Breaking News

Καρκίνος του Μαστού Παραμείνετε Υγιείς

 


Έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού; Συμβουλές διατροφής για να παραμείνετε υγιείς.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που ‘εμφανίζεται’ όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Η διάγνωσή του γίνεται καθημερινά σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου ( κατά την οποία παρατηρείται μια ‘ανωμαλία’  στο DNA  και έχει ως αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων). Παράγοντες που επηρεάζουν – συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας είναι οι ακόλουθοι:

Γενετικοί

Διατροφικές συνήθειες (1/3 των περιστατικών οφείλονται σε αυτές,  ενώ το 70% κάποιων μορφών μπορεί να προληφθεί )

Περιβαλλοντική μόλυνση

Κάπνισμα

Ακτινοβολία

 Εστιάζοντας στον καρκίνο του μαστού εκτός από τους παραπάνω πιθανούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του υπάρχουν και άλλοι;

Παχυσαρκία

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Ηλικία

Έμμηνος ρύση : ηλικία έναρξης αυτής καθώς και ηλικία διακοπής της

Η θεραπεία της νόσου είναι μια σοβαρή κατάσταση και συγχρόνως  δύσκολη περίοδος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει :

Χειρουργική επέμβαση

Ακτινοθεραπεία (θεραπεία με ακτινοβολία)

Χημειοθεραπεία (θεραπεία με φάρμακα)

Συνδυασμός των παραπάνω

 Η διατροφή και η θεραπεία κατά του καρκίνου αλληλεπιδρούν.  Αυτό σημαίνει ότι  πρέπει να φροντίσει κάποιος να σιτίζεται σωστά για να αποκομίσει το μέγιστο όφελος της θεραπείας του. ¨Όμως όποια θεραπεία και αν ακολουθήσει κάποιος θα πρέπει ανάλογα με την περίσταση να τροποποιηθούν οι διατροφικές συστάσεις. Συχνό επίσης φαινόμενο είναι η αλλαγή της όρεξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά τη λήξη της.

Γιατί θα πρέπει να προσέξω τη διατροφή μου μετά από  διάγνωση καρκίνου;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος είναι να εξασφαλίσουμε πως ο οργανισμός θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Επίσης,  είναι εξίσου σημαντικό να κυμαίνεται κανείς  στο εύρος του φυσιολογικού-ιδανικού  του βάρους για την καλύτερη ανοχή και ανταπόκριση στη θεραπεία που θα του προταθεί.

Χειρουργική επέμβαση

Το ιδανικό είναι να προηγηθεί συνεδρία με διαιτολόγο πριν την επέμβαση προκειμένου να συζητηθούν θέματα που ίσως χρειαστεί να αλλάξουν άμεσα και να τεθούν κάποιοι στόχοι. Η πορεία του ασθενούς πρέπει να παρακολουθείται στενά και τυχόν αλλαγές ή επιπλοκές πρέπει να αναφέρονται για να προταθούν οι κατάλληλες συμβουλές.

Ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία

Η περίσταση και η πορεία του ατόμου συνεκτιμώνται για την πιθανή διάρκεια των θεραπειών. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνονται συνεδρίες για διατροφική παρέμβαση πριν την έναρξη των θεραπειών, κατά τη διάρκεια αυτών καθώς και μετά τη λήξη τους, όταν η κατάσταση του ατόμου έχει σταθεροποιηθεί.

Η συμβολή της διατροφής σε πρακτικό επίπεδο ποια είναι;

Καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία

Μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, βοηθώντας να μειωθούν προβλήματα που προκύπτουν από τις θεραπείες

Μπορεί να ‘θωρακίσει’ έναν οργανισμό μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων

Βελτιώνει το αίσθημα της ευεξίας

Αφού ξεπεράσει κάποιος το πρόβλημά του και σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, η διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων υποτροπής

Διάγνωση της νόσου  και βάρος

Γιατί πάντα προτείνουμε να κυμαίνεται κάποιος στο εύρος του ιδανικού βάρους;

Το ιδανικό βάρος βοηθά στη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στη θεραπεία που αποσκοπεί στην ίαση. Η διατροφή βοηθά  εξίσου σημαντικά στις παρακάτω καταστάσεις:

Τη διατήρησή του, όταν αυτό είναι ήδη στο ιδανικό εύρος

Την αύξησή του (μετά από κλινική εξέταση, στο βαθμό που επιβάλλεται)

Την μείωση του βάρους του (όταν αυτό απαιτείται, με ορθό τρόπο σίτισης για την περίσταση και με τον απαιτούμενο ρυθμό απώλειας)

Υπάρχουν παράγοντες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του καρκίνου του μαστού;

Διατήρηση ιδανικού βάρους και αποφυγή μεγάλης αύξησης αυτού κυρίως μετά την ηλικία των 20 ετών

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση

Προσοχή στο ποσοστό λίπους του σώματος

Κατανάλωση αλκοόλ

Ο θηλασμός, ο οποίος αποτελεί μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας του οργανισμού όσο αυξάνεται ο χρόνος που συντελείται

Η φυσική δραστηριότητα και η καλή φυσική κατάσταση

 Τι είναι η δευτερογενής πρόληψη;

Μετά από θεραπεία και σταθεροποίηση της κατάστασης έρχεται η ανάγκη για πρόληψη, η οποία στοχεύει στο να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου.

Μπορεί να συμβάλλει η διατροφή στη δευτερογενή πρόληψη;

Ναι. Η σταθεροποίηση της κατάστασης και η μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης σχετίζεται με τη διατροφή.

Τα επόμενα βήματα βοηθούν την κατάσταση:

Διατήρηση ιδανικού βάρους

Προσοχή στο λίπος ζωικής προέλευσης

Ελαχιστοποίηση αλκοόλ

Αντιοξειδωτικά : ότι και όσα πραγματικά έχουμε ανάγκη

Προσοχή σε τοξικότητα βιταμινών: Δημιουργία προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των ωοθηκών.

Αντιοξειδωτικά

Προτείνονται φυσικά αντιοξειδωτικά από φρούτα και λαχανικά.

Σόγια και μούρα

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ρόλος τους και οι επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό.  Η περισσότερο αποδεκτή άποψη είναι ότι αυξάνουν τις πιθανότητες (επαν)εμφάνισης καρκίνο του μαστού.


Δρ. Μαρία Καραμπόλα


( Η Δρ. Μαρία Καραμπόλα είναι διαιτολόγος. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Surrey για τις προπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα διατροφής. Συνέχισε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Bristol με ειδίκευση εκτός από τη διατροφή και στη φυσική δραστηριότητα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα απασχολήθηκε σε ερευνητικά προγράμματα ως συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ασχολείται με την κλινική-θεραπευτική-προληπτική διατροφή για όλα τα νοσήματα όπως καρκίνος, προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, γυναικολογικά, προβλήματα πεπτικού, αρθρίτιδες, νευρολογικά, δερματολογικά και γενικότερα συνεργάζεται με όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Στην κλινική και θεραπευτική διατροφή δίνονται εξατομικευμένα προγράμματα, με σκοπό οι δείκτες υγείας που επηρεάζονται από το εκάστοτε νόσημα να είναι στο εύρος των φυσιολογικών τιμών, πχ. Σακχαρώδης διαβήτης, ουρικό οξύ, υπέρταση κτλ. Επίσης, με τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής μειώνονται και οι πιθανότητες υποτροπής σοβαρών νοσημάτων πχ. καρκίνος του μαστού, καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξάνονται οι πιθανότητες διατήρησης της σταθεροποίησης της νόσου. Άλλο ένα αντικείμενο με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η προληπτική διατροφή. Αυτό το είδος διατροφής εστιάζει στη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξει κανείς κάποιο νόσημα, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία κτλ. Η προληπτική διατροφή συνιστάται για όλους, κυρίως όμως στα άτομα των οποίων κάποιο μέλος της οικογένειας έχει διαγνωσθεί με κάποιο νόσημα.

Η Δρ. Καραμπόλα έχει εξειδίκευση στα πεδία διατροφής και καρκίνου, καρδιάς, για λόγους αισθητικής, μεταβολισμού λίπους, γονίδια. Επίσης η αγάπη της για τα παιδιά και το μεταβολισμό λίπους ήταν που την ώθησαν να εξειδικευθεί και στο αντικείμενο της παιδικής παχυσαρκίας.

Η Δρ. Καραμπόλα ασχολείται με εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής που καλύπτουν όλες σας τις ανάγκες με κορωνίδα της εξατομίκευσης τα προγράμματα της διατροφής ανάλογα με τα γονίδιά σας!

Τέλος, η Δρ. Καραμπόλα ασχολείται και με την διατροφή για αισθητικούς λόγους. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν κυρίως οι δίαιτες με σκοπό την απώλεια των περιττών κιλών με άμεσο σκοπό τον μεταβολισμό λίπους. Άλλα πεδία είναι η μείωση της κυτταρίτιδας, η ενυδάτωση του σώματος και του δέρματος, η βελτίωση της όψης και της ελαστικότητας του δέρματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Δρ. Καραμπόλα αναλαμβάνει από νήπια εως υπερήλικες όσον αφορά την ηλικία των περιστατικών της.

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε πως η Δρ. Καραμπόλα προσφέρει την ανάλυση σύστασης σώματος και ελέγχει το ποσοστό λίπους τμηματικά στο σώμα καθώς και άλλα συστατικά του.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει δια ζώσης στο γραφείο ή και διαδικτυακά με όποιον τρόπο εξυπηρετείται ο καθένας : τηλέφωνο, skype, messenger, mail, viber κτλ.

Ιδιωτεύει από το 2008. Συνεργάστηκε με ιδιωτικά σχολεία, παιδικούς σταθμούς και μονάδες catering για τη σύνταξη σιτηρεσίου για νήπια και παιδιά. Επίσης συνεργάστηκε με γιατρούς ιδιωτικών κλινικών όπου και απασχολήθηκε. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια ως ομιλήτρια. Επίσης, ανταποκρίθηκε σε προσκλήσεις συλλόγων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά) για θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Η αγάπη για το αντικείμενο της διατροφής, οι μυρωδιές και οι γεύσεις των τροφίμων, το ερευνητικό καθώς και το επιστημονικό ενδιαφέρον που έχουν για την Δρ. Καραμπόλα την ώθησαν να ασχοληθεί με αυτό το πεδίο με απώτερο σκοπό την προαγωγή υγείας και της ποιότητας ζωής)


Ακολουθείστε μας στο facebook