Breaking News

Ελβετία και Ευρωπαϊκή Ένωση Θα υπάρξει Συμφωνία?


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα στην Ελβετία

Την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ των ηγετών της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Ε.Ε. φαίνεται πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις σε βασικούς τομείς για να σώσει τη δύσκολη συμφωνία-πλαίσιο με την Ελβετία.

Διακοπή ή συνέχεια; Με λίγα λόγια, αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί όταν σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ελβετίας Guy Parmelin θα συναντήσει τον ομόλογό του στην Επιτροπή της Ε.Ε. Ursula von der Leyen.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έρχεται μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο συμφωνίας-πλαισίου - που αποσκοπεί στην αποσαφήνιση του τρέχοντος ιστού διμερών συμφωνιών μεταξύ Βέρνης και Βρυξελλών - που ολοκληρώθηκε το 2018. Οι πρώτες συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία ξεκινούν το 2005. Σήμερα, η Ε.Ε. αναμένει από την Parmelin να δώσει μια σαφή ένδειξη για το αν η συμφωνία θα γίνει πραγματικότητα ή αν πρόκειται να τοποθετηθεί στο ''μουσείο ελβετικών ευρωπαϊκών έργων της Ελβετίας''.

Από την ολοκλήρωσή της, η ελβετική κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει τη συμφωνία πλαίσιο. Ξεκίνησε μια εθνική διαδικασία διαβούλευσης, η οποία οδήγησε στην εμφάνιση σημαντικής πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης. Οι οικονομικοί κύκλοι διαιρούνται στη συμφωνία. Την Τετάρτη, μέσα στην εβδομάδα, μόλις δύο ημέρες πρίν από τη συνάντηση των Βρυξελλών, η κυβέρνηση συναντήθηκε για άλλη μια φορά για να προσπαθήσει να καθορίσει μια σαφή στρατηγική.

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κάνουν παραχωρήσεις

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, έχει κάνει την εργασία της, όπως δείχνουν πολλά έγγραφα από πηγές ενημέρωσης στην Ελβετία. Τα έγγραφα δίνουν επίσης μια εικόνα για τις θέσεις που πιθανώς θα υιοθετήσει η κυρία von der Leyen όταν συναντήσει την Παρμελίν.

Μετά από περίπου 6 συναντήσεις και βιντεοδιασκέψεις στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, στις οποίες συμμετείχε η Ελβετή διαπραγματευτής Livia Leu, η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποβάλει τώρα προτάσεις που καλύπτουν τους τρεις τομείς της συμφωνίας που αφορούν περισσότερο την ελβετική κυβέρνηση: κρατικές ενισχύσεις, μισθολογική προστασία και ιθαγένεια για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις - οι οποίοι θα περιόριζαν τις δημόσιες επιδοτήσεις σε ορισμένους τομείς της οικονομίας  -  η Επιτροπή είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την πλήρη κατάργηση του σημείου που δημιουργεί πρόβλημα, από το κείμενο πλαίσιο. Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των μισθών για τους Ελβετούς εργαζομένους - βασική απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων - οι Βρυξέλλες βλέπουν επίσης τις δυνατότητες συμφωνίας και αναφέρουν ότι η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τα ελβετικά αιτήματα.

Τέλος, σχετικά με την οδηγία για την ιθαγένεια - η οποία θα έδινε στους πολίτες της ΕΕ στην Ελβετία το ίδιο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση με την Ελβετία - η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει ήδη δώσει επαρκή διαβεβαίωση στην Ελβετία. Η Βέρνη, σύμφωνα με την ΕΕ, απάντησε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δεν έδωσε επαρκή θετικά στοιχεία.

«Δεν υπάρχει δέσμευση από την Ελβετία. Η Επιτροπή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον εαυτό της αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελβετική πλευρά », δήλωσε πρόσφατο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο γράφτηκε στην Ε.Ε. από εκπροσώπους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Το δίκαιο της ΕΕ στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στις Βρυξέλλες, αρκετές πηγές πιστεύουν ότι το σημαντικότερο εμπόδιο για μια οριστική συμφωνία βρίσκεται αλλού. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, το πρόβλημα είναι «η δυναμική εφαρμογή των κοινοτικών νόμων και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Ελβετία».

Αλλά αυτά τα σημεία, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, είναι «μη διαπραγματεύσιμα» απο τους Ελβετούς.

Στις 16 Απριλίου, η Stephanie Riso, αναπληρωτής διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου της Ursula von der Leyen και ομόλογός της Livia Leu, ενημέρωσε στους πρεσβευτές της Ε.Ε.  σχετικά με την κατάσταση των διμερών σχέσεων. «Κάναμε κάποιες προτάσεις, αλλά δεν υπήρξαν παραχωρήσεις από την ελβετική πλευρά», ήταν η ουσία του μηνύματος.

Ο κύριος στόχος της διάσκεψης κορυφής την Παρασκευή θα είναι συνεπώς να καθοριστεί εάν υπάρχει ακόμη πολιτική βούληση στην Ελβετία να εγκρίνει τη συμφωνία-πλαίσιο μετά τις τροποποιήσεις. Εάν ναι, τότε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαϊκή στροφή

Αυτή η ευελιξία - υπό ορισμένες προϋποθέσεις - σηματοδοτεί μια καμπή στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Μέχρι πρόσφατα, η Ευρωοαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι ήταν διατεθειμένη να διευκρινίσει ορισμένα σημεία που έθιξε η Βέρνη, αλλά είχε αρνηθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Για χρόνια, η Ε.Ε. διαπραγματεύτηκε καλή τη πίστει με ανθρώπους που δεν ήταν εύκολο, και που ζήτησαν τόσες πολλές διευκρινίσεις, μέχρι να εξαντλήσουν ολόκληρη τη διαδικασία», λέει ένας άλλος υψηλόβαθμος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε για την αδυναμία της Ε.Ε. να συμφωνήσει με την δυσπιστία της Ελβετίας.

Η πιθανότητα της πτώσης ολόκληρου του πλαισίου παραμένει. Ωστόσο, όπως λέει μια άλλη ενημερωτική πηγή: «είναι στη φύση της Ε.Ε. να αναζητήσουμε λύσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή, για μια συμφωνία». Επιπλέον, οι γείτονες της Ελβετίας, καθώς και οι φτωχότερες χώρες και περιοχές που επωφελούνται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (στην οποία συμβάλλει επίσης η Ελβετία), γνωρίζουν ότι διακυβεύονται πολλά. «Όλοι έχουμε να επωφεληθούμε από καλές σχέσεις», λέει ο διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.

Η Γαλλία και η Αυστρία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αρκεί η Ελβετία να είναι πρόθυμη να συζητήσει μια λύση. Η Γερμανία δεν θέλει να βλάψει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ελβετία, ενώ η Ιταλία πιέζει για συζητήσεις και ένα σχέδιο Β σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας.

Εν ολίγοις, ο χρόνος για να ξεχωρίσουμε τις θέσεις μας είναι παρελθόν δηλώνουν οι Ευρωπαίοι απο τις Βρυξέλλες. Όμως ακόμη και τώρα η διάθεση μας είναι ανοιχτή και ρεαλιστική για να συμφωνήσουμε, τονίζουν οι υπεύθυνοι της Ε.Ε.

Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια των Ελβετών πλέον.

Στις Βρυξέλλες, οι παρατηρητές βλέπουν τρία πιθανά σενάρια για τη συνάντηση της Παρασκευής. Το ένα είναι ότι η Παρμελίν πείθει την Επιτροπή της Ελβετίας να επιτύχει συμφωνία, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τη βελτίωση του σχεδίου συμφωνίας. Ένα άλλο σενάριο είναι ότι ο Ελβετός πρόεδρος είναι αδιάφορος ή ακόμη άλλο σενάριο είναι ότι η όλη κατάσταση θα παραμείνει εξίσου ασαφής όπως πριν.

Τα δύο τελευταία σενάρια, λένε πηγές, θα οδηγούσαν σε μια αργή αλλά αναπόφευκτη επιδείνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελβετίας και Ε.Ε.



Πηγή: swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook