Breaking News

Τουρκία και ΗΠΑ Εγκαινίασαν Νέο Στρατηγικό Μηχανισμό Συνεργασίας για Οικονομία και Άμυνα Καλημέρα Ελλάδα

 


ΗΠΑ και Τουρκία εγκαινίασαν νέο «στρατηγικό μηχανισμό» συνεργασίας για οικονομία και άμυνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, βάσει κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -στο οποίο και χαιρετίζεται ο διαπραγματευτικός ρόλος της Άγκυρας προς τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. (Σ.Σ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει ούτε στο μικρό δάχτυλο τους Τούρκους στην Διπλωματία. Με την υποχωρητικότητα τόσων χρόνων γιγαντώθηκε η Τουρκία σε όλους τους τομείς. Και οι Έλληνες περιμένουν να καταρρεύσει η Τουρκία οικονομικά...... Μ αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε....).

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι εγκαινιάστηκε στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα ο «Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας», στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο 2021.

«Η υφυπουργός Εξωτερικών [των ΗΠΑ] Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών [της Τουρκίας] Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς και ειδικών οικονομικών θεμάτων για την ευρύτερη περιοχή» επισημαίνεται.

«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σημειώνεται στο κείμενο, και προστίθεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου».

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Μαρίζα Λάγκο, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού που έχει ξεκινήσει από κοινού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Άγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιμπραχήμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του.

“Άνοιγμα Τουρκίας - γλυκά μάτια” και στη Γαλλία από τους γείτονες.  Η Τουρκία φέρεται να εξετάζει την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος από τη Γαλλία.

Η Τουρκία, καθώς και η Σερβία, φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς αμυντικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα META-DEFENSE.FR, η Τουρκία ενδιαφέρεται για το γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα SAMP/T και προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με την ιταλική πλευρά, ενώ με τη γαλλική αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ως προς την Σερβία, η εφημερίδα La Tribune αναφέρει ότι, μετά την Ελλάδα και την Κροατία, η Σερβία θα είναι ενδεχομένως η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιλέξει το Rafale

Συγκεκριμένα, η Dassault Aviation συζητά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη Σερβία την πώληση έξι μαχητικών Rafale.

 

Πηγή:  Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελλάδα πολύ Ψηλά η Συμπάθεια για τον Πούτιν ακόμη και αν Ξεκίνησε ένα Πόλεμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ευρωπαϊκή Ένωση και Η.Π.Α. Ετοιμάζουν Σαρωτικές Κυρώσεις κατά Ρωσίας 




                Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό