Breaking News

Φτωχότερη η Ελβετία μετά Κορωναϊό?


ftohoteri-i-elvetia-meta-koronaio
«Η Ελβετία θα αντιμετωπίσει ένα αδιανόητο επίπεδο φτώχειας»
Να τονίσω εδώ ότι το άρθρο εκφράζει τις απόψεις του συγγραφέα του. Και όχι την άποψή του ellinesradio.gr ή κάποιου άλλου επίσημου φορέα.
Ας διαβάσουμε τι γράφει ο δημοσιογράφος Grégoire Barbey
Οι ατελείωτες ουρές για φακελάκια φαγητού στη Γενεύη δείχνουν ότι ενώ η κρίση της υγείας φαίνεται να υποχωρεί, η οικονομική κρίση μόλις ξεκίνησε, προειδοποιεί ο πολιτικός δημοσιογράφος Grégoire Barbey.
Η Ελβετία αναδύεται αργά από το κλείδωμα. Πολλές οικονομικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξαναρχίσει και οι περισσότερες θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου. Παρόλο που αναμένεται ανυπόμονα η ανάκαμψη, δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την τήρηση προστατευτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους του Covid-19.
Αν και οι ελβετικές προσπάθειες κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, η παρουσία του παραμένει. Επομένως, θα πρέπει να ζήσουμε μαζί της, και αυτό θα έχει συνέπειες για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ξαναρχίσουν με τις ίδιες ελευθερίες όπως και πριν, και οι περιορισμοί που βρίσκονται μπροστά θα επιβαρύνουν το εισόδημα πολλών τομέων.
Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Όλοι κάνουν τις δικές τους προβλέψεις. Αν και διαφέρουν ως προς τη διάρκεια και το μέγεθος, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η οικονομική ύφεση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και η οικονομία θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση. Αν και η κρίση υγείας μπορεί να διαρκέσει για λίγο, η οικονομική κρίση που προκάλεσε θα την ζήσει και θα διαρκέσει αναμφίβολα αρκετά χρόνια.
Στο Tribune de Genève , ο επικεφαλής της ένωσης ιδιοκτητών καφέ της Γενεύης εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων δεν θα είναι σε θέση να ανοίξουν ξανά ως αποτέλεσμα της κρίσης. Η φιγούρα είναι απογοητευτική. Και η τροφοδοσία δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος τομέας. Πολλές εταιρείες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πετάξουν. Τα έργα θα αναβληθούν επ 'αόριστον ή ακόμη και θα εγκαταλειφθούν λόγω έλλειψης σαφών προοπτικών τα επόμενα χρόνια.
Χρέος, η μόνη διέξοδος
Οι δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού θα έχουν σώσει αναμφίβολα ζωές, αλλά παράδοξα θα έχουν επίσης ωθήσει έμμεσα πολλές ανθρώπινες ζωές στη φτώχεια ή τουλάχιστον στην οικονομική αβεβαιότητα.
Η κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν - και έχει ήδη κάνει έτσι - με ένα κύμα νέων δικαιούχων, είτε πρόκειται για την ανεργία εξωτερική σύνδεσηή κοινωνικής πρόνοιας εξωτερικό σύνδεσμο. Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, οι άνθρωποι θα περάσουν από το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης και δεν θα λάβουν βοήθεια για να στηριχθούν. Για πολλούς, το χρέος θα είναι η μόνη προοπτική επιβίωσης.
Η Ελβετία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απολαύσει φανταστικό οικονομικό πλούτο και άνευ προηγουμένου επιτυχία, στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορδές ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Είναι η Ελβετία έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση; Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο σίγουρο. Σε αυτήν τη μικρή χώρα που έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση, οι αποτυχίες δεν γίνονται δεκτές, είτε πολιτιστικά είτε θεσμικά.
Σε μια χώρα όπου η ατομική ευθύνη καθιερώνεται ως απόλυτο δόγμα και όπου η εργασία είναι μια αδιαμφισβήτητη κοινωνική διάκριση, τα απαράδεκτα της ζωής είναι το αντικείμενο κάθε είδους υποψιών. Χρέος? Προφανώς ένα σημάδι κακής οικονομικής διαχείρισης. Μακροχρόνια ανεργία; Μια σαφής απόδειξη της τεμπελιάς και της κατάφωρης έλλειψης θέλησης. Ασθένεια? Μια δικαιολογία για να βασίζεστε στο κράτος.
Συμβιβάζεται
Αυτό είναι υπερβολικά κάπως, αλλά δεν απέχει ένα εκατομμύριο μίλια από την πραγματικότητα. Το να είσαι φτωχός στην Ελβετία είναι ένας σταυρός που πρέπει να αντέξεις και πρέπει να αποδείξεις την ειλικρίνεια κάποιου ξανά και ξανά για να ελπίζεις να θεωρηθεί άνθρωπος όπως κάθε άλλος. Στην Ελβετία, η φτώχεια αντιστρέφει το βάρος της απόδειξης: όποιος λαμβάνει υποστήριξη από την κοινότητα θεωρείται κακοποιός.
Αν και η οικονομική κρίση βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, θα είναι τόσο σοβαρή όσο εκείνη που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία σήμερα είναι πολύ πιο παγκοσμιοποιημένη από ό, τι πριν από 70 χρόνια. Οι έντιμοι άνθρωποι θα χάσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και πάνω απ 'όλα της δουλειάς τους, και επομένως της οικονομικής και κοινωνικής τους σταθερότητας και ίσως ακόμη και της υγείας τους, καθώς όλα αυτά τα στοιχεία είναι στενά συνδεδεμένα.
Εάν η Ελβετία θέλει να υποστηρίξει τα θύματα της κρίσης, θα πρέπει να επιδείξει θάρρος. Επειδή αυτό θα σήμαινε αμφισβήτηση του τρόπου εργασίας του και της άποψής του για μεμονωμένους τρόπους ζωής.
Είναι επίσης σε πολιτικό επίπεδο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Θα μπορέσουν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση να κάνουν παραχωρήσεις για τη βελτίωση της κρατικής στήριξης; Παρόλο που τα φορολογικά έσοδα είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά καθώς υποφέρουν τα άτομα και οι εταιρικές οντότητες. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας και, πολύ πιο σημαντικό, προθυμία να αμφισβητηθεί.
Ο υπουργός Υγείας Alain Berset μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι, όσον αφορά την υγεία, δεν είναι όλα απλά και πρέπει να δείξουμε ταπεινότητα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε θέσεις που μόλις έχουν ληφθεί μετά από νέες πληροφορίες. Θα ανταποκριθεί η πολιτική τάξη σε αυτό το αίτημα για ταπεινότητα, ακόμη και σε σχέση με την οικονομική πτυχή της κρίσης;
Πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Η κοινωνική συνοχή της χώρας μας δεν πρέπει να υπονομευθεί από την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συζητήσουμε χωρίς ταμπού τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της ζημίας και τη μείωση της πίεσης σε εκείνους που θα πληρώσουν το τίμημα για αυτόν τον οικονομικό κατακλυσμό.
Είναι ώρα για έναν άνευ όρων μηχανισμό εισοδήματος; Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διατηρούνται οι διώξεις για πέντε χρόνια σε καντονικά αρχεία για να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες μιας περίπλοκης οικονομικής κατάστασης; Τι θα λέγατε για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας ώστε να καταστεί πιο κατάλληλη για την επιστροφή στην αγορά εργασίας αντί να την μετατρέψουμε σε μια πλευρά όπου οι άνθρωποι είναι υποτιμημένοι και τεχνητά κρατούνται σε δυσκολίες;
Αδιανόητη φτώχεια
Η Ελβετία θα αντιμετωπίσει ένα επίπεδο φτώχειας που ήταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες. Οι ουρές για τη διανομή βασικών τροφίμων σε πόλεις όπως η Γενεύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για ώρες, είναι ένα ορατό σύμπτωμα αυτού.
Για πολύ καιρό η Ελβετία είχε δύο πρόσωπα: ένα ευδιάκριτο - αυτό της επιτυχίας - και ένα άλλο, πιο σκοτεινό, που ήθελε να κρατήσει εκείνους που μένουν πίσω στο σκοτάδι. Αλλά επειδή οι αριθμοί τους πρόκειται να αυξηθούν δραστικά τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε αυτόν τον διαχωρισμό μεταξύ μιας Ελβετίας που κερδίζει και μιας Ελβετίας που πληρώνει το τίμημα. Οι δύο πρέπει να έρθουν μαζί για να σχηματίσουν ένα ενιαίο έθνος, του οποίου η μεγαλύτερη δύναμη είναι η ικανότητά του να δείχνει αλληλεγγύη στις πιο δύσκολες στιγμές.
Αυτό είναι τρομακτικό καθήκον για τις αρχές μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ανέβουν στην περίσταση.

Προχοχή !! Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματικότητα ή τις απόψεις του ellinesradio.gr ή και κάποιου άλλου επίσημου Ελβετικού φορέα.
Ο συγγραφέας : Ο Grégoire Barbey είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην εφημερίδα L'Agefi  και ήταν επίσης αρθρογράφος της La Télé . Παθιασμένος με την πολιτική, είναι πολύ δραστήριος στη Γενεύη και στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι αρχισυντάκτης του διαδικτυακού ιστολογίου ειδήσεων affranchi.ch.



Ακολουθείστε μας στο facebook