασία του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Το δικαστήριο διέταξε την Ελβετία να καταβάλει στον αιτούντα 922 €  ως αποζημίωση.

Η επαιτεία απαγορεύεται στα περισσότερα ελβετικά καντόνια, αλλά οι ενώσεις που συνεργάζονται με τους περιθωριοποιημένους λένε ότι οι απαγορεύσεις πλήττουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε μια πλούσια Χώρα όπως η Ελβετία.

Το καντόνι του Vaud επαινεί την απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ, επιβεβαιώνει το δικαστήριο.

Ένας αμφισβητούμενος από πολλούς,  νόμος που απαγορεύει την επαιτεία στο καντόνι Vaud θα τεθεί πράγματι σε ισχύ,  επιβεβαίωσε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απορρίπτοντας την έφεση που κατατέθηκε.

Η κίνηση απαγόρευσης της επαιτείας στο καντόνι Vaud, που τώρα έχει εξασφαλιστεί με δικαστικές αποφάσεις, εγείρει το ερώτημα εάν ένας τέτοιος νόμος υπονομεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πηγή: swiss info

 

Ακολουθείστε μας στο facebook