Breaking News

Ισραηλινός Επιστήμονας αντιστρέφει την Γήρανση κυττάρων


Ισραηλινός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι «αντιστρέφει» τη γήρανση στα κύτταρα του αίματος

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη γήρανση ως αναστρέψιμη», λέει ο καθηγητής  Shai Efrati.  Επίσης αναφέρει ότι έχει επιφέρει φυσικές αλλαγές στα ανθρώπινα κύτταρα αίματος που «αντιστρέφουν» τη γήρανση, χρησιμοποιώντας μια θεραπεία οξυγόνου.

Ο Shai Efrati ανέφερε σε ένα περιοδικό που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου, ότι η θεραπεία της ερευνητικής ομάδας του επέκτεινε τα τελομερή, τις δομές που βρέθηκαν στα άκρα των χρωμοσωμάτων, κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα πέμπτο.

Ισχυρίζεται ότι αυτό αντιπροσωπεύει ένα «ιερό grail» στη μάχη ενάντια στη γήρανση. Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι γιατροί έχουν επιφυλάξεις και ανησυχούν ότι μπορεί να ανοίγει ένα κουτί της Πανδώρας που θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλεί προβλήματα υγείας.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη γήρανση με σωματική άσκηση και αλλαγές στη διατροφή, αλλά αυτό επιβραδύνει μόνο την πτώση», δήλωσε ο Efrati στους Times του Ισραήλ. «Δείχνουμε ότι μπορούμε πραγματικά να πάρουμε το βιολογικό ρολόι προς τα πίσω και να βελτιώσουμε την ποιότητα των αιμοσφαιρίων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη γήρανση ως αναστρέψιμη. "

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είπε ότι στο εγγύς μέλλον, μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσαν να εγγραφούν για τη θεραπεία που έδωσε σε άτομα στη δοκιμή του: μια πορεία συνεδριών σε θάλαμο υπό πίεση ή υπερβαρικό - αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο για 90 λεπτά.

Ένας υπερβαρικός θάλαμος που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο αντιγήρανσης του Shai Efrati. (ευγενική προσφορά του Sagol Center for Hyperbaric Medicine)

Μερικοί άλλοι γιατροί λένε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

«Είμαι δύσπιστος ότι ένας χειρισμός μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση, μια περίπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες», δήλωσε ο κορυφαίος geriatrician Yoram Maaravi, ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με την έρευνα, στους The Times of Israel.

Είπε ότι τα τελομερή πιστεύεται ευρέως ότι είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση, και όχι έναν παράγοντα, η αλλαγή των οποίων μπορεί απλά να γυρίσει πίσω το χρόνο. Και υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς στη μελέτη τελομερών για να κάνουμε τολμηρές δηλώσεις ότι η διεύρυνσή τους θα αντιμετωπίσει τη γήρανση, καθώς μεγάλο μέρος της γνώσης σήμερα αποτελείται από συμπεράσματα για ανθρώπους που προέρχονται από μελέτες ποντικών.

Ο Μααράβι, επικεφαλής ιατρός στο τμήμα γηριατρικής αποκατάστασης του Ιατρικού Κέντρου Hadassah και επικεφαλής της αποκατάστασης ηλικιωμένων στο σπίτι στην Ιερουσαλήμ ,είπε επίσης ότι εάν η θεραπεία με οξυγόνο επιμηκύνει πραγματικά τα τελομερή, θα μπορούσε να είναι μια εξέλιξη που μπορεί και να αποτύχει καθώς τόσο λίγα είναι ακόμη γνωστά τα τελομερή. «Τις φορές που βλέπουμε τα μεγάλα τελομερή είναι με καρκίνο», είπε. «Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ένα ένζυμο που μπορεί να τα επιμηκύνει, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον χειρισμό της φύσης».

Ο Efrati ανέφερε ότι, εκτός από τα επιμήκοντα τελομερή, η θεραπεία του οδήγησε σε μείωση των γηρασμένων κυττάρων, ο πληθυσμός των οποίων θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Η νέα μελέτη του Efrati γράφτηκε αφού προσέλαβε 35 άτομα ηλικίας 64 ετών και έλαβε δείγματα αίματος. Έπειτα έδωσε σε μερικούς από αυτούς μια θεραπεία 90 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας πέρασαν σε έναν υπερβαρικό θάλαμο, αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο για 90 λεπτά καθημερινά.

Σε προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, ισχυρίστηκε ότι η θεραπεία βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Στην τελευταία έρευνα, εξέτασε τα τελομερή, τα οποία είναι σαν προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Αυξάνονται με την ηλικία και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το μήκος τους μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό της φυσικής γήρανσης και την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Εξαίρεσε τα αποτελέσματα για εννέα από τους συμμετέχοντες από την ανάλυση τελομερών του, πέντε επειδή δεν πληρούσαν τις βασικές αξιολογήσεις και τέσσερις επειδή τα δείγματα αίματος τους ήταν χαμηλής ποιότητας. Για την ανάλυση των γηρασμένων κυττάρων απέκλεισε 15 συμμετέχοντες, πέντε επειδή δεν πληρούσαν τις βασικές εκτιμήσεις και 10 επειδή τα δείγματα αίματος τους ήταν χαμηλής ποιότητας.

Μεταξύ άλλων συμμετεχόντων στη μελέτη, σημειώθηκε αύξηση στο μήκος των τελομερών, κατά μέσο όρο πάνω από 20 τοις εκατό και μείωση των γηραστικών κυττάρων σε παρόμοια κλίμακα, ανέφερε ο Efrati.

Οι μελετητές - ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν φαρμακολογικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν την επιμήκυνση των τελομερών », δήλωσε ο Efrati. "Το πρωτόκολλο υπερβαρικής θεραπείας οξυγόνου κατάφερε να το επιτύχει αυτό, αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία γήρανσης μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστραφεί στο βασικό κυτταρικό-μοριακό επίπεδο."

 

Πηγή: The Times of Israel com

 

Ακολουθείστε μας στο facebook