Breaking News

Έλον Μάσκ Η Επικίνδυνη Ισχύς των Κροίσων

 


O Ελον Μασκ και η επικίνδυνη ισχύς των κροίσων

Γιατί ο Πολ Κρούγκμαν κατηγορεί τον ιδρυτή της Tesla για «ανασφαλές εγώ». Η επιμονή του δισεκατομμυριούχου κατά της επιβολής φόρου στους πλουσίους. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική και οικονομική ευημερία.

Σκληρή κριτική ασκεί στον Έλον Μασκ ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στη στήλη του στους New York Times με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla στην πρόταση των Δημοκρατικών για επιβολή φόρου στους πλουσίους.

«O Έλον Μασκ δεν πιστεύει ότι οραματιστές όπως αυτός θα έπρεπε να πληρώνουν φόρους όπως ο απλός κόσμος» γράφει ο Κρούγκμαν. «Άλλωστε, γιατί να δώσει τα χρήματα του σε βαρετούς γραφειοκράτες; Δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να τα σπαταλήσουν σε κοινότοπα εγχειρήματα όπως η…. διάσωση της Tesla σε ένα καθοριστικό σημείο της εξέλιξής της. Ο Μασκ έχει στρέψει την προσοχή του σε πιο σημαντικά πράγματα, όπως το να πάει την ανθρωπότητα στον Άρη για να “διατηρήσει το φως της συνείδησης”» σημειώνει ειρωνικά, κατηγορώντας τον ιδρυτή της Tesla για «ανασφαλές εγώ».

Ο Κρούγμαν υποστηρίζει στο άρθρο του ότι ο Μασκ και οι άλλοι κροίσοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πολιτική τους επιρροή για να «μπλοκάρουν τα σχέδια των Δημοκρατικών να χρηματοδοτήσουν απολύτως αναγκαίες κοινωνικές δαπάνες με έναν φόρο ο οποίος θα επιβαλλόταν μόνο σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους σε μια χώρα με περισσότερους από 300 εκατομμύρια κατοίκους».

Σύμφωνα με τον Κρούγμαν η αποστροφή των πλουσιότερων Αμερικανών στην καταβολή υψηλότερων φόρων πηγάζει από μια ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους φόρους και τη ρύθμιση της αγοράς ως αντικίνητρα τα οποία θα «παρακινήσουν τους δημιουργούς πλούτου να αποσυρθούν σε ένα κρυφό φρούριο, προκαλώντας οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Ωστόσο, σημειώνει ο Κρούγκμαν, όταν στις ΗΠΑ του Τρούμαν και του Άιζενχαουερ ο ανώτατος φόρος εισοδήματος ήταν 91%, η οικονομία άνθησε και οι πλούσιοι πολίτες πλήρωναν τους φόρους τους και έκαναν κανονικά τη δουλειά τους.

Ο ίδιος ισχυρίζεται παράλληλα ότι η επιμονή του Μασκ ενάντια στην επιβολή ενός φόρου στους πλουσίους πηγάζει και από ένα «ανασφαλές εγώ», καθώς στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος που θα είχε ένας τέτοιος φόρος στην ικανότητα του να απολαμβάνει τη ζωή θα ήταν μηδαμινός.

«Αυτό που υποψιάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, είναι ότι αυτό που πραγματικά καθορίζει τη συμπεριφορά κάποιου σαν τον Μασκ είναι ένα ανασφαλές εγώ. Θέλει ο κόσμος να αναγνωρίσει την απαράμιλλη μεγαλοσύνη του. Η φορολόγηση του σαν να είναι κάποιος που εργάζεται σκληρά για $400.000 τον χρόνο στη Wall Street θα σήμαινε ότι δεν είναι ένας μοναδικός θησαυρός, ότι τελικά μπορεί να μην αξίζει πραγματικά όλα όσα έχει» τονίζει ο Κρούγκμαν.

 Αλλά το σημαντικότερο σύμφωνα με τον Κρούγκμαν είναι ότι η μικροψυχία των δισεκατομμυριούχων συνδυάζεται και με τεράστια πολιτική ισχύ. «Και το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μας καταλήγουμε να πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την ανασφάλεια τους» καταλήγει.

Ποιός είναι ο Πωλ Κρούγκμαν

 Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman, 28 Φεβρουαρίου 1953) είναι Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton).

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθός της.

 Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

 Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Διατηρεί τακτική στήλη στους New York Times και πολιτικά έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «φιλελεύθερο», εξηγώντας ότι με τον όρο αυτό στο αμερικανικό πολιτικό πλαίσιο εννοεί «κάτι παρόμοιο με τους σοσιαολδημοκράτες στην Ευρώπη» (στις ΗΠΑ liberal αποκαλούνται οι κεντροαριστεροί). Άσκησε κριτική στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων Μπους.

 Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών  για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή «ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας».

 Τον Απρίλιο του 2015 ήρθε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του φίλου του Έλληνα πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη, και πραγματοποίησε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής.


Πηγή: money review & society


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελληνικές Αυταπάτες για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Νότια Κορέα και Τρομοκράτες Σπέρματος