Breaking News

Αποξηραμένα φρούτα γιατί


apoksiramena-frouta-giati
Αποξηραμένα φρούτα γιατί να τα προτιμήσω
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικά , ιχνοστοιχεία μέταλλα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.
Πάμε όμως να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα..
Τι είναι τα αποξηραμένα φρούτα ?
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.
Γιατί να τα προτιμήσω ?
Είναι ένας πανεύκολος τρόπος να αντικαταστήσετε τις επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη με κάτι πιο επωφελές και υγιεινό για τον οργανισμό σας. Η κατανάλωση τους συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους και χαμηλότερου ΔΜΣ. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μην προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να διατηρούν χαμηλότερα το βάρος τους, ενώ και ο οργανισμός τους φαίνεται να αποθηκεύει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με εκείνους τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου αποξηραμένα φρούτα. Η δράση τους αυτή αποδίδεται στην αύξηση του κορεσμού, καθώς φαίνεται οτι επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών όπως η λεπτίνη και ρυθμίζουν την όρεξη. Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν την ροή του αίματος, την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της εμφάνισης αρκετών παθήσεων.
Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα και μπορούν να είναι ένα πολύ εύχρηστο και βολικό σνακ καθώς διατηρούνται εκτός ψυγείου. Μπορείς να τα έχεις παντού μαζί σου. Στην τσάντα , στο γραφείο , στο αυτοκίνητο. Αποτελούν μια super επιλογή snack ακόμα και για όσους δε μπορούν να καταναλώσουν τα φρούτα στην ωμή τους μορφή.
Ποιο είναι το σωστό μέγεθος μερίδας;
Η μερίδα των αποξηραμένων φρούτων κυμαίνεται στα 30 με 40gr ανάλογα με το είδος του φρούτου. Η ποσότητα θεωρείται αντίστοιχη με ένα φρέσκο φρούτο και αντιστοιχεί σε ¼ του φλιτζανιού. Για παράδειγμα, μία μερίδα φρέσκα σύκα (3 σύκα) περιέχουν 111kcal ενώ 40γρ αποξηραμένα σύκα περιέχουν 100kcal. Εάν κάποιος επιθυμεί να αποφεύγει την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων που περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη, θα πρέπει να διαβάζει τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους. Οι μερίδες που προτείνονται είναι κατά προσέγγιση για τον γενικό πληθυσμό. Το βέλτιστο είναι να υπάρχει εξατομίκευση στις ενεργειακές ανάγκες του ατόμου.
Συνοψίζοντας ,τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό σνακ το οποίο όμως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο δίνοντας πάντα έμφαση στο μέγεθος της μερίδας , διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες. Η καλύτερη επιλογή είναι να μην περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη ή να περιέχουν λίγο μέλι. Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά διαβάζετε πάντοτε τη διατροφική ετικέτα! Μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά, σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση με άλλα θρεπτικά συστατικά ( όπως γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς ) ή ακόμα και με κάποιο ρόφημα ( όπως τσάι , κεφίρ ). Στις σωστές ποσότητες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ, ενώ ταυτόχρονα μας δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα όλο το χρόνο.

Γράφτηκε απο Ιωάννα, Ανδριάνα Ζαχράν Διαιτολόγος-Διατροφολόγος