Breaking News

Ελβετία ξανά σε λειτουργία τα καταστήματα


 Άνοιγμα καταστημάτων  από την 1η Μαρτίου - το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε χθες

Ανοίγματα από την 1η Μαρτίου

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει ένα προσεκτικό, βήμα προς βήμα άνοιγμα των καταστημάτων  από την 1η Μαρτίου.

Πρώτο άνοιγμα: καταστήματα, μουσεία, ζωολογικοί κήποι

Στο πρώτο άνοιγμα, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν ξανά από την 1η Μαρτίου. Ο αριθμός των πελατών όμως πρέπει να είναι περιορισμένος. Τα όρια χωρητικότητας ατόμων  ισχύουν επίσης για τα εμπορικά κέντρα στο σύνολό τους.

Τα μουσεία και οι αίθουσες ανάγνωσης αρχείων και βιβλιοθηκών επιτρέπεται  επίσης να ανοίξουν ξανά. Επιπλέον, οι υπαίθριες εγκαταστάσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας πρέπει να είναι προσβάσιμες  και πάλι, δηλαδή ζωολογικοί κήποι, βοτανικοί κήποι και λούνα παρκ.

Σε όλα αυτά τα μέρη, ισχύουν οι απαιτήσεις μάσκας, διατηρώντας τους περιορισμούς απόστασης και χωρητικότητας. Αθλητικές εγκαταστάσεις όπως τεχνητά παγοδρόμια, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου ή αθλητικά στάδια μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά. Επιτρέπονται όμως μόνο ομάδες έως πέντε ατόμων. Οι περιορισμοί χωρητικότητας σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε μάσκα. Δεν επιτρέπονται προς το παρόν, διαγωνισμοί και εκδηλώσεις σε κάποια δημοφιλή αθλήματα ενηλίκων.

Τέλος, ιδιωτικές εκδηλώσεις με μέγιστο αριθμό 15 ατόμων μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι σε εξωτερικούς χώρους.

Δεύτερο άνοιγμα πριν από το Πάσχα

Μια δεύτερη ενεργοποίηση λειτουργίας  καταστημάτων,  θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου. Για παράδειγμα, προβλέπεται  η επανενεργοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με κοινό σε στενά περιορισμένο πλαίσιο, καθώς και αθλητικά εσωτερικού χώρου ή άνοιγμα βεράντας εστιατορίου.

Η προϋπόθεση για αυτό είναι ότι η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει.

Στην απόφασή του να ανοίξουν τα καταστήματα και πάλι, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο βασίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές: α) το ποσοστό θετικότητας πρέπει να είναι κάτω από πέντε τοις εκατό, β) το ποσοστό πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας με ασθενείς Covid-19 κάτω από το 25 τοις εκατό και γ) ο μέσος αριθμός αναπαραγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες παρακάτω 1.

Επιπλέον, η επίπτωση των 14 ημερών μέχρι τις 24 Μαρτίου δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερη από ό, τι όταν άνοιξε την 1η Μαρτίου. Αυτοί οι δείκτες καθοδήγησης θα ελέγχονται καθημερινά. Κατά τη λήψη της απόφασής του, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα αξιολογήσει το συνδυασμό αυτών των δεικτών και θα πράξει ανάλογα.

 Περισσότερες ευκαιρίες για νέους

Για παιδιά και εφήβους έως 16 ετών υπάρχουν ήδη ορισμένοι περιορισμοί στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θέλει τώρα να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 18 έτη και να επεκτείνει τις επιτρεπόμενες αθλητικές και πολιτιστικές συμμετοχές. Επιπλέον, οι προσφορές ανοιχτής εργασίας για παιδιά και νέους θα είναι προσβάσιμες ξανά.

Περισσότερα χρήματα για περιπτώσεις κακουχιών και ανέργων λόγω της πανδημίας.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θέλει να αυξήσει χρηματικά  το πρόγραμμα δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελβετοί, λόγω του ιού σε 10 δισεκατομμύρια φράγκα. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει τροποποίηση του νόμου περί ασφάλισης ανεργίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να καλύψει το κόστος της αποζημίωσης για εργασία μικρής διάρκειας  το 2021. Επιπλέον, ο αριθμός των ημερήσιων επιδομάτων για τα επιλέξιμα ασφαλισμένα άτομα θα αυξηθεί για τους μήνες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2021.

Πρόγραμμα  υποστηρικτικής  χρήσης

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα προγράμματα δυσκολίας  προσαρμογής επιχειρήσεων στις συνθήκες πανδημίας των Καντονιών σε 10 δισεκατομμύρια CHF συνολικά . Υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά  τις επιχειρήσεις, διανέμοντας  από αυτά, 6 δισεκατομμύρια για μικρές και μεσαίες εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 5 εκατομμύρια φράγκα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παίρνει το 70 τοις εκατό (4,2 δισεκατομμύρια), τα καντόνια το 30 τοις εκατό (1,8 δισεκατομμύρια) . Άλλα 3 δισεκατομμύρια προορίζονται για μεγαλύτερες εταιρείες, που λειτουργούν σε όλη την Ελβετία, με κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατομμυρίων. Ο νόμος ρυθμίζει τώρα σαφώς τη δικαιοδοσία των καντονιών («αρχή της έδρας» και όχι «αρχή του διακανονισμού»).

Οι συνεισφορές σε μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοδοτούνται πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση . Τα καντόνια θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται τις αιτήσεις, αλλά η Συνομοσπονδία θα ορίσει δεσμευτικούς εθνικούς κανονισμούς για αυτές τις συνεισφορές. Το υφιστάμενο αποθεματικό του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τα ιδιαίτερα πληγέντα  Καντόνια θα αυξηθεί κατά 250 εκατομμύρια  και θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του αποθεματικού σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ασφάλιση ανεργίας και σύντομη εργασία

Ο αριθμός των ημερήσιων επιδομάτων για τους ασφαλισμένους πρέπει να αυξηθεί κατά 66 ημερήσιες αποζημιώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο 2021. Αυτό ισχύει για όλους όσοι εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι την 1η Μαρτίου. Η προθεσμία προεγγραφής για βραχυχρόνια εργασία πρέπει να αρθεί προσωρινά και η άδεια πρέπει να ισχύει για έως και έξι μήνες. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει την εξουσία να παρατείνει τη μέγιστη διάρκεια της αποζημίωσης για εργασία μικρής διάρκειας από τους τρέχοντες 18 σε 24 μήνες κατ 'ανώτατο όριο εντός δύο ετών.

Τέλος, είναι υπο συζήτηση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θακαλύψει επίσης το κόστος των εργασιών μικρής διάρκειας το 2021. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που εκτιμάται σήμερα έως και 6 δισεκατομμύρια φράγκα και απαιτεί προσαρμογή του νόμου περί ασφάλισης ανεργίας.

Πολιτιστικές προσαρμογές και φροντίδα νέων γεννήσεων

Περαιτέρω προσαρμογές αφορούν την παιδική μέριμνα (επακόλουθη υποστήριξη από ιδρύματα του δημόσιου τομέα για συμπληρωματική φροντίδα παιδιών) και τον πολιτισμό (αναδρομική αποζημίωση για τους εργαζόμενους πολιτισμικά επαγγέλματα).

Η πανδημία για να αντιμετωπιστεί επαρκώς, απαιτεί κι άλλα 14,3 δισεκατομμύρια φράγκα

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ζητά από το Κοινοβούλιο να παράσχει άλλα 14,3 δισεκατομμύρια CHF για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Τα μεγαλύτερα πρόσθετα ποσά σχετίζονται με μέτρα δυσκολίας για εταιρείες, αποζημίωση για βραχυπρόθεσμη εργασία, κόστος για δοκιμές κορώνας και αποζημίωση για χαμένα κέρδη.

Συνολικά, τα κεφάλαια για μέτρα δυσκολίας και αντιμετώπισης  θα αυξηθούν από 2,5 σε 10 δισεκατομμύρια φράγκα. Αυτό αυξάνει την ομοσπονδιακή συνεισφορά σε 8,2 δισεκατομμύρια CHF. Αυτό επίσης απαιτεί συμπλήρωμα στον προϋπολογισμό του 2021 ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων CHF, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό ΥπουργείοΟικονομικών (FDF).

 

Πηγή: wats on ch

 

Ακολουθείστε μας στο facebook