Breaking News

Ελβετία Προσοχή Χιονοστιβάδες στα Χιονοδρομικά Κέντρα


Οι  χιονοστιβάδες  έχουν αρχίζει να δημιουργούνται  από το σαββατοκύριακο ως και την αρχή αυτής της εβδομάδας.  Αρκετοί άνθρωποι των χειμερινών σπορ έχασαν  τη ζωή τους. Ο αριθμός των θανάτων από χιονοστιβάδες στην Ελβετία τον χειμώνα αυξήθηκε σε 15.

Στο Verbier VS τη Δευτέρα περίπου στις 10.20 π.μ.  μια χιονοστιβάδα έξω από την πίστα παρέσυρε δέκα σκιέρ. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία καντονίου στο Βαλέ, ένας από αυτούς βρισκόταν  κάτω από την περιοχή "Ατελάς" εκείνη την εποχή. Μία μάζα  χιονιού ελευθερώθηκε και παρέσυρε τον σκιέρ και ένα άλλο άτομο μαζί του, που ήταν πιο κάτω εκείνη τη στιγμή.

Ως αποτέλεσμα, οι μάζες χιονιού καταπλάκωσαν οκτώ ακόμη σκιέρ. Η ομάδα διάσωσης και οι χειριστές των ειδικών σκύλων χιονοστιβάδας κατέφτασαν επί τόπου με ελικόπτερα. Οι εργαζόμενοι διάσωσης κατάφεραν να απελευθερώσουν τους θαμμένους σκιέρ, ευτυχώς όλοι τους ήταν εξοπλισμένοι με συσκευή αναζήτησης, σε περίπτωση  χιονοστιβάδας.

Ένας 38χρονος Βρετανός άνδρας που κατοικούσε στο Verbier τραυματίστηκε τόσο άσχημα που πέθανε στο σημείο του ατυχήματος. Ένας δεύτερος σκιέρ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Σιόν με σοβαρούς τραυματισμούς. Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα. Η αστυνομία εξέδωσε πρόσκληση για μάρτυρες.

Δύο ώρες αργότερα, λίγο μετά το μεσημέρι, ένας 29χρονος Ιρλανδός υπήκοος έπεσε θύμα χιονοστιβάδας που ξέσπασε κοντά στο Siviez VS στο δήμο Nendaz. Αυτός και δύο άλλοι σκιέρ είχαν φύγει από τη ίδια πλαγιά λίγο πριν.  Η χιονοστιβάδα έσυρε τον άντρα και τον έθαψε από κάτω της. Το θύμα αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο του Sion.

Σε ένα ατύχημα χιονοστιβάδας στο καντόνι του Vaud, τέσσερις νέοι σκιέρ μεταξύ 19 και 21 ετών παγιδεύτηκαν στο χιόνι το απόγευμα της Κυριακής. Ήθελαν να κάνουν σκι κάτω από ένα συγκρότημα βράχων στο Rochers-de-Naye έξω από την πίστα όταν  ξέσπασε  η χιονοστιβάδα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Vaud Canton τη Δευτέρα.

Δύο από τους άνδρες κατάφεραν να απελευθερωθούν από τις μάζες του χιονιού και να απελευθερώσουν τον τρίτο, ευτυχώς  ελαφρά καταπλακωμένο  συνάδελφο. Τραυματίστηκε ελαφρώς στο χέρι. Ένας τέταρτος σκιέρ θάφτηκε τόσο βαθιά κάτω από τη χιονοστιβάδα που μπορούσε να εντοπιστεί και να σωθεί μόνο από έναν χειριστή σκυλιών Rega περίπου στις 7 μ.μ. το ίδιο απόγευμα. Τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Την Κυριακή το απόγευμα, κοντά στο Gstaad BE, ένας σκιέρ τραυματίστηκε θανάσιμα από μια χιονοστιβάδα έξω από τις σημαδεμένες επικίνδυνες  πλαγιές.  Βρέθηκε μόνο μετά από μακρά αναζήτηση στο χιόνι και πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Η ηλικία και η καταγωγή είναι  μέχρι τώρα άγνωστα, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα.

Δύο άλλοι σκιέρ που παρασύρθηκαν στην ίδια χιονοστιβάδα είναι 20 και 22 ετών. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Ένας από αυτούς είχε απελευθερωθεί από τις μάζες του χιονιού και κατάφερε να σώσει έναν από τους δύο συντρόφους. Οι τρεις σκιέρ ήταν στο δρόμο τους από το Wasserngrat προς την κατεύθυνση του Lauenen όταν ξέσπασε η χιονοστιβάδα.

Στο Verbier VS, ένας 46χρονος Σουηδός που είχε ζήσει στο καντόνι του Vaud είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα εκτός πίστας την Κυριακή. Ο άνδρας είχε προφανώς πέσει  από ένα ύψος ύψους έξι μέτρων σε ομίχλη και με χιονοθύελλα. Το Σάββατο, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδες στο Engelberg OW, στο Stoos SZ και στο Gotschna GR.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδας SLF, έχουν υπάρξει 77 ατυχήματα χιονοστιβάδας μέχρι στιγμής τον χειμώνα, στα οποία έχουν καταγραφεί συνολικά 104 άτομα. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνολικά σε 14 μετά τα πρόσφατα ατυχήματα.

Σε τμήματα της Ελβετίας  υπάρχει ακόμη υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδων τη Δευτέρα. Οι Αρχές προειδοποιούν για το δεύτερο υψηλότερο από τα πέντε επίπεδα συναγερμού. Επηρεάστηκαν ιδιαίτερα οι βόρειες Άνω Βαλέες, οι ανατολικές Άλπεις της Βέρνης και οι κεντρικές και ανατολικές βόρειες πλαγιές των Άλπεων χωρίς τις προ-Άλπεις.  Στις υπόλοιπες Άλπεις της Ελβετίας και στην Jura υπήρχε σημαντικός κίνδυνος χιονοστιβάδων σχεδόν παντού, κάτι που αντιστοιχεί στο επίπεδο προειδοποίησης 3.

 

Πηγή: Watson ch

 

Ακολουθείστε μας στο facebook