Breaking News

Τουριστικός Προορισμός Σίφνος


Γράφει η Χρύσα Φρατζεσκάρου.

Το Πάσχα και το καλοκαίρι πλησιάζουν και η Σίφνος, ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, είναι ένας υπέροχος προορισμός που θα τολμήσω να την χαρακτηρίσω ως την αριστοκράτισσα του Αιγαίου!

Την άνοιξη είναι ολάνθιστη με πολλά ανθισμένα αγριολούλουδα στους κήπους και τους αγρούς. Αυτή την εποχή όλες οι νοικοκυρές της Σίφνου  ετοιμάζονται για το Πάσχα και ξεκινάνε τα ασπρίσματα (βαψίματα) των σπιτιών τους καθώς και των αρμών στις αυλές και στα σοκάκια, ενώ οι αντίστοιχες προετοιμασίες γίνονται και στα μαγαζιά για την καλοκαιρινή περίοδο.

Το καλοκαίρι προσφέρεται τόσο για ήσυχες οικογενειακές διακοπές όσο και για νυχτερινά ξεφαντώματα! Μπορείτε να χαρείτε τις παραλίες της, να περπατήσετε στους παραδοσιακούς οικισμούς και τα μονοπάτια της, να πάρετε μέρος στα πανηγύρια της και να επισκεφθείτε τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της.

Όμορφες παραλίες είναι της Καμάρας, του Πλατύ Γιαλού, του Λαζάρου, του Φάρου, του Γλυφού, της Χρυσοπηγής, του Αποκοφτού, οι Σαούρες, τα Βρουλίδια, της Χερρονήσου, της Πουλάτης, τα Σεράλια, της Φασσολούς,

Επίσης οργανώνονται θαλάσσιες εκδρομές και ενοικιάζονται σκάφη( ταχύπλοα, ιστιοφόρα, καΐκια) στη Σίφνο.

Διαδρομές μέσα στα πλακόστρωτα των οικισμών που σίγουρα θα σας γοητέψουν είναι Απολλωνία- Πάνω Πετάλι- Αρτεμώνας, Κάστρο, Εξάμπελα, παραλία Γλυφού-Χρυσοπηγή, Καμάρες-Αγία Μαρίνα και Αγία Κατερίνα.

Επιπλέον οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν διαδρομές διασχίζοντας μικρά και μεγάλα μονοπάτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Υπάρχουν παλιά γραφικά μονοπάτια που δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης όπως ο Άϊ Σώστης με τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, η αρχαία ακρόπολη του Άϊ Νικήτα στο Σελάδι, ο Προφήτης Ηλίας ο Αψηλός, η Παναγία το Τόσο Νερό, τους 76 αρχαίους Πύργους (6ου-3ου αι. π.Χ.) και άλλα.

Στο Κάστρο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα υπάρχει Αρχαιολογικό μουσείο και στην Απολλωνία επίσης υπάρχει μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις τηρούνται από τους Σιφνιούς όλο το χρόνο με τη διοργάνωση πανηγυριών σε μοναστήρια και ξωκλήσια. Ανάλογα με την περίοδο νηστείας στα πανηγύρια προσφέρεται παραδοσιακά μαγειρεμένο φαγητό και άφθονο κρασί μετά τον εσπερινό. Τα πανηγύρια συνοδεύονται με γλέντι παραδοσιακών οργάνων (βιολί και λαούτο) χορό και τραγούδι (αυτοσχέδια ποιήματα) συνήθως μέχρι πρωίας. Αναμφισβήτητα είναι μια μοναδική εμπειρία!

Παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι πολλά καθώς η κουζίνα του νησιού είναι ξεχωριστή και το γεγονός ότι είναι η γενέτειρα του Νικολάου Τσελεμεντέ (το σπίτι του είναι στα Εξάμπελα) αποτελεί υπογραφή για την παραδοσιακή του κουζίνα. Η ρεβυθάδα, το μαστέλο, οι ρεβυθοκεφτέδες, τα αμυγδαλωτά φούρνου, η μελόπιτ(θ)α, η μανούρα (τοπικό τυρί) καπαροσαλάτα, κ.ά είναι μερικά από τα τοπικά που μπορούν να μείνουν αξέχαστα!

Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε κεραμικά από τη Σίφνο αφού έχει επίσης παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη! Ειδικότερα αποτέλεσε το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής στον Κυκλαδικό χώρο και τα πρώτα δείγματα χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Βέβαια για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης συντέλεσε η ποιότητα του εδάφους αλλά και η δεξιοτεχνία των τεχνιτών οι οποίοι διέδωσαν την τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα και πολλά αγγειοπλαστεία δημιουργήθηκαν από άλλους που μαθήτευσαν κοντά τους. Αρχικά ήταν εγκατεστειμένα  στον Αρτεμώνα και το Άνω Πετάλι για να είναι πιο προστατευμένα από τις επιδρομές των πειρατών που υπήρχαν στο Αιγαίο, αργότερα όμως φτιάχτηκαν σε παραθαλάσσια μέρη όπως ο Φάρος, ο Πλατύ Γιαλός, οι Καμάρες και το Βαθύ. Ίχνη παλαιών αγγειοπλαστείων υπάρχουν μέχρι σήμερα και διαπιστώνεται από τις  ανάγκες του εμπορίου καθώς φορτώνονταν από τα παραθαλάσσια μέρη και διοχετεύονταν παντού. Σήμερα υπάρχουν πάνω από δώδεκα ενεργά αγγειοπλαστεία  όπου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των κεραμικών καθώς να αγοράσει διακοσμητικά και χρηστικά κεραμικά. Κεραμικά μοναδικής ομορφιάς και τέχνης  που αξίζει κάποιος να αναζητήσει είναι κεραμικά για τη μεταφορά υγρών όπως στάμνες, κανάτες, μισόσταμνα, λαήνια, κεραμικά για μαγειρική όπως μαστέλα, σκεπασταριές, τσικάλια και χρηστικά όπως φουφού, αρμεός, διψέλι, φλάρος κ.ά. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Ελληνικό Τσάι του Βουνού