Breaking News

ΗΠΑ κατηγορούν Ελβετία για Χειραγώγιση Νομίσματος

 


Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως για "χειραγώγηση νομίσματος" την Ελβετία και το Βιετνάμ

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την Ελβετία και το Βιετνάμ ως "χειραγωγούς νομίσματος", προσθέτοντας ακόμη τρεις χώρες στη λίστα των χωρών υπό παρακολούθηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το γεγονός έρχεται ως το τελευταίο - ίσως - επεισόδιο σε μια σειρά διαμαχών που άνοιξε, κατά την τετραετή θητεία της, η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο του 2020, τόσο η Ελβετία όσο και το Βιετνάμ είχαν παρέμβει στις αγορές προκειμένου να επηρεάσουν το ισοζύγιο πληρωμών.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του περί του ζητήματος της χειραγώγησης νομισμάτων, το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ αναφέρει επίσης ότι το Βιετνάμ έδρασε προς απόκτηση "αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου".

Αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέμεναν την συγκεκριμένη κίνηση από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η τελευταία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία έχει διαταράξει τις εμπορικές ροές ανά τον κόσμο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει διευρυνθεί, γεγονός δυσάρεστο για τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με ατζέντα μείωσής του.

Για να χαρακτηριστεί μία χώρα "χειραγωγός νομίσματος" από την Ουάσινγκτον, θα πρέπει να έχει εμπορικό πλεόνασμα τουλάχιστον 20 δισ. δολ. έναντι των ΗΠΑ, καθώς και η συναλλαγματική παρέμβασή της και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της να ξεπερνούν το καθένα το 2% του ΑΕΠ της.

Στη λίστα των υπό παρακολούθηση χωρών προστέθηκαν η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και η Ινδία, ενώ ήδη βρίσκονταν σε αυτήν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία.

 

 

Πηγή :Reuters

Ακολουθείστε μας στο facebook