Breaking News

Ελβετία Μηνύσεις απο τα Γυμναστήρια στην Κυβέρνηση


Τα γυμναστήρια θέλουν να μηνύσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ζημιές

Τα γυμναστήρια  σε όλη την Ελβετία είναι δυσαρεστημένα που δεν θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων στις αρχές Μαρτίου. Τώρα σχεδιάζουν να μηνύσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αποζημίωση.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη ότι τα γυμναστήρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

"Αυτό είναι θάνατος για πολλά γυμναστήρια", λέει ο πρόεδρος του σωματείου γυμναστηρίων.

Τώρα η ένωση μας θέλει να μηνύσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αποζημίωση.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θέλει να χαλαρώσει τα μέτρα αντιμετώπισης κορώνας στις αρχές Μαρτίου . Τα καταστήματα, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν ξανά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εξωτερικού χώρου - για παράδειγμα γήπεδα τένις ή γήπεδα ποδοσφαίρου - ανοίγουν επίσης. Το πακέτο χαλάρωσης βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση με τα καντόνια και δεν είναι ακόμη οριστικό.

Τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με τα σχέδια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. «Πολλοί από τους συναδέλφους μου ήλπιζαν ότι θαμπορούσαν να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια τους σύντομα. Η παράταση του τερματισμού λειτουργίας είναι ο θάνατος για πολλούς », λέει ο Claude Ammann, Πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Κέντρου Γυμναστικής και Υγείας SFGV. Είναι απογοητευμένος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα καντόνια: «Αισθανόμαστε εγκαταλειμμένοι από τους πολιτικούς και τα καντόνια, που μας άφησαν στην άβυσσο της οικονομικής καταστροφής».

Γι 'αυτό το σωματείο γυμναστικής ασκεί πίεση. Όπως  αναφέρει το SRF, θέλει να μηνύσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αποζημίωση. Ο Urs Saxer, πληρεξούσιος του σωματείου και καθηγητής συνταγματικού και διοικητικού δικαίου, επιβεβαιώνει ότι μια τέτοια αγωγή βρίσκεται υπό προετοιμασία: "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν τυχόν αξιώσεις αποζημίωσης." Τον Ιανουάριο, ο σύλλογος γυμναστικής ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μια τέτοια αγωγή .

Μικρή πιθανότητα επιτυχίας

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό  για τα γυμναστήρια ότι το κλείσιμο πέφτει την εποχή του έτους κατά το οποίο παράγουν τον κύριο κύκλο εργασιών τους. Παράγουν τα τρία τέταρτα των πωλήσεών τους μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης.

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου της Ζυρίχης Felix Uhlmannδίνει στην αγωγή ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι υπήρχε παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους των αρχών. "Θα υποθέσω ότι τα δικαστήρια παρέχουν στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο κάποια περιθώρια και ότι δεν υπάρχει σημαντική παραβίαση των καθηκόντων", δήλωσε ο Uhlmann.

Ο κλάδος της φυσικής κατάστασης παραπαίει: ενώ οι αθλητικέςεγκαταστάσεις, όπως γήπεδα τένις ή ποδοσφαίρου, επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Ακόμα και το ανακοινωθέν πρώτο βήμα έναρξης εργασιών την 1η Απριλίου παραμένει αβέβαιο. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα επιτρέψει στη συνέχεια τον αθλητισμό εσωτερικού χώρου - αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση.

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια τους σύντομα. Η επέκταση του κλειδώματος είναι οθάνατος για πολλούς », τονίζει και ο Claude Ammann, Πρόεδρος του Swiss Fitness and Health Center Association SFGV. «Οι επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει την επιχείρησή τους με την πάροδο των ετών οδηγούνται σε πτώχευση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Αυτό με στεναχωρεί."

Η απειλητική για την επιβίωση των γυμναστηρίων κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι σε πολλά καντόνια τα υποσχεθέντα κονδύλια βοήθειας δεν έχουν καταβληθεί καθόλου ή μόνο εν μέρει, λέει ο Ammann. «Εάν τα χρήματα δεν έρθουν σύντομα, πολλοί από εμάς δεν θα είμαστε εκεί τον Απρίλιο», λέει ο Ammann. "Οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν δει ούτε ένα φράγκο μέχρι τώρα".

‘’Μιλάμε για την επιβίωση’’

Ο Tunç Karapalanci, ιδιοκτήτης της εταιρείας "well come Fit", που λειτουργεί κέντρα γυμναστικής στα καντόνια της Ζυρίχης, του St. Gallen, του Thurgau και της Glarus, επιβεβαιώνει ότι ορισμένα καντόνια δεν πληρώνουν τη συμφωνημένη βοήθεια - παρά τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις. "Ενώ οι πληρωμές δυσκολίας δεν είναι απλές στη Ζυρίχη,  στο Glarus για παράδειγμα, πληρώνει μόνο ένα μέρος αυτών και στο Thurgau παίρνετε μόνο ένα δάνειο." Η βοήθεια για τις ΜΜΕ που υποσχέθηκε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι πολύ μακριά.

Η παράταση του κλειδώματος μέχρι τον Απρίλιο είναι καταστροφική για το γυμναστήριο, λέει ο Tunç. Κυρίως επειδή χάσαμε την κύρια σεζόν εκγύμνασης, η οποία διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. «Τον Ιανουάριο, οι πελάτες έρχονται για τα νέα συμβόλαιά  τους. Τον Μάρτιο για να φανεί καλό το σώμα τους στην παραλία ή στην πισίνα το καλοκαίρι », λέει ο Tunç. «Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία δημιουργούμε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών μας. Από αυτές τις ημερομηνίες και μετά το γυμναστήριο δεν θα ξαναβρεί πελάτες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ειδικά για τα μικρά γυμναστήρια και τους υπαλλήλους τους, είναιπλέον ζήτημα επιβίωσης. "Υπάρχουν ήδη πολλοί μαθητευόμενοι γυμναστές, αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου στο δρόμο, επειδή πολλά γυμναστήρια ήδη δεν κατάφεραν να επιβιώσουν επιχειρηματικά από το κλείδωμα", λέει ο Tunç. "Οι άνθρωποι στόν κλάδο μας αισθάνονται πολύ άσχημα και θα αντιδράσουν."

 

Πηγή: SRF

 

Ακολουθείστε μας στο facebook