Breaking News

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ Συντριπτικό το ΝΑΙ από την Βουλή για Ένταξη


 Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Συντριπτικό «ναι» από τη βουλή στην ένταξη στη Συμμαχία

Με ψήφους 188-8 η φινλανδική βουλή υιοθέτησε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας περί ανάγκης ένταξης στη Συμμαχία

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε υπέρ της αίτησης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με ψήφους 188-8.

Οι βουλευτές υποστήριξαν σθεναρά την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την ασφάλειά της.

Ακολούθως, η απόφαση σχετικά με την αίτηση υα διαβιβαστεί στη Γενική Συνέλευση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την ιστορική αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης SVT και το TV4.

«Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να 'προσγειωθήκαμε' σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ
ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΣΤΙΣ 29 05 2022

Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει περίπου έως και ένα χρόνο (η διαδικασία ένταξης)».

Η αίτηση της Σουηδίας θα υποβληθεί τώρα μαζί με αυτή της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η Σουηδή υπουργός.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Οι ανακοινώσεις σηματοδοτούν ιστορική αλλαγή πολιτικής στις σκανδιναβικές χώρες που θα επανασχεδιάσουν τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης

Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας μια ιστορική αλλαγή της σκανδιναβικής πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης.

Εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στα αντίστοιχα κοινοβούλιά τους τη Δευτέρα και αναμένεται να υποβάλουν επίσημα κοινή αίτηση ένταξης στη συμμαχία των 30 μελών μόλις επικυρωθούν οι αποφάσεις.

"Ο πρόεδρος και η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι μετά από διαβούλευση με το κοινοβούλιο, η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρόεδρος Sauli Niinistö, χαιρετίζοντας την απόφαση ως "μια ιστορική ημέρα" για τη σκανδιναβική χώρα.

«Μια νέα εποχή ανοίγει», είπε ο Niinistö. «Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια, και τη μοιραζόμαστε επίσης. Είναι καλό να έχετε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση «τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ , η Φινλανδία θα βοηθήσει όχι μόνο στην ενίσχυση της αμυντικής συμμαχίας των 30 μελών, αλλά και «στην ενίσχυση την ΕΕ, της οποίας η φωνή στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει ισχυρότερη».

Λίγες ώρες αργότερα, οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας δήλωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει την προηγούμενη αντίθεσή τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία να φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην ίδια την επέκταση του ΝΑΤΟ Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποτρέψει.

«Το καλύτερο πράγμα για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε η πρωθυπουργός, Magdalena Andersson, σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Είπε ότι η μη ευθυγράμμιση είχε εξυπηρετήσει καλά τη Σουηδία, αλλά «δεν θα το κάνει στο μέλλον». Η Σουηδία θα ήταν «ευάλωτη» ως η μόνη χώρα στην περιοχή της Βαλτικής εκτός του ΝΑΤΟ, είπε, προσθέτοντας ότι η Στοκχόλμη ήλπιζε να υποβάλει κοινή αίτηση με το Ελσίνκι.

«Αύριο θα διαβεβαιώσω την ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στο Riksdag για μια σουηδική αίτηση ένταξης», είπε ο Άντερσον. Το θέμα έχει διχάσει το κόμμα της, με ορισμένα μέλη να διαφωνούν ότι η απόφαση λήφθηκε βιαστικά. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αντίθετοι στα πυρηνικά όπλα ή τις μόνιμες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε σουηδικό έδαφος.


Οι ανακοινώσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών ήρθαν καθώς οι δυτικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε υποστεί σοβαρές στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία και κινδύνευε να βαλτώσει περαιτέρω στη στρατηγικής σημασίας ανατολικά της χώρας εν μέσω σκληρής αντίστασης.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρές πολιτικές ουδετερότητας και στη συνέχεια μη ευθυγράμμισης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

Ωστόσο, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σε μια βαθιά αλλαγή στη σκέψη και των δύο χωρών, με τη δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία να τριπλασιάζεται σε περίπου 75% και να αυξάνεται μεταξύ 50% και 60% στη Σουηδία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα την υποχρεώσει να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία» ενισχύοντας την άμυνά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Νινιστό τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν, το Σάββατο και τον ενημέρωσε ότι η χώρα του στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που περιέγραψε ως «άμεση και ευθεία» αλλά και «ήρεμη και ψύχραιμη… Η έκπληξη ήταν ότι το πήρε τόσο ήρεμα».

Ο Πούτιν φέρεται να απάντησε στο κάλεσμα του Niinistö λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα με μια ανάγνωση της κλήσης που κυκλοφόρησε το Κρεμλίνο, αλλά δεν απηύθυνε απειλές αντιποίνων. Ο Niinistö δήλωσε την Κυριακή ότι δεν πίστευε ότι η Ρωσία θα απαντούσε στην κίνηση με στρατιωτική δύναμη, αλλά πρόσθεσε: «Επιβάλλεται απόλυτη επαγρύπνηση».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει επανειλημμένα πει ότι και οι δύο χώρες θα «υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες» και ότι η διαδικασία ένταξης θα είναι γρήγορη, αν και η επίσημη έγκριση από όλα τα μέλη της συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των μελών της συμμαχίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες στις χώρες τους και να παράσχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είχε συναντήσει τους Σουηδούς και Φινλανδούς ομολόγους του και επιδίωκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν απειλεί κανέναν», αλλά ότι ενώ η προσέγγιση της Φινλανδίας ήταν συμβιβαστική, η Σουηδία ήταν δεν είναι τόσο εποικοδομητικός.

«Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα για την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική μαχητική ομάδα PKK, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Νινιστό είπε ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , για να συζητήσει τις αντιρρήσεις του, ενώ ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία δεν εμποδίζει τις υποψηφιότητες για ένταξη και είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Άγκυρας θα επιλυθούν.

«Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος».

Στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, οι γραμμές του μετώπου μετατοπίστηκαν καθώς η Ρωσία προχώρησε στην σκληρά αμφισβητούμενη περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς και οι δυνάμεις της Ουκρανίας διεξήγαγαν μια επιτυχημένη αντεπίθεση κοντά στη στρατηγική πόλη Ίζιουμ που ελέγχει η Ρωσία.

Κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επίθεση από τις αρχές αυτού του μήνα, τοπικοί διοικητές είπαν ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα για να ενισχύσει τις θέσεις γύρω από το Izium στα νότια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις «υψηλής ακρίβειας» σε τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών πυροβολικού στην περιοχή του Ντόνετσκ, καταστρέφοντας επίσης δύο συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και ραντάρ και αφαιρώντας 15 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Ωστόσο, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σε μια ενημέρωση ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς είχε «χάσει τη δυναμική». Τα αποδυναμωμένα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να επιτύχουν ουσιαστικά κέρδη και το σχέδιο μάχης της Μόσχας ήταν «σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε.

«Η Ρωσία έχει υποστεί τώρα πιθανώς απώλειες του ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που διέπραξε τον Φεβρουάριο», ανέφερε. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία είναι απίθανο να επιταχύνει δραματικά το ρυθμό προόδου της τις επόμενες 30 ημέρες».

Ωστόσο, ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε τις οπισθοχωρήσεις, λέγοντας την Κυριακή ότι παρά τις απώλειες, «οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στις περιοχές Lyman, Sievierodonetsk, Avdiivka και Kurakhiv στην ευρύτερη περιοχή Donbas».

Πηγή: The Guardian


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Θυμάστε την Υπόθεση Στρος Καν? Σεξ Πολιτική κ Δ.Ν.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νευροεπιστήμη Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος Δεν Φτιάχτηκε για να Σκέφτεται





Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό