Breaking News

Γιατί η Ελβετία ΔΕΝ θέλει να Συμμετέχει σε Νέες Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 


Η Ελβετία αντιμετωπίζει πιέσεις για αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Η ουδέτερη Ελβετία αντιστέκεται στην πίεση τόσο στο εσωτερικό όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη, ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis ανακοίνωσε ότι η Ελβετία θα υιοθετήσει τις ίδιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις με την  Ε.Ε. για 367 ονόματα Ρώσων ιδιωτών και εταιρειών. Ωστόσο, η Ελβετία σταμάτησε να δεσμεύει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών, και Ρωσικών συμφερόντων επιχειρήσεων,  λέγοντας ότι αντίθετα θα εμπόδιζε τις τράπεζές της να αποδέχονται περισσότερα χρήματα από αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας.

Η υφυπουργός Livia Leu δικαιολόγησε την κίνηση αναφέροντας τον ρόλο των πολύ ποιοτικών υπηρεσιών της Ελβετίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εντολή προστασίας επενδυτών και κεφαλαίων,  που αναλαμβάνει μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Αυτό όμως δεν αρκεί για την Ε.Ε.

«Ο πολιτισμένος, δημοκρατικός κόσμος πρέπει να αντισταθεί στη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε την Παρασκευή ο Peter Stano, επικεφαλής εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ. «Επηρεάζει όχι μόνο την Ουκρανία. Επηρεάζει την Ευρώπη.                                                       Η Ελβετία είναι μέρος της Ευρώπης. Αναμένουμε λοιπόν από τον εταίρο μας, τον γείτονά μας, τον σύμμαχό μας να ακολουθήσει το παράδειγμά μας για να υπερασπιστεί τις αρχές στις οποίες βασίζονται οι κοινότητες και οι χώρες μας». Οι Ελβετοί δεν δείχνουν να πτοούνται από την έντονη παρότρυνση της  Ε.Ε. για μεγαλύτερες και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αρκετά πολιτικά κόμματα στην Ελβετία ζητούν επίσης πιο σταθερή στάση από την κυβέρνηση. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες υπέβαλαν αίτηση υπογεγραμμένη από 20.000 άτομα που θέλουν επίσης η Ελβετία να επιβάλει πλήρεις οικονομικές κυρώσεις.

Οι μάχες μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας από το πρωί της Πέμπτης και οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, ο Κασίς και ο υπουργός Οικονομικών Γκι Παρμελίν αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με την Ε.Ε.  την Παρασκευή.  Ο Κάσις φοβάται ότι θα βλάψει τον πιθανό ρόλο της Ελβετίας στις διαπραγματεύσεις  αργότερα για την ειρήνη. Επίσης δήλωσε πως δεν βλέπει τον λόγο για περαιτέρω κυρώσεις προς την Ρωσία από αυτές που ήδη έχει επιβάλει μέχρι τώρα η Ελβετία.

«Εάν ακολουθούσαμε αυτόματα τις κυρώσεις [της ΕΕ], η Ελβετία δεν θα μπορούσε πλέον να παίξει τον παραδοσιακό διπλωματικό της ρόλο διεθνώς  με καμία αξιοπιστία», είπε.

Στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο φυλακισμένος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι είχαν ζητήσει και οι δύο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη εφαρμόσει κυρώσεις, εξετάζει πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τη Δύση να συντονίσει τις κυρώσεις.

Προηγουμένως, η ελβετική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ήθελε να αποφύγει τη χρήση της χώρας για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.                                                    Γι' αυτό μελετούσε στενά τα μέτρα που επέβαλαν άλλα κράτη. Η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. 

Τι πρέπει να εξετάσει η Ελβετία

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ισορροπία των εκτιμήσεων για τους Ελβετούς:

Ουδετερότητα

Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, η Ελβετία πρέπει να διατηρήσει μια συγκριτικά μεγάλη απόσταση από δύο μέρη σε μια σύγκρουση. Ωστόσο, οι ειδικοί του διεθνούς δικαίου συμφωνούν ότι αυτό δεν ισχύει εάν, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας, υπήρξε σαφής μονομερής επίθεση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ένας πιθανός ρόλος ως μεσολαβητής στη σύγκρουση. Η Ελβετία διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο και έχει επανειλημμένα προσφέρει τις καλοπροαίρετες  υπηρεσίες  της και στις δύο χώρες. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ελβετικό ρόλο στη διπλωματία.

Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας

Φέτος η Ελβετία διοργανώνει το ετήσιο Συνέδριο για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας, το οποίο εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Λουγκάρνο τον Ιούλιο. Για τον Ελβετό Πρόεδρο Ignazio Cassis, είναι ένα έργο κύρους και μια σημαντική πλατφόρμα για την ελβετική οικονομία – η Ουκρανία θεωρείται ως μια αναδυόμενη αγορά. Εάν η Ελβετία δεν δείξει αλληλεγγύη τώρα, θα μπορούσε να αναστατώσει την Ουκρανία.

Σχέσεις με την Ε.Ε

Η σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Βέρνης έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό με το τέλος των διαπραγματεύσεων πέρυσι για μια συμφωνία πλαίσιο. Η Ελβετία προσπαθεί να μην προκαλέσει άλλη αναστάτωση με την Ευρώπη. Εάν η Ε.Ε. προχωρήσει με σκληρές κυρώσεις, η Ελβετία θα βρεθεί υπό πίεση. 

Τοποθεσία για επιχείρηση

Στην Ελβετία βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία πολλών εταιρειών βασικών προϊόντων με ισχυρή οικονομική συμμετοχή με τη Ρωσία ή που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ρωσικών πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Περίπου το 80% των συναλλαγών εμπορευμάτων της Ρωσίας διέρχεται από την Ελβετία, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη. Η Vitol και η Trafigura έχουν μερίδια σε ένα έργο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, όπως και η εμπορία εμπορευμάτων Gunvor. Και οι τρεις διεξάγουν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους δραστηριότητας εκτός Γενεύης.

Η έδρα του αμφιλεγόμενου ρωσικού έργου αγωγού Nord Stream 2 βρίσκεται επίσης στην Ελβετία. Το έργο εγκρίθηκε για κυρώσεις από τις ΗΠΑ την Τετάρτη. Αυτό δίνει στην Ελβετία σημαντική μόχλευση εάν αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει.

Τραπεζικό κέντρο

Οι ρωσικές τράπεζες είναι επίσης παρούσες στην Ελβετία. Η Sberbank και η Gazprombank έχουν υποκατάστημα εδώ, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στη Βέρνη. Η Ελβετία είναι επίσης μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης ρωσικού ιδιωτικού κεφαλαίου. Μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,6-9,2 δισεκατομμύρια CHF) ρωσικού ιδιωτικού χρήματος ρέει στην Ελβετία κάθε χρόνο. Αυτά είναι άλλα πιθανά σημεία πίεσης που η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να ζητήσει από την Ελβετία να προχωρήσει

Οι Ελβετοί στο Εξωτερικό

Στη Ρωσία ζουν περίπου 700 Ελβετοί πολίτες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες εάν η Ελβετία υιοθετήσει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στη γειτονική Ουκρανία. Ο πληθυσμός των ομογενών είναι μικρότερος στην Ουκρανία – μόνο 210. Τώρα βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη.

Αντιδράσεις στην Ελβετία

Κάτω από το hashtag #StandWithUkraine, πολλοί άνθρωποι στην Ελβετία εκφράζουν την οργή τους.

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Φάμπιαν Μολίνα. «Αυτή η βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου καταστρέφει την ειρήνη στην Ευρώπη. Η Ελβετία πρέπει να σταθεί με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Ο Jon Pult, επίσης σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, έγραψε στο Twitter: "Ο Πούτιν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει ουδετερότητα απέναντι σε τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου". Η Ελβετία πρέπει να υποστηρίξει τις κυρώσεις, είπε, προσθέτοντας ότι ο δισταγμός της κυβέρνησης είναι απαράδεκτος. «Το ολιγαρχικό σύστημα Πούτιν πρέπει να στερέψει οικονομικά».

Την Πέμπτη, ο ελβετικός Τύπος αντέδρασε με ανησυχία, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πολιτική καμπή για την Ευρώπη.

«Η μισόλογη πολιτική της Αμερικής και της Ευρώπης απέναντι στον τύραννο Πούτιν απέτυχε», έγραψε η γερμανόφωνη εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung . «Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο από τη Ρωσία για ολόκληρη την ήπειρο, είναι πλέον απαραίτητη μια αναστροφή».

«Το τέλος του παλιού κόσμου έχει αρχίσει», διαβάστε τον τίτλο στην Tages-Anzeiger . «Μετά από αυτή τη μαύρη μέρα, τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πρίν». 

Ο Πούτιν, σχολιάζει η εφημερίδα, έχει χάσει κάθε ενσυναίσθηση, κάθε αίσθηση αναλογίας. «Η συζήτηση για σκληρές κυρώσεις φαίνεται παράξενα άτοπη, γιατί καθιστά σαφές ότι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την τρέλα», ανέφερε.

Υπάρχουν όμως και οι λεγόμενοι «συμπαθείς του Πούτιν» στην Ελβετία, που κυμαίνονται από δεξιούς συντηρητικούς κύκλους μέχρι κομμουνιστές. 

Η Yvette Estermann του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, για παράδειγμα, είπε στην Aargauer Zeitung ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει νόημα. Αυτό το απόθεμα θα ήταν η Ουκρανία, η περιοχή του Ντονμπάς, επομένως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν  θα πρέπει να  βρίσκονται πουθενά κοντά στα ρωσικά σύνορα

Ο Φίλιπο Λομπάρντι, πρώην γερουσιαστής του Κόμματος του Κέντρου που ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελβετίας-Ρωσίας, δήλωσε στην Aargauer Zeitung : «Η Δύση έχει κάνει τουλάχιστον τόσα λάθη όσα η Ρωσία».

Επίπτωση στο ελβετικό φράγκο

Ενώ οι τιμές των μετοχών πέφτουν κατακόρυφα, οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού αυξάνονται. Νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο αναζητούνται ως ασφαλή καταφύγια σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

 

Πηγή: swiss news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Αλήθειες και Ψέματα για Κέρδη Ρεκόρ των Φαρμακοβιομηχανιών Λόγω Εμβολίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ταϊβάν Νέος Μακάβριος Νόμος για Οδήγηση με Αλκοόλ


                                 Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου


                                          DONATE NOW KEEP ELLINESRADIO.GR  FREE