Breaking News

Έρχεται Μεγάλη Παγκόσμια Κρίση προειδοποιεί πολύ έμπειρος Οικονομολόγος


 «Έρχεται δραματική παγκόσμια κρίση», προειδοποιεί πολύ έμπειρος οικονομολόγος

Γιατί είναι αναπόφευκτη, παρά το πάρτι στις διεθνείς αγορές. Ποιες είναι οι αιτίες που θα φέρουν την ύφεση στη Δύση. Η αύξηση των χρεών, των τιμών μετοχών και κατοικιών και η στρέβλωση στην κατανομή εισοδήματος των μισθωτών.

Πάρτι φαίνεται ότι κάνουν οι αγορές, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στην οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί τελικά να ανακοινώσει ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την Τρίτη στο δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ, με μια ελαφρά πτώση που έβαλε τέλος σε ένα ανοδικό σερί επτά συνεχόμενων συνεδριάσεων.

Ο Patrick Artus, ανώτερος σύμβουλος οικονομικών στη γαλλική τράπεζα Natixis και καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού, δεν δείχνει να χαίρεται ωστόσο. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, σε υπόμνημα προς τους πελάτες σημειώνει και προειδοποιεί ότι η κρίση είναι «αναπόφευκτη» για τις εξής αιτίες:

Το συνολικό οφειλόμενο χρέος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα της πανδημίας καθώς οι οικονομίες έχουν ανοίξει ξανά, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. «Η φερεγγυότητα του δανειολήπτη δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν οι λόγοι χρέους προς έσοδα αυξάνονται συνεχώς», τονίζει.

Η προσφορά χρήματος έχει επίσης χτυπήσει ρεκόρ. «Η προσφορά χρήματος δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς σε σχέση με το εισόδημα, καθώς αργά ή γρήγορα η ζήτηση για χρήματα, η οποία συνδέεται με την αποταμίευση και το εισόδημα, δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί», δήλωσε ο Artus, του οποίου το πλούσιο βιογραφικό περιλαμβάνει θέσεις όπως στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Γαλλίας.

Ενα άλλο θέμα είναι ότι οι τιμές των μετοχών και των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται. «Εάν γίνουν πολύ υψηλές, η εξοικονόμηση των αγοραστών περιουσιακών στοιχείων δεν θα αρκεί πλέον για να αγορές, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια καθοδική διόρθωση των τιμών», σημειώνει.

Τέλος, αναφέρει μια στρέβλωση στην κατανομή εισοδήματος όσον αφορά τους μισθωτούς: «Εάν οι μισθοί δεν ενισχυθούν με κέρδη παραγωγικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών θα γίνει πολύ αδύναμη για να απορροφήσει την παραγωγή, η οποία αυξάνεται γρήγορα όταν επενδύονται τα κέρδη».

Tι θα γίνει λοιπόν; Ο Artus πιστεύει  ότι μια διόρθωση στην κατανομή εισοδήματος θα οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των μισθών και υψηλότερο πληθωρισμό. Αυτό, με τη σειρά του, θα χρειαστεί πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και υψηλότερα επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα σταθεροποιήσει τις τιμές των asset και τον πλούτο, αναγκάζοντας την απομόχλευση. Και αυτή η απομόχλευση θα οδηγήσει σε ύφεση λόγω της απαραίτητης μείωσης της ζήτησης μεταξύ νοικοκυριών, εταιρειών και κυβερνήσεων.

 «Η σταθεροποίηση αυτών των μεταβλητών θα οδηγήσει σε μια πολύ δραματική κρίση, λόγω της ταχύτερης αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού, της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, της πτώσης των τιμών περιουσιακών στοιχείων και του πλούτου και της ύφεσης από τη μείωση της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει.

 

Πηγή : CNN fr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Σπάνιο Σύνδρομο Σχετίζεται με το Εμβόλιο Johnson & Johnson Λένε οι Αμερικανοί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τούρκος Καθηγητής Είμαστε Εξισλαμισμένοι Έλληνες                                                               ΛΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ