Breaking News

ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ (CERAC)

 


ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ (CERAC)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΑ 12 ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΨΙ 24Χ32

1 κουτί φύλλο κρουστας ή χωριάτικο φύλλο συσκευασμενο ή φυλλο κουρου

500 γρ. Φρεσκο ή κατεψυγμένο σπανακι

3 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος

2 κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος

1 φλυτζανι του ελληνικού καφε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τη γέμιση + αλλο τόσο για το αλλοιμα των φύλλων.

500 γρ. ανθότυρο ή (Cerac) ανάμικτο με φετα, τριμμένο στο χέρι

2 αυγά

πιπέρι, λίγο κανελλα και μοσχοκάρυδο

3 κ.σ. νυφάδες βρώμης ή τριμμενη φρυγανιά

1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

100 γρ. βούτυρο

Παρασκευή

1. Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.

2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε το λαδι και τα ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά .

Ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι το κατεψυγμένο σπανάκι και το σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Θα δείτε πως σιγά- σιγά αποψύχεται.

3. Στο πεντάλεπτο βάζετε το κρεμμυδάκι και το πράσο να σοταριστεί μαζί με το σπανάκι και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.

4. Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.

5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.

6. Στη κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νυφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί.

7. Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.

8. Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες

9. Πασπαλίζετε από πάνω με παπαρουνόσπορο και χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180ºC.

10. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Ενδεχομένως ο φούρνος σας να χρειάζεται για την πρώτη μισή ώρα να ακουμπάει το ταψί στον πάτο προκειμένου να ψηθούν τα κάτω φύλλα (όπως συμβαίνει με κάποιος φούρνους). Σ’ αυτή την περίπτωση τοποθετείστε μετά τα 30’ το ταψί ψηλά, για να ψηθεί σωστά και το πάνω φύλλο. Όταν είναι έτοιμη η πίτα πρέπει να βγει απ’ τον φούρνο.

Σερβίρισμα:

Η πίτα σερβίρεται πάντα λίγη ώρα αφού βγεί απ’ τον φούρνο. Περιμένετε τουλάχιστον 20’ να πέσει η θερμοκρασία της, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι πολύ καυτή. Οι πίτες αυτές τρώγωνται και την επόμενη μέρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι ιδανικές για κολατσιό στο γραφείο ή στο σχολείο.

 

ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 κεσέ γιαούρτι πλήρες (200 γρ.)

1 αυγό χτυπημένο

 

1 κ.γλ. αλάτι

3 κ. σ. κεφαλοτύρι

λίγο πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την σπιτική ζύμη κουρού με γιαούρτι, βάζοντας πρώτα το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε όλα τα υλικά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε στο κέντρο, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι.

Αφού ενωθούν σε ζύμη τα υλικά και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι εύπλαστη, αφράτη και απαλή σαν δέρμα μωρού.

Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε δύο μπάλες ζύμης, πατάμε ελαφρά με τις παλάμες να γίνουν πλακέ και τις τυλίγουμε σε μεμβράνη ή λαδόκολλα. Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30´, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο να ξεκουραστεί η ζύμη και να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο.

Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα δύο φύλλα με χοντρό πλάστη.

 

Στέλιος Λαπαθιώτης Mediterranean Taste Μοντρέ Ελβετία

 

ακολουθείστε μας στο facebook