Breaking News

Ελβετία Αμηχανία απο τα Αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος


 "Αμηχανία για την Δημοκρατία μας και την συνταγματική μας υπόσταση σαν κράτος"

Τα αποτελέσματα του Ελβετικού Δημοψηφίσματος  αποτελούν θέμα συνομιλίας   για τους Ελβετούς πολίτες  και για άλλη μια φορά πρώτο θέμα στην Ελβετική τηλεόραση και τα μέσα ενημέρωσης. Πάνω απ  όλα, το ΝΑΙ στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, η Ελβετία είχε να ψηφίσει σχετικά σε πέντε θέματα.

Ο νόμος για το CO₂ και οι γεωργικές νέες τεχνικές καλλιέργειας(σχετικά με τα φυτοφάρμακα)  απορρίφθηκαν, αλλά ο νόμος για τον Covid-19 και ο αντιτρομοκρατικός  εγκρίθηκαν.

Το τελευταίο ειδικότερα είναι ένα θέμα έντονης αντιπαράθεσης και συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την ψηφοφορία αυτήν την Κυριακή, η Ελβετία απασχόλησε μάλλον αρνητικά για άλλη μια φορά τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης: "Οι Ελβετοί ψήφισαν πέντε προτάσεις - θα μπορούσαν να ήταν η δεύτερη οργανική χώρα στον κόσμο, αντίθετα θα έχουν τον αυστηρότερο αστυνομικό νόμο στην Ευρώπη", αναφέρουν Γερμανικές κυρίως εφημερίδες».

"Το PMT ανοίγει την πόρτα στην αυθαιρεσία της αστυνομίας"

 " Οι Ελβετοί είπαν  τρεις φορές όχι στη βιολογική και περιβαλλοντική προστασία "και προειδοποίησε τρεις ημέρες νωρίτερα σε ένα σχόλιο πριν από τον τρομοκρατικό νόμο "PMT", σχολιάζουν τα διεθνή μέσα. Ο Νόμος ο οποίος ψηφίστηκε την Κυριακή με 56,6 τοις εκατό   «είναι σαν να λέει ανοίξτε την πόρτα σε αυθαίρετη αστυνομική δικαιοδοσία», σχολιάζει η Ελβετίδα ανταποκριτής Ann-Dorit Boy, αναφερόμενη  στον «αόριστο» ορισμό της τρομοκρατίας στο άρθρο της.

Από μια "παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων" ξεκινάει ο νέος Νόμος. Επίσης  η συγγραφέας του άρθρου επισημαίνει ότι ο νόμος «προχωρά πραγματικά περισσότερο από τους συγκρίσιμους  αντίστοιχους νόμους στις ευρωπαϊκές χώρες». Προηγουμένως, η εφημερίδα είχε επίσης επικρίνει έντονα την υποβολή και τον «αόριστο όρο» της τρομοκρατίας σε ένα σχόλιο: «Με αυτήν την απόφαση κατά της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, η Ελβετία όλων των  πρώην πλέον ελεύθερων πολιτών, στέλνει ένα μοιραίο μήνυμα στους Ορμπάν, τους Ερντογάν και Πούτιν αυτού του κόσμου », συνέχισε η δημοσιογράφος στην εφημερίδα.

"Μεγάλη αμηχανία για την Δημοκρατία και το   συνταγματικό μας κράτος"

"Η Ελβετία έχει πλέον" αναφέρει "τον πιο μη επαγγελματικό, πιο αναποτελεσματικό και επικίνδυνο αντιτρομοκρατικό νόμο στον κόσμο, λένε Γαλλικές εφημερίδες.  Αυτό αναφέρει σε  tweet  ο γνωστός  Ελβετός δικηγόρος  και  ειδικός  εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Nils Melzer. Η υιοθέτηση του νόμου μας δημιουργεί  «μεγάλη αμηχανία για το  ελεύθερο δημοκρατικό σύστημά μας  αλλά και το  συνταγματικό μας κράτος».

Το "FAZ" ανέφερε επίσης τους Ελβετούς εισαγωγείς αυτοκινήτων και πετρελαίου σαν νικητές του Δημοψηφίσματος, καθώς  ήταν από την αρχή  εναντίον του νόμου CO₂  για το περιβάλλον,μαζί με το SVP. Επίσης για το Βρετανικό BBC  το κύριο  θέμα ήταν και είναι  η μη ψήφιση του νόμου CO₂ από τους πολίτες.  Σχετικά  γράφουν πως « Η αποτυχία έγκρισης του νόμου για τον  έλεγχο των εκπομπών CO2 είναι ένα μεγάλο σοκ για τον υπόλοιπο κόσμο».


Πηγή: 20min