Breaking News

Ο Ιός και η κατάσταση στην Ελβετία


Ο ιός και η κατάσταση στην Ελβετία

Η Ελβετία έχει χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς που αφορούν τον Covid-19 καθώς τα ποσοστά μόλυνσης σταθεροποιούνται και η διάθεση εμβολιασμού ενισχύεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε στις 26 Μαΐου  να μειώσει περαιτέρω τους περιορισμούς από την 1η Ιουνίου. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα όλων των χώρων των εστιατορίων και τους εσωτερικούς πλέον χώρους,  επίσης το τέλος της απαίτησης για εργασία από το σπίτι καθώς και τις δημόσιες εκδηλώσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων. 

Από την 1η Ιουνίου, άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον Covid-19, εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας και των τέστ, κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Αυτό δεν ισχύει για άτομα που ταξιδεύουν από χώρες με παραλλαγές ιών «σημαντικής ανησυχίας».

Η διάθεση εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας μεταξύ 60.000-90.000 εμβόλια την ημέρα. Πάνω από 4,5 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν μεταξύ τέλους Δεκεμβρίου και 26 Μαΐου. Περίπου το 17% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως.

Περισσότεροι από 10.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 στην Ελβετία, η οποία έχει πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων.

Ένα πιστοποιητικό Covid-19 θα είναι διαθέσιμο έως τα τέλη Ιουνίου σε όποιον έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει ή έχει πρόσφατα δοκιμαστεί αρνητικά για κοροναϊό αναφέρουν υπεύθυνοι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία  Δημόσιας Υγείας.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;

Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, τα ποσοστά του κορονοϊού αυξήθηκαν με την εμφάνιση των νέων παραλλαγών. Όμως η κατάσταση από τότε σταθεροποιήθηκε και άρχισε να μειώνεται, με τα νέα κρούσματα στις 26 Μαΐου να πέφτουν κάτω από 1.000 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Από τις 4 Ιανουαρίου (οι εμβολιασμοί άρχισαν στα τέλη Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού. Έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: τον εμβολιασμό έξι εκατομμυρίων ανθρώπων ή το 70% του πληθυσμού - σε εθελοντική βάση - έως το καλοκαίρι, ή έως και 70.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Τα περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί και τα καντόνια έχουν αρχίσει εντατικό εμβολιασμό στον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό.

Οι αρχές έχουν παραγγείλει σχεδόν 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Curevac και Novavax για πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα και διαθέσιμα στη χώρα, αυτά από τα Pfizer / BioNTech και Moderna. Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson έχει επίσης εγκριθεί αλλά δεν έχει παραγγελθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

 Οι αρχές συμβουλεύουν όλους να συνεχίσουν να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες για την υγιεινή και να κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Σε δημόσια ιδρύματα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που καθορίζονται στο ισχύον σύνολο των προληπτικών μέτρων.

Τελευταία μέτρα

Στις 26 Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει περαιτέρω τους περιορισμούς καθώς επιταχύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης φάσης της στρατηγικής εξόδου της κυβέρνησης και η επάνοδος στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα μέτρα, τα εστιατόρια θα ανοίξουν ολοκληρωτικά υπό ορισμένες συνθήκες από την 1η Ιουνίου. Επιτρέπονται επίσης δημόσιες συγκεντρώσεις για 100 άτομα μέσα και έως 300 υπαίθρια.

Επιτρέπονται επίσης ιδιωτικές συγκεντρώσεις από 10 έως 30 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και από 15 έως 50 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση έκανε επίσης την εργασία από το σπίτι μια σύσταση πλέον και όχι μια απαίτηση όπως ήταν πρίν.

 


Πηγή: watson

Ακολουθείστε μας στο facebook