Breaking News

Ελβετία Δικαστήριο Απορρίπτει την Διαφάνεια στις εισαγωγές Χρυσού στη Χώρα

 


Ελβετικό δικαστήριο απορρίπτει τη διαφάνεια στην εξόρυξη και εμπορία  χρυσού

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Ελβετίας αποφάσισε υπέρ τεσσάρων μεγάλων εταιρειών εξόρυξης, εμπορίας και επεξεργασίας  χρυσού που δέχονταν πιέσεις να αποκαλύψουν τους προμηθευτές  χρυσού τους.

Η Society for Threatened Peoples (STP) που εδρεύει στη Βέρνη δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε με έκπληξη  την απόφαση του δικαστηρίου να «προστατεύσει το επιχειρηματικό απόρρητο».

«Οι εισαγωγείς μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από το εμπορικό απόρρητο και δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης και τους σχετικούς κινδύνους ή περιορισμούς», ανέφερε ο οργανισμός σε δελτίο τύπου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η STP είχε υποβάλει αίτημα στην Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Διοίκηση για να εξετάσει τους φακέλους σχετικά με την προέλευση του χρυσού που εισάγεται στην Ελβετία. Επίσης για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ανώνυμες εταιρείες εξόρυξης και εισαγωγής του χρυσού καθώς και τις μεθόδους εξόρυξης αλλά και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσης.

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λόγω της εδώ και δεκαετίες «πλήρους μυστικότητας στο εμπόριο χρυσού». Το  STP έθεσε το ερώτημα εάν η Ελβετία είναι κόμβος για άγνωστης προέλευσης  χρυσό σε μια έκθεση που επικεντρώθηκε στον χρυσό που προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Περού.


«Οι Ελβετοί εισαγωγείς χρυσού δεν είναι διαφανείς καθώς η διαδικασία είναι επίτηδες πολυδαίδαλη και πολυεπίπεδη, μη ερευνήσιμη ουσιαστικά, όσον αφορά την εμπορία χρυσού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Περού», καταλήγει η έκθεση.

Η ελβετική τελωνειακή αρχή απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε η STP, η οποία στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασία ένστασης και διατησίας  μέσω του Ομοσπονδιακού Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων και Πληροφοριών (FDPIC).

Το FDPIC συνέστησε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του STP και, ως εκ τούτου, η τελωνειακή διοίκηση διέταξε την αποκάλυψη των δεδομένων τελικά.

Οι εταιρείες επεξεργασίας  χρυσού άσκησαν έφεση κατά αυτής της δικαστικής απόφασης στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε υπέρ των εταιρειών αυτών και τελικά απέρριψε εξ ολοκλήρου, το αίτημα της STP.

 «Η διαφάνεια στο εμπόριο χρυσού είναι το επιδιωκόμενο από εμάς και το τέλος πρέπει να έρθει  για οτιδήποτε ύποπτο στην όλη διαδικασία απόκτησης, επεξεργασίας  και εισαγωγής του χρυσού στην Ελβετία. Για μια καθαρή και δίκαιη εταιρεία  χρυσού που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί δεν πρέπει να την ενοχλούν οι έρευνες. Αυτές τις εταιρείες θέλουμε και χρειαζόμαστε», λέει ο Christoph Wiedmer, συνδιευθυντής της STP. «Χωρίς αυτούς τους κανόνες  και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, η νομοθεσία μας δεν είναι επαρκής  καθώς κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει τις αποφάσεις  ή τις δράσεις αυτών των εταιρειών παγκοσμίως, κατ επέκταση και αυτού του ελέγχου που προσπαθούμε να κάνουμε».

Το Ελβετικό δικαστήριο  επέβαλε έξοδα διαδικασίας  1.000 CHF στο STP και 8.000 CHF στην τελωνειακή διοίκηση ως δικαστική αποζημίωση για την ένσταση  της υπόθεσης.

 Το STP θεωρεί αυτή την δικαστική απόφαση ως ένα τιμωρητικό μέτρο που αποθαρρύνει τα αιτήματα για πληροφορίες  σύστασης εταιρειών εξόρυξης, εμπορίας και εισαγωγής χρυσού. Τόνισε επίσης πως αυτού του είδους η πληροφόρηση  είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Τα επιχειρήματα των εταιρειών  εξόρυξης, εμπορίας, εισαγωγής και επεξεργασίας  χρυσού και  ιδίως ότι οι εμπορικές σχέσεις υπόκεινται σε εμπορικό απόρρητο  έπεισαν το δικαστήριο κι έτσι μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα αυτό που κάνουν χωρίς περαιτέρω ανακοινώσεις ή διευκρινήσεις.


Πηγή: swiss news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ευρωπαϊκή Ένωση Σοβαρό Πρόβλημα με τις Πρώτες Ύλες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  5 Πράγματα που Αλλάζει ο Πόλεμος στο Επιχειρείν και στη Ζωή μας


 



                Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό