Breaking News

Που πήγε το Πετρέλαιο της Κρήτης


Ειδικοί βλέπουν «θησαυρό» 270 δισ. δολάρια από φυσικό αέριο στην Κρήτη

Έσοδα 270 δισ. δολάρια για το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αποφέρει σε 25-30 χρόνια η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που κρύβει η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν Ελληνες και ξένοι ειδικοί από κοινού με το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών του Καναδά.

Η μελέτη έγινε γνωστή μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και φέρεται να είναι και εις γνώση του Πρωθυπουργού. Οι ειδικοί συνέκριναν τη γεωλογία της περιοχής νοτίως της Κρήτης με θαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και όπου έχουν ήδη ευρεθεί κοιτάσματα.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα νερά νοτίως της Κρήτης μπορεί να κρύβουν σημαντικά αποθέματα που μπορεί να φτάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Αν οι εκτιμήσεις αυτές αποδειχθούν στο πεδίο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανακάλυψη που ισοδυναμεί με 14 φορές το Οικόπεδο Αφροδίτη στην Κύπρο.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Καναδά με τον πρώην γενικό διευθυντή του γαλλικού Ινστιρούτου Πετρελαίων Alain Bruneton. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος και ο Ηλίας Κονοφάγος, επικεφαλής της εταιρείας Flow Energy και πρώην διευθυντής έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

Με δηλώσεις του στα Νέα ο κ. Κονοφάγος αναφέρει : «Τις εκτιμήσεις μας για αποθέματα κατά μέσον όρο 20 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου νοτίως της Κρήτης επιβεβαιώνουν και οι υπολογισμοί του διεθνούς φήμης γεωστρατηγικού οίκου συμβούλων Ergo Solution. Aν αποδειχθεί ότι το 25% των αποθεμάτων νοτίως της Κρήτης αφορά πετρέλαιο, τότε το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα επίπεδα των 1,2 τρισ. δολαρίων».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το Δημόσιο θα πρέπει να προκηρύξει έναν μεγάλο αριθμό θαλασσίων οικοπέδων, ακριβώς όπως έκανε η Κύπρος. Σύντομα στην περιοχή της νότιας Κρήτης πρόκειται να αρχίσει σεισμικές έρευνες η νορβηγική εταιρεία PGS η οποία κέρδισε τον Σεπτέμβριο στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό.

Το καλοκαίρι του 2013 θα έχει επεξεργαστεί τα όποια ευρήματα και τότε θα ξεκαθαρίσει και το ακριβές ύψος των εκτιμώμενων αποθεμάτων της περιοχής. Εν συνεχεία, μέσα στο 2014 η κυβέρνηση θα προχωρήσει -όπως έχει ανακοινώσει- στην προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση.

(Αν δεν είμαστε για κλάματα είμαστε για γέλια σίγουρα. Από το 2010 ίσως και πιο πριν, ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση για αυτό το κοίτασμα…..)


 


Πηγή: Reuters 

Ακολουθείστε  μας στο facebook