Breaking News

Ελβετία 100 εκατομμύρια καθημερινά η καθυστέρηση Εμβολίων


Οι καθυστερήσεις εμβολίων κοστίζουν στην Ελβετία έως και 100 εκατομμύρια CHF ανά ημέρα

Οι καθυστερήσεις παράδοσης από τους κατασκευαστές εμβολίων σημαίνουν ότι τα μισά άτομα στην Ελβετία θα εμβολιαστούν όπως είχε προγραμματιστεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset παραμένει πεπεισμένος ότι ο στόχος του εμβολιασμού όσων θέλουν μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα NZZ am Sonntag μόνο 650.000 εμβολιασμοί θα είναι δυνατοί τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο των 1,3 εκατομμυρίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άλλαξε τον στόχο εμβολιασμού  την περασμένη εβδομάδα αφού τόσο η Pfizer / BioNTech όσο και η Moderna ανακοίνωσαν καθυστερήσεις παράδοσης.

Στις 21 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Alain Berset ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η χορήγηση 525 δόσεων για κάθε 100.000 άτομα κάθε μέρα - επτά ημέρες την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, μια εμπιστευτική επιστολή που στάλθηκε από το ομοσπονδιακό γραφείο υγείας στα καντόνια μείωσε σε 380 εμβολιασμούς για κάθε 100.000 ανά ημέρα και μόνο τις καθημερινές.

Η πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη δεν έχει μόνο συνέπειες για την υγεία, αλλά και τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία.

«Εάν η οικονομική κατάσταση εξομαλυνθεί μία ημέρα νωρίτερα μέσω εμβολιασμών, η Ελβετία θα εξοικονομήσει έως και 110 εκατομμύρια CHF (114 εκατομμύρια δολάρια)», αναφέρει η Taskforce National National Covid-19 σε μια νέα μελέτη.

Σε μια συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, ο Berset είπε ότι παρόλο που λιγότερα άτομα από ό, τι είχε προγραμματιστεί θα εμβολιαστούν τον Φεβρουάριο, πιστεύει ότι θα είναι ακόμη δυνατό να εμβολιαστούν όλοι όσοι θέλουν έως το καλοκαίρι.

«Τώρα έχουμε το πρόβλημα ότι λαμβάνουμε παραδόσεις αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Αυτό είναι ενοχλητικό, αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε και να προσαρμόζουμε την στάση μας συνεχώς », είπε στο έγγραφο.

Πρόσθεσε ότι η χώρα θα αντισταθμίσει το έλλειμμα. «Για να είναι επιτυχημένη η εκστρατεία, δεν είναι αποφασιστικό εάν εμβολιάσαμε το πρώτο 10% του πληθυσμού στα τέλη Ιανουαρίου ή στα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι σημαντικό να είμαστε γρήγοροι στο δεύτερο τρίμηνο όταν φτάνουν οι μεγάλες ποσότητες εμβολίου. "

Με βάση την επιστολή που εστάλη στα καντόνια στις 27 Ιανουαρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού των 650.000. Περίπου 200.000 δόσεις εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν τον Φεβρουάριο. Σε συνδυασμό με τα τρέχοντα αποθέματα στα καντόνια, οι συνολικοί εμβολιασμοί ανέρχονται μόνο σε 450.000 δόσεις, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επίσης ανακοινώθηκε  ότι τελικά θα προστεθούν και άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της AstraZeneca, εκ των οποίων η Ελβετία έχει παραγγείλει 5,3 εκατομμύρια δόσεις από τις συνολικές 15,8 εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν από τρεις κατασκευαστές. Ένας εκπρόσωπος της ελβετικής θυγατρικής Johnson & Johnson δήλωσε στην SonntagsZeitung ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελβετική ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας σχετικά με τον υποψήφιο εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα, περίπου 260.000 άτομα στην Ελβετία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κοροναϊού. Το Σάββατο, η υπουργός Δικαιοσύνης Karin Keller-Sutter δήλωσε στην CH-Media σε συνέντευξή της ότι έχει εμβολιαστεί.



Πηγή: info swiss


Ακολουθείστε μας στο facebook