Breaking News

Πως ένα απλό Κόλπο ''σκοτώνει'' τον Κορονοϊό

 


ΕΡΕΥΝΑ: Πώς ένα απλό κόλπο μπορεί να «σκοτώσει» τον κορωνοϊό στις επιφάνειες

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται -κυρίως- αερογενώς μέσω σωματιδίων που εισπνέονται, όμως και οι μολυσμένες επιφάνειες παίζουν ρόλο στη μετάδοση.

Μία νέα ινδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορωνοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, βρήκαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», δήλωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη με πορώδη υλικά των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

 Μπορείτε να μειώσετε την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού με τον καθαρισμό και την απολύμανση των συχνά αγγιζόμενων επιφανειών, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτός, λαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες και νεροχύτες. Κάντε αυτό καθημερινά εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει COVID-19 .

Ανοίξτε τα παράθυρα όταν είναι δυνατόν για να βελτιώσετε τοναερισμό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή ροή αέρα όταν χρησιμοποιείτε λευκαντικό ή άλλα απολυμαντικά.

Ξεκινήστε βάζοντας γάντια πριν από τον καθαρισμό και την απολύμανση - κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης, ώστε να μπορείτε να τα πετάξετε αμέσως μόλις τελειώσετε. Εάν έχετε μόνο επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, μην τα χρησιμοποιείτε για άλλους σκοπούς. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας αφού αφαιρέσετε τα γάντια σας.

Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τη βρωμιά και μειώνει τον αριθμό των μικροβίων στις επιφάνειες. Μόλις οι επιφάνειες είναι καθαρές, μπορείτε να εφαρμόσετε απολυμαντικό για να χτυπήσετε τυχόν μικρόβια που έχουν απομείνει.

Ποια απολυμαντικά σκοτώνουν το COVID-19;

Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) διαθέτει μια λίστα απολυμαντικών για χρήση κατά του ιού που προκαλεί COVID-19 . Αν και αυτά τα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί έναντι αυτού του συγκεκριμένου ιού, είναι γνωστό ότι λειτουργούν ενάντια σε άλλους ιούς που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν.

Αναζητήστε προϊόντα με δραστικά συστατικά όπως αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή τεταρτοταγές αμμώνιο. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ελέγξτε τις ετικέτες για αριθμούς εγγραφής EPA και λοιπών υπηρεσιών και φορέων.

Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά τη χρήση του προϊόντος. Πολλά απολυμαντικά πρέπει να παραμείνουν στις επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα για να είναι αποτελεσματικά. Αυτό ονομάζεται ώρα επαφής. Ελέγξτε την ετικέτα για τις λεπτομέρειες.

Λειτουργεί η λευκαντική ουσία ενάντια σε κοροναϊούς σεεπιφάνειες;

Ναί. Μπορείτε να κάνετε μια λύση απολύμανσης συνδυάζοντας 4 κουταλάκια του γλυκού (περίπου 20 ml) οικιακής χλωρίνης και 1 λίτρο (λίγο λιγότερο από 1 λίτρο) νερού. Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες και τις προφυλάξεις. Για παράδειγμα, φορέστε γάντια και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή ροή αέρα στο δωμάτιο. Μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό - ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει τοξικές αναθυμιάσεις.

Πώς μπορώ να απολυμάνω τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά;

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Διαφορετικά, μπορείτε να καθαρίσετε κινητά τηλέφωνα με απολυμαντικά μαντηλάκια που είναι 70% αλκοόλ. Σκουπίστε το πρόσωπο του τηλεφώνου και κατά μήκος των πλευρών και προς τα πίσω, όπου το κρατάτε. Αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και για υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet και τηλεχειριστήρια. Πλύνετε καλά τα χέρια σας όταν τελειώσετε.

 

Πηγή:  ΑΠΕ -ΜΠΕ & MAYO clinic usa


Ακολουθείστε μας στο facebook