Breaking News

Gazprom Δεν κλείνουμε (ακόμα) τις στρόφιγγες Το Κρεμλίνο Εξηγεί Γιατί

 


H Gazprom δεν κλείνει (ακόμα) τις στρόφιγγες: Το Κρεμλίνο εξηγεί γιατί

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Από την πλευρά της, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός τόνισε επιπλέον ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Χαλαρώσεις στους περιορισμούς για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τη μεταφορά ξένων κεφαλαίων για ιδιώτες για μια περίοδο έξι μηνών.

Η τράπεζα δήλωσε ότι τα μέτρα, που αυξάνουν το προηγούμενο όριο στα κεφάλαια που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, δεν αφορούν τους κατοίκους και τους μη κατοίκους χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

«Εντός ενός ημερολογιακού μήνα, οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν έως 10.000 δολάρια ΗΠΑ ή αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, από τον λογαριασμό τους σε μια ρωσική τράπεζα στον λογαριασμό τους ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο στο εξωτερικό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι μεταφορές στο εξωτερικό από τραπεζικούς λογαριασμούς μη κατοίκων, ιδιωτών ή νομικών οντοτήτων από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις αναστέλλονται για τους επόμενους έξι μήνες.

Το μέτρο θα χαλαρώσει τις πιέσεις για τους Ρώσους που τακτικά αποστέλλουν χρήματα σε συγγενείς τους στο εξωτερικό ή για αυτούς που έφυγαν από τη χώρα χωρίς να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια τους στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις μεταφορές από ξένες οντότητες και ιδιώτες από αρκετές χώρες σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Περιόρισε επίσης το ύψος των ποσών που μπορούν να μεταφερθούν στα 5.000 δολάρια τον μήνα.

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν συνιστά βραχυπρόθεσμα απειλή

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θεωρεί ότι τα επίπεδα έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία «δεν αποτελούν θεμελιώδη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ευρώπης».

Σύμφωνα με μελέτη της που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη σε λίγες χώρες και σε μικρό αριθμό τραπεζών. Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις έμμεσες, δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν ανοίγματα 76 δισ. ευρώ για τη Ρωσία και 11 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την EBA.

Όπως αναφέρεται, η γαλλική Societe Generale είναι μακράν η πιο εκτεθειμένη γαλλική τράπεζα, μέσω της θυγατρικής της Rosbank. Ο γαλλικός όμιλος ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι ήταν εκτεθειμένος στη Ρωσία με ποσό ύψους 18,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 15,4 δισ. μόνο για τη Rosbank.

Αναφέρεται επίσης ότι σχετικώς εκτεθειμένοι είναι ακόμη ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Raiffeisen και η ιταλική UniCredit.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις λεγόμενες δευτερογενείς συνέπειες, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες «θα επηρεαστούν από την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη», η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει τις αιτήσεις δανείων. Τονίζονται επίσης η υψηλή αστάθεια των αγορών, οι συνέπειες των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυτές που συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ με έδρα στη Γαλλία, επιφορτισμένη με το έργο της εξασφάλισης αποτελεσματικού και συνεκτικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.


Πηγή  RT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γερμανία και Νέα Πραγματικότητα για την Ευρώπη Προσεχώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ταϊβάν Νέος Μακάβριος Νόμος για Οδήγηση με Αλκοόλ






Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου