Breaking News

Κορωνοϊός Νέα Μετάλλαξη και Συναγερμός Παγκοσμίως

 


Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη

Από την Ευρώπη έως την Ασία διάφορες χώρες απαντούν με νέα προληπτικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύσκεψη για την εκτίμηση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική και πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη που έχει εμφανιστεί έως τώρα, προγραμματίζει για την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η σύσκεψη θα καθορίσει εάν το στέλεχος B.1.1.529, το οποίο αναγνωρίστηκε την Τρίτη, θα χαρακτηριστεί ως στέλεχος «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Το στέλεχος προβληματίζει τους επιστήμονες γιατί περιλαμβάνει έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό μεταλλάξεων.

Ήδη, κάποιες χώρες απαντούν με νέα προληπτικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ οι αγορές σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία νέα αβεβαιότητα.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή. «Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το ‘φρένο’ έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής Β.1.1.529», σημείωσε.

Η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου για άτομα που επισκέφθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες νότιες περιοχές της Αφρικής, συμπεριλαμβανονμένης της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αγγλία ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Ν. Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσουατίνι. Σύμφωνα με το Λονδίνο το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες «το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής» και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια. Υπεραμυνόμενος της απαγόρευσης πτήσεων, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Το Ισραήλ απαγόρευσε επίσης τα ταξίδια στη Ν. Αφρική.

Στην Ινδία, ενισχύονται οι έλεγχοι των ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

Η Νέα Ζηλανδία επίσης παρακολουθεί τις διεθνείς συστάσης για τη νέα μετάλλαξη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τώρα να διαπιστώσουν εάν το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό ή εάν μπορεί να προσπεράσει την ανοσία.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα μετάλλαξη

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη, έπειτα από τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε πρώτα στη Ν. Αφρική και έχει ονομαστεί B.1.1.529.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το νέο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση της πανδημίας, πιέζοντας τα συστήματα υγείας, ενδεχομένως «ξεφεύγοντας» από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για το άνοιγμα των συνόρων και των οικονομιών.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη:

1. Τι είναι το διαφορετικό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το στέλεχος B.1.1.529 περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος (εκεί, άλλωστε, στοχεύουν και τα εμβόλια). Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να διαπιστώσουν εάν το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα.

2. Από πού προήλθε;

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του UCL Genetics Institute του Λονδίνου είπε ότι πιθανώς να εξελίχθηκε κατά την χρόνια μόλυνση ενός ατόμου σε ανοσοκαταστολή, που πιθανώς είναι ασθενής του HIV/AIDS χωρίς να έχει δεχθεί θεραπεία. Η Ν. Αφρική έχει 8,2 εκατ. άτομα θετικά στο HIV, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Η μετάλλαξη Βήτα, που είχε εντοπιστεί πέρυσι στη Ν. Αφρική, προήλθε επίσης από άτομο θετικό στο HIV.

3. Πόσο έχει εξαπλωθεί;

Στη Ν. Αφρική είναι το στέλεχος που κυριαρχεί στα νέα κρούσματα. Στην επαρχία της Ν. Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, ευθύνεται για το 90% από τα 1.100 νέα κρούσματα της Τετάρτης. Στη γειτονική Μποτσουάνα, έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στο Χονγκ Κονγκ, ταξιδιώτης από τη Ν. Αφρική βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη και ένα ακόμα άτομο καταγράφηκε ως κρούσμα στο ίδιο ξενοδοχείο καραντίνας.

4. Ποια είναι η αντίδραση;

Οι εξελίξεις έχουν τρομάξει τις αγορές, με τις μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.  Η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες και άλλα κράτη ακολουθούν. Η Σιγκαπούρη απαγόρευσε την είσοδο σε άτομα που ήταν στη Ν. Αφρική και γειτονικές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες.

5. Πόσο ανησυχητικά είναι όλα αυτά;

Είναι νωρίς για να πει κανείς ακόμα. Ο ΠΟΥ  δηλώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μελετηθεί η μετάλλαξη καλά και να διαπιστωθεί εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

6. Τι πρέπει να κοιτάμε τώρα;

Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για τη μετάλλαξη B.1.1.529 σήμερα, για να αποφασίσει εάν θα την χαρακτηρίσει ως μετάλλαξη «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας». Μένει να φανεί τι μέτρα θα λάβουν οι κυβερνήσεις, τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και σε σχέση με τα σύνορα.

 

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έλον Μάσκ Η Επικίνδυνη Ισχύς των Κροίσων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Ελληνικές Αυταπάτες για την Συμφωνία των Πρεσπών