Breaking News

Έδιωξαν την Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ρωσία γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη Λιβύη του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, που αποβάλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου, υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο εδρεύων στη Γενεύη Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κατέχει θέση εξουσίας σε αυτό το όργανο, και δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του Συμβουλίου ως όργανο προπαγάνδας για να λέει ότι έχει μια νόμιμη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» είχε υπογραμμίσει εντός της εβδομάδας η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Πράγματι, βλέπουμε κάθε μέρα αναφορές που σκίζουν την καρδιά για το πόσο λίγο ενδιαφέρον αποδίδουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια φαρσοκωμωδία. Βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και του ΟΗΕ στο σύνολό του» επισήμανε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κύριο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιουργήθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 κράτη-μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποστολή να εξετάζει τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο μπορεί επίσης να εξετάσει κάθε ερώτημα ή κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε έκτακτες συνόδους που μπορούν να συγκληθούν επειγόντως. Αυτό συνέβη πρόσφατα και για την κατάσταση στην Ουκρανία ή την Αιθιοπία.

Η Ρωσία ήταν μέλος με διαλείμματα από το 2006. Ένα κράτος μπορεί να κάνει μόνο δύο συνεχόμενες θητείες και στη συνέχεια πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μπορέσει να διεκδικήσει μια έδρα εκ νέου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου. Η θητεία της Ρωσίας λήγει το 2023.

Μέχρι τώρα στην ιστορία του ΟΗΕ, η Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι είχε αποβληθεί το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με διά βοής ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αντίθετα από τη Ρωσία, η Τρίπολη δεν ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ήταν ούτε μη μόνιμο μέλος.

Και η Ιαπωνία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες και επιβάλλει νέες κυρώσεις

Σκληραίνει ακόμα περισσότερο την στάση της Ιαπωνία απέναντι στη Μόσχα, ανακοινώνοντας την απέλαση οκτώ Ρώσων διπλωματών και αξιωματούχων, ως απάντηση στον θάνατο αμάχων πολιτών στην Ουκρανία.

Οι απελάσεις αυτές έγιναν αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πάρει ανάλογα μέτρα, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία μετά τις καταγγελίες για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου.

«Έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα στη χώρας μας, ζητήσαμε την απέλαση οκτώ διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Ιαπωνία και αξιωματούχων της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας», δήλωσε η Χικαρίκο Όνο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Τόκιο, ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, ενημερώθηκε για την απόφαση του Τόκιο στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Τακέο Μόρι.

Ο πρεσβευτής, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στους διπλωμάτες που θα απελαθούν, ενημερώθηκε ότι ο θάνατος αμάχων «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα πολέμου», τόνισε η Όνο.

Νέες κυρώσεις

Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

«Θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα. Θα υιοθετήσουμε εναλλακτικές και μειώνοντας τις εισαγωγές, θα μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Κισίντα πρόσθεσε ότι θα παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών ρωσικών τραπεζών, ενώ θα επεκταθούν και οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων.

Απελαύνει διπλωμάτες και το Μαυροβούνιο

Στο μεταξύ και το Μαυροβούνιο ζήτησε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Οι διπλωμάτες αυτοί «παραβίασαν τους διπλωματικούς κανόνες», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Αυτοί έχουν περιθώριο μίας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο, ενώ ήδη έχει απελαθεί από τη χώρα ένας ακόμη Ρώσος διπλωμάτης.


Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Κύπρος και Ρώσοι Ολιγάρχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διαδικτυακές Απάτες Προστατευτείτε για την Ασφάλειά σας

 


               Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό