Breaking News

Γερμανία Οι Ελβετοί Είχαν Δίκιο για την Πανδημία


 "Η Ελβετία είχε δίκιο": Γιατί οι αυστηροί κανόνες στη Γερμανία δεν είναι πιο αποτελεσματικοί από τους Ελβετικούς

Η Γερμανία έχει πολύ αυστηρότερα μέτρα από την Ελβετία. Αλλά το ποσοστό μόλυνσης είναι εξίσου υψηλό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Οι φωτογραφίες που βλέπουν οι Γερμανοί από την Ελβετία είναι εκπληκτικές. Άνθρωποι που κάθονται μαζί σε ένα καφέ ή σε μεγάλες ομάδες στο πάρκο. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία βαθμιαία βυθίζεται σε κατάθλιψη λόγω κορονοϊού: Από τον Νοέμβριο, τα καφέ, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν κλείσει σχεδόν παντού στη χώρα, και ο αθλητισμός επιτράπηκε μόνο ιδιωτικά ή σε ζευγάρια για πολλούς μήνες.

Τα σχολεία έκλεισαν για εβδομάδες σε ορισμένες περιοχές ή σε λειτουργία με εναλλακτικά μαθήματα. Και το λιανικό εμπόριο επιτρέπεται να λαμβάνει μόνο πελάτες που έχουν τέστ και έχουν εγγραφεί εκ των προτέρων σε περιοχές που το ποσοστό μόλυνσης είναι χαμηλό. Στην περιοχή Waldshut, αυτό δεν είναι πλέον δυνατό λόγω της αυξημένης συχνότητας. Και: Εκατομμύρια Γερμανοί δεν επιτρέπεται πλέον να κινούνται ακόμη και μπροστά από το σπίτι τους χωρίς λόγο λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ.

Εάν συγκρίνουμε τα μέτρα, ο ιός θα πρέπει να μαίνεται στην Ελβετία και όχι στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ιού δείχνουν ότι η Γερμανία και η Ελβετία επηρεάζονται περίπου εξίσου από τον κορονοϊό σε σχέση με τον πληθυσμό. Η επίπτωση 7 ημερών στη Γερμανία είναι 107,8. Στην Ελβετία δεν είναι σημαντικά υψηλότερο στα 116,5. Και στις δύο χώρες πέφτει χονδρικά.

«Διαμάχη για το σκι»: Ο ηγέτης του FDP επαινεί την Ελβετία

Θα διατηρήσει η Γερμανία τα σκληρά μέτρα για πολύ καιρό; Η αυστηρή διαδικασία δεν ήταν καν απαραίτητη για μήνες; Ναι, λέει ο Μάρτιν Χάγκεν, υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας FDP στο κρατικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας και μέλος της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής της FDP. Η διαδικασία μόλυνσης, η οποία εξελίσσεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, είναι «ένα σαφές σημάδι ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι και ήταν περιττά», λέει ο Hagen.

Το κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων ή η πραγματική απαγόρευση των αθλητικών εκδηλώσεων του πληθυσμού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  είχε τελικά  μόνο μικρό αντίκτυπο στη διαδικασία μόλυνσης, αλλά η παράπλευρη ζημιά για τη γερμανική οικονομία και η ψυχική πίεση στον πληθυσμό λόγω των περιορισμών είναι όλο και μεγαλύτερη. Ο Χάγκεν επίσης λέει:

"Οι Ελβετοί αγαπούν περισσότερο την ελευθερία και έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική ευθύνη."

Ο 39χρονος επαινεί την κυβέρνηση της Βέρνης για την επιμονή της στη λεγόμενη «διαμάχη του σκι»: «Οι ελβετικοί χώροι σκι δεν εξελίχθηκαν σε εστίες μετάδοσης της πανδημίας. Η Ελβετία είχε δίκιο που δεν επέτρεπε στη Γερμανία να υπαγορεύσει τίποτα σε αυτήν. "

Ο Χάγκεν αναφέρεται σε δραστικά μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, τα οποία το πολύ πολύ θα είχαν «ελάχιστο αποτέλεσμα» για τη μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων: «Στέγη για τους πολίτες που δεν βοηθούν», παραπονιέται. Ο πολιτικός της FDP πιστεύει ότι υπάρχει ένας λόγος που τα μέσα ενημέρωσης και ο πληθυσμός δεν έχουν επικρίνει τέτοιες παρεμβάσεις:

"Η φιλελεύθερη νοοτροπία είναι λιγότερο έντονη στη Γερμανία απ ​​'ό, τι στην Ελβετία, εδώ υπάρχει ακόμα μια λαχτάρα για το αυταρχικό κράτος".

Τι λέει η επιστήμη γι 'αυτό; Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της πανδημίας προέρχεται από το Complexity Science Hub Vienna στη Βιέννη. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή Peter Klimek συνέκρινε 6.000 μέτρα από 79 χώρες. Το συμπέρασμά τους: το συνολικό κλείδωμα είναι μόνο μέτρια αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Γαλλο-γερμανοί ερευνητές έχουν επίσης αποφασίσει ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας είχαν και έχουν μικρό μόνο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, για τον ίδιο ερευνητή, υπάρχει ένας κύριος λόγος για τον οποίο η καμπύλη μόλυνσης στη Γερμανία και την Ελβετία πέφτει περίπου στο ίδιο επίπεδο μείωσης κρουσμάτων, παρά τα διαφορετικά μέτρα:

«Ο ισχυρότερος οδηγός σε όλη την Ευρώπη είναι η εποχικότητα. Η πτωτική τάση των μολύνσεων από τον ιό, δεν έχει καμία σχέση με τη λήψη επιτόπιων μέτρων. "

Η εποχικότητα είναι πιο έντονη στην Κεντρική Ευρώπη από ό, τι σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το γεγονός ότι η Ελβετία ακολούθησε ένα λιγότερο περιοριστικό ποσοστό μέτρων κατά του ιού, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα τέλη του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν ο αριθμός των περιπτώσεων στην Ελβετία αυξήθηκε κατά καιρούς.

«Έχουμε την πιο δύσκολη φάση πίσω μας»

Ο δεύτερος παράγοντας εκτός από την εποχικότητα είναι η πρόοδος του εμβολιασμού, λέει ο Klimek. "Υποθέτω ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα προς την κανονικότητα το καλοκαίρι." Το γεγονός ότι η Ελβετία αναφέρει μειωμένο αριθμό περιπτώσεων παρά τα λιγότερο σκληρά μέτρα συνολικά και, πιο πρόσφατα, με τα πρώτα βήματα, «είναι εντυπωσιακό», λέει ο ερευνητής.

Με αυτές τις δηλώσεις του, δεν θέλει να περιγράψει τον ελβετικό τρόπο ως τον καλύτερο. Επειδή η διαδικασία μόλυνσης είναι πολύ διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Παράγοντες όπως η παιδεία στην υγεία του πληθυσμού, η κινητικότητα και τα επίπεδα μόλυνσης ανά περιοχή έπαιξαν επίσης ρόλο.

Ο 38χρονος είναι σίγουρος: «Έχουμε την πιο δύσκολη φάση πίσω μας, τώρα μπορεί να υπάρξουν σταδιακά ανοίγματα». Οι μεταλλάξεις ιών παρέμειναν όπως και ο παράγοντας αβεβαιότητας. «Θα δούμε σίγουρα περισσότερη δυναμική ξανά το φθινόπωρο, αλλά αυτό πιθανότατα μπορεί να ελεγχθεί περιφερειακά. Δεν βλέπω πλέον την ανάγκη κλειδώματος μεγάλης κλίμακας. "



Πηγή: watson


Aκολουθείστε μας στο facebook