Breaking News

Ανάκαμψη το 2021 για την Ελβετία

 


Η ελβετική κυβέρνηση αναμένει γρήγορη οικονομική ανάκαμψη το 2021

Μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα του έτους, η οικονομία της Ελβετίας αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα από μια βαριά πτώση που οφείλεται στον κοροναϊό, για να αυξηθεί κατά 3% το 2021, δήλωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα πέσει «σημαντικά» κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά Covid-19. Οι περιορισμοί τον περασμένο Δεκέμβριο, έφεραν το κράτος σε δύσκολη οικονομικά θέση  επισημάνθηκε από την Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (Seco).

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα πρέπει να επιταχυνθεί με νέα μέτρα στήριξης, εάν η πανδημία στην Ελβετία συνεχίσει να εξελίσσεται θετικά.

Όμως υπάρχει περίπτωση να επανακάμψει η Οικονομία πολύ δυναμικά «Εάν η επιδημιολογική ανάπτυξη επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του κορονοϊού, όπως προβλέπεται, η εγχώρια οικονομία θα ανακάμψει πολύ γρήγορα», δήλωσε η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων, Seco.

«Διάφορες ευκαιρίες καταναλωτών που ήταν σε μεγάλο βαθμό μη διαθέσιμες τους χειμερινούς μήνες θα επανεμφανίζονταν και θα οδηγούσαν σε αύξηση του κύκλου εργασιών στους επηρεαζόμενους τομείς. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές. "

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά και να φθάσει σε ετήσιο μέσο όρο 3,3% για το 2021.

 Η οικονομία της Ελβετίας συρρικνώθηκε 2,9% πέρυσι ως αποτέλεσμα του Covid-19, της χειρότερης ετήσιας μείωσης, μετά την επαύξηση της πετρελαϊκής κρίσης το 1975. Ωστόσο, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο είχε λιγότερο επιβλαβές αποτέλεσμα, με την οικονομία να αναπτύσσεται 7,6% το τρίτο τρίμηνο πριν επιβραδυνθεί στο + 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Περιορισμοί χαλάρωσης

Η κυβέρνηση άρχισε να άρει προσεκτικά αρκετούς περιορισμούς του Covid που τέθηκαν σε ισχύ στα μέσα Ιανουαρίου για να μειώσει τα επίπεδα μόλυνσης. Καταστήματα, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν εκ νέου από την 1η Μαρτίου, αλλά τα εστιατόρια και τα μπαρ παραμένουν κλειστά. Πρόσθετα βήματα αναμένονται στις 22 Μαρτίου, εάν το επιτρέπει η πανδημία.

Αλλά η κυβέρνηση έχει δύσκολες αποφάσεις για το κοντινό μέλλον. Μετά την επιβράδυνση και στη συνέχεια στασιμότητα για δύο εβδομάδες, ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά, δήλωσε η Virginie Masserey της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας (FOPH) στους δημοσιογράφους στις 9 Μαρτίου. «Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη», τόνισε.

Εάν η ελβετική οικονομία ανακάμψει το 2021 - σύμφωνα με τις προβλέψεις της Seco τον Δεκέμβριο του 2021 - θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση προς το τέλος του έτους. Για το 2022 η Seco αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3%, από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για αύξηση 3,1%.

Ωστόσο, το κυβερνητικό γραφείο προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους.

«Η ανάκαμψη θα καθυστερούσε αισθητά εάν τους επόμενους μήνες θέσπισαν περαιτέρω αυστηρά μέτρα περιορισμού στην εγχώρια αγορά και από βασικούς εμπορικούς εταίρους, για παράδειγμα λόγω καθυστερήσεων στα προγράμματα εμβολιασμού με κορονοϊούς», ανέφερε.

Υπάρχει ακόμη έντονα ο φόβος πως η πανδημία μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη έως το 2022 μέσω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού, κατά των οποίων τα υπάρχοντα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, πρόσθεσε.


Πηγή: swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook