Breaking News

Ελβετία και στο Διάστημα


 Ένα βραβείο Νόμπελ του 2019 για τη φυσική, ελβετικά όργανα σε πολλές διαστημικές αποστολές και το πρώτο διαστημικό φορτηγό απορριμμάτων στον κόσμο. Οι Ελβετοί επιστήμονες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για εξωπλανήτες, και της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν σημαντική για την ελβετική διαστημική κοινότητα. Ο οργανισμός συμφώνησε να διαθέσει περίπου 100 εκατομμύρια CHF στο ClearSpace-1, μια πρωτοβουλία / εκκίνηση του ομοσπονδιακού ινστιτούτου τεχνολογίας Lausanne (EPFL) για την απομάκρυνση των διαστημικών συντριμμιών.

Ελβετοί επιστήμονες και μηχανικοί με τεχνολογικά και ερευνητικά ‘’άλματα σε εφαρμογές και κατασκευές’’, έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή φήμη αλλά και αξιοπιστία στην εξερεύνηση του διαστήματος εδώ και πολλά χρόνια.

Μια ανακάλυψη το 1995  που λίγοι έμαθαν εκτός επιστημονικών κύκλων όμως καθώς πέρασαν τα χρόνια, το κοινό άρχισε να συνειδητοποιεί ότι αυτό που κάποτε ήταν στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας είχε γίνει πραγματικότητα: Αποδείχθηκε πρόσφατα ότι οι γαλαξίες συνεργάζονται όχι μόνο με αστέρια, αλλά και με πλανήτες.

Οι πρώτοι που έχουν εντοπίσει έναν από αυτούς τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι εκτός από τον ήλιο μας, δεν ήταν άλλοι από έναν τότε δήμαρχο σε μια πόλη της Ελβετίας , τον Michel Mayor και τον Didier Queloz. 

24 χρόνια αργότερα, η ανακάλυψη αυτή του Δημάρχου και του Queloz κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για τη φυσική.


Ο ενθουσιασμός που ακολούθησε το βραβείο Νόμπελ είναι σίγουρα δικαιολογημένος. Η ανακάλυψη τους ήταν μια από τις πιο σημαντικές στην αστρονομία τον 20ο αιώνα. Άνοιξε νέους τομείς έρευνας για την κατανόηση της θέσης μας στο σύμπαν και πολλαπλασίασε τις πιθανότητες εύρεσης εξωγήινης ζωής.

Όμως, η αναζήτηση άλλων μορφών ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν την αναζητούμε σε απομακρυσμένους κόσμους που βρίσκονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Εδώ παρεμβαίνει η ευφυΐα του ανθρώπου. Και εδώ επίσης, είναι εκεί που έρχονται οι Ελβετοί.

Κάποιοι αναρωτιούνται πώς, στην πραγματικότητα, είμαστε σίγουροι για την ύπαρξη αυτών των πλανητών όταν, εκτός από μία ή δύο  φωτογραφίες αόριστων σημείων φωτός, κανείς δεν τους έχει δει ποτέ;

Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να εξερευνήσετε πλανήτες που βρίσκονται πολύ μακριά. Οι επιστήμονες που εδρεύουν στη Βέρνη ελπίζουν να βρουν ζωή στο διάστημα χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο όργανο γνωστό ως ORIGIN που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Δία και τον Κρόνο.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα για τους εξωπλανήτες συνεχίζεται. Σήμερα οι επιστήμονες διαθέτουν τα μέσα και την τεχνολογία για να κατανοήσουν καλύτερα από τι αποτελούνται τέτοιοι απόμακροι πλανήτες. Αυτή είναι η αποστολή του νέου  τηλεσκοπίου CHEOPS, του πρώτου ευρωπαϊκού δορυφόρου αυτού του είδους «Made in Switzerland» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019.

Αλλά η ελβετική φήμη στην εξερεύνηση του διαστήματος δεν εδραιώθηκε με τους CHEOPS, ούτε με τον Δήμαρχο και τον Queloz, ούτε καν με τον Ελβετό αστροναύτη Claude Nicollier - τον πρώτο μη Αμερικανό ειδικό της αποστολής στη NASA.  


Το 1969, ο Armstrong και ο Aldrin προσγειώθηκαν στο φεγγάρι φορώντας ελβετικά ρολόγια στους καρπούς τους. Και το πρώτο πράγμα που έκαναν κατά την άφιξή τους, ακόμη και πριν ξετυλίξουν το αστέρι, ήταν να εγκαταστήσουν ένα ηλιακό πανί από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, το οποίο ήταν το μόνο μη αμερικανικό επιστημονικό πείραμα στο Apollo 11.

Από την αρχή της εξερεύνησης του διαστήματος, δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου αμερικανική ή ευρωπαϊκή αποστολή που δεν περιλάμβανε ελβετική τεχνολογία. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η χώρα ξέρει να κατασκευάζει όργανα τα οποία είναι τόσο πολύ ακριβή όσο και πολύ αξιόπιστα, απαραίτητα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση των περιορισμών ενός διαστημικού ταξιδιού. Είτε προωθεί ένα rover στον Άρη, είτε «φιλτράροντας» το αέριο που αποβάλλει ένας κομήτης  είτε παίρνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας ενός πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, οι Ελβετοί μηχανικοί έχουν βάλει το χέρι τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα: λέγεται STIX. Αυτό το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ θα μελετήσει ηλιακές εκρήξεις από έναν ευρωπαϊκό ανιχνευτή ο οποίος θα πλησιάσει πιο κοντά στον Ήλιο από οτιδήποτε έχει προσπαθήσει στο παρελθόν.

Η Ελβετία, χώρα της μηχανής ωρολογοποιίας και ακρίβειας διαθέτει επίσης πολύ προηγμένα συστήματα υποστήριξης εκπαίδευσης και έρευνας, τα οποία εξηγούν εν μέρει πώς μια μικρή χώρα εν μέσω βουνών, έχει γίνει μια μεγάλη χώρα στο διάστημα.

 

Πηγή: swiss net

 

Ακολουθείστε μας στο facebook