Breaking News

Ζυρίχη κυκλοφορεί Ψεύτικο Φυλλάδιο για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού


Ένα φυλλάδιο που μοιράζεται από αγνώστους στην Ζυρίχη, υπόσχεται ένα ψεύτικο δελτίο εμβολιασμού για 99 φράγκα

Υπάρχουν και κυκλοφορούν φυλλάδια στη Ζυρίχη που υπόσχονται ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού κορώνας. Η αστυνομία της Ζυρίχης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Στην πόλη της Ζυρίχης, έχουν διανεμηθεί φυλλάδια για μέρες, όπου άγνωστοι υπόσχονται να εκδώσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έναντι πληρωμής σε Bitcoin.

Η αστυνομία της Ζυρίχης έχει ήδη λάβει αρκετές αναφορές και έχει ξεκινήσει έρευνες εναντίον των συντακτών αυτών των φυλλαδίων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (FOPH) παρακολουθεί επί του παρόντος τις διεθνείς προσπάθειες για την παραγωγή ενός τεχνικά λειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

"Κορυφαία προσφορά - άμεση πρόσβαση: Ψεύτικος εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής εμβολιασμού και του ιατρικού πιστοποιητικού, αντί για 169 μόνο 99 φράγκα!": Φέιγ βολάν με αυτό το σύνθημα κυκλοφορούν στη Ζυρίχη για μέρες που υπόσχονται να εκδώσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κορώνας. "Με τον εμβολιασμό, σύντομα θα είναι δυνατά περισσότερα προνόμια", προειδοποιούν οι συγγραφείς του φυλλαδίου. Επιβεβαιώνετε ότι το πιστοποιητικό σας είναι αρκετό για να πληροίτε αυτά τα ειδικά δικαιώματα. Η πληρωμή πρέπει να γίνει μέσω Bitcoin, το PDF με επιβεβαίωση του εμβολιασμού κορώνας θα φτάσει στον παραλήπτη, μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι κάτοικοι ανησυχούν

«Όταν το διαπίστωσα πως φυλλάδια που ανέφεραν για ψεύτικο πιστοποιητικό και διαβατήριο στο γραμματοκιβώτιό μου, σοκαρίστηκα, με αυτό το τόσο συγκλονιστικό και επικίνδυνο ψέμα,» αναφέρει 31χρονος κάτοικος του κέντρου της Ζυρίχης. "Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα", συνεχίζει ο 31χρονος, "πρέπει να προειδοποιηθούν οι άνθρωποι"

"Πιστεύω επίσης ότι είναι λάθος να διανέμονται τέτοια φυλλάδια", λέει ένας άλλος δημοσιογράφος από τη Ζυρίχη στην περιοχή Seebach. Ανέφερε ότι ίσως οι αντίπαλοι του εμβολιασμού θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτό και αυτά τα φυλλάδια ως μέσο πίεσης για «να φοβούνται το εμβόλιο για την εξάπλωση του ιού.» Ελπίζει επίσης ότι κανένας από τους παραλήπτες δεν θα κάνει χρήση αυτής της προσφοράς του φυλλαδίου.

Συνέπειες για τους συγγραφείς

Η αστυνομία της Ζυρίχης έχει ενημερώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχουν ήδη ληφθεί αναφορές σχετικά με αυτό το φυλλάδιο και ενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων. "Έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ταυτότητα των συγγραφέων αυτών των φυλλαδίων", λέει ο εκπρόσωπος της Stapo, Marc Surber.

 

Εάν σταλούν πραγματικά ψεύτικα διαβατήρια εμβολιασμού, οι πελάτες θα υπόκεινται σε δίωξη για παραποίηση εγγράφων. «Ο εκδότης του ψεύτικου εμβολιασμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συνεργός», λέει ο Surber. Αναφέρει πως είναι για απάτη επίσης, αν κάποιος πληρώσει για αυτό, έστω και αν δεν το λάβει. Η αστυνομία συνιστά τη μεταχείριση τέτοιων εγγράφων με τον ίδιο τρόπο όπως οι ανεπιθύμητες διαφημιστικές επιστολές: "Απλώς στείλτε τα στα απορρίμματα."

Τι γίνεται με ένα πιθανό ελβετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Εάν ξεκινά ή όχι, σε άλλες χώρες μια κάρτα εμβολιασμού κορώνας, είναι προς το παρόν ασαφές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (BAG), η Συνομοσπονδία ξεκίνησε συζητήσεις για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε διεθνές επίπεδο, και εξετάζει τα σχετικά θέματα με προσοχή. «Τρέχουν αυτή τη στιγμή εντατικές έρευνες σε διάφορες τεχνικές, και υπόσχονται λύσεις για ένα αναγνωρισμένο και απαραβίαστο μητρώο εμβολιασμού», λέει ο εκπρόσωπος της BAG Νάνι Μόρας .

Όσον αφορά ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να εξεταστούν οι εξελίξεις του ΠΟΥ στο σχέδιο πιστοποιητικού έξυπνου εμβολιασμού και της ΕΕ στο σχέδιο Green Pass . "Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα σημεία αναφοράς σε διεθνές επίπεδο."

 

Πηγή: 20min

 

Ακολουθείστε μας στο facebook