Breaking News

Τράπεζα της Αγγλίας Καλεί τους Καταθέτες να Προετοιμαστούν για Οικονομική Καταιγίδα

 


Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας καλεί τους πελάτες της να προετοιμαστούν για οικονομική καταιγίδα

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον κόσμο δείχνουν εξαιρετικά δυσοίωνες και είπε στις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα που έρχεται.

«Οι οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί ουσιαστικά», δήλωσε η Bank of  England καθώς δημοσιεύει την τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα της γενικότερης οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ λένε ότι η Βρετανία είναι πιο επιρρεπής στην ύφεση και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό από άλλες δυτικές χώρες, που όλες αντιμετωπίζουν παγκόσμιες κρίσεις στην αγορά ενέργειας και εμπορευμάτων.

Οι βρετανικές τράπεζες ήταν σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια σοβαρή οικονομική ύφεση, δήλωσε η BoE, αν και σημείωσε ότι οι δείκτες κεφαλαίου τους - αν και εξακολουθούν να είναι ισχυροί - αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Μέλη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) επιβεβαίωσαν ότι η BoE θα διπλασιάσει το επιτόκιο κεφαλαιακού αποθέματος (CCYB) στο 2% τον Ιούλιο και είπαν ότι θα μπορούσε να μεταβάλει το επιτόκιο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία .

Το επιτόκιο CCYB αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες που ποικίλλει ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές.

Παρά την επιδείνωση του κόστους διαβίωσης, με τον πληθωρισμό να οδεύει προς διψήφιο νούμερο, η BoE είπε ότι οι τράπεζες ήταν ανθεκτικές στις ευπάθειες του χρέους μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η κεντρική τράπεζα εξέφρασε επίσης ανησυχία για την υγεία των βασικών χρηματοπιστωτικών αγορών - όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Βρετανίας - που αποτέλεσαν το αντικείμενο της για άμεσα μετρητά του Μαρτίου 2020, όταν η πανδημία COVID-19 προκάλεσε πωλήσεις πανικού.

«Εν μέσω υψηλής αστάθειας, οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώθηκαν ακόμη και σε αγορές συνήθως υψηλής ρευστότητας, όπως τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός και τα μελλοντικά επιτόκια», ανέφερε η BoE.

Σημείωσε ότι οι βασικές βρετανικές αγορές - ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν - έχουν γίνει πιο ακριβές στη διαπραγμάτευση, με τα spreads προσφοράς-ζήτησης για τους βραχυπρόθεσμους θύλακες να υπερδιπλασιάζονται σε σύγκριση με τον μέσο όρο τους το 2021.

«(Οι συνθήκες) θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ειδικά εάν η αστάθεια της αγοράς αυξηθεί περαιτέρω», ανέφερε η BoE.

Η BoE είπε επίσης ότι θα διενεργήσει μια εις βάθος ανάλυση της λειτουργίας της αγοράς εμπορευμάτων, με το εμπόριο μετάλλων να διαταράσσεται σοβαρά τον Μάρτιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει το τεστ ακραίων καταστάσεων του 2022 των τραπεζών -που καθυστέρησε λόγω του πολέμου- τον Σεπτέμβριο, με τα αποτελέσματα πιθανότατα να έρθουν στα μέσα του 2023.

Επίσης η Βρετανική κυβέρνηση  ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε μια διαβούλευση για να εστιάσει καλύτερα στα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει στους ξένους βιομηχανικούς επενδυτές και να τα κωδικοποιήσει πλήρως νομικά.

''Οι μεταρρυθμίσεις μας θα παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις φορολογικές απαλλαγές και τις διευκολύνσεις μας  που προσφέρονται σε βιομηχανικούς επενδυτές στην προσπάθεια μας  να προσελκύσουμε περισσότερες βιομηχανίες και παράλληλα καλύτερη σχέση απόδοσης και πληρωμής φόρων για τους βρετανούς φορολογούμενους'', δήλωσε η υπουργός Οικονομικών  Λούσι Φρέιζερ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε επίσης ότι δεν περιμένει  ότι οι προτάσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ξένες επενδύσεις στη Βρετανία όμως είναι υποχρεωμένη να προσπαθήσει για να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί την Βρετανική Οικονομία εν όψει των όσων επισφαλειών βλέπει στο μέλλον.

Αυτά κάνουν οι σοβαρές χώρες της Δύσης με κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον των κρατών τους κι όχι με το πως θα επανεκλεγούν άλλη μιά θητεία.... Δυστυχώς η Ελλάδα άλλη μια φορά είναι παντελώς απροετοίμαστη σε όλους τους τομείς με πρώτο της Οικονομίας. Μιας Οικονομίας ανύπαρκτης ουσιαστικά αφού το Α.Ε.Π. της χώρας έχει πιάσει ιστορικό χαμηλό αλλά κανένας δεν νοιάζεται. Μοιράζοντας επιδόματα -από δανεισμό- το Ελληνικό κράτος μιλάει για ανάπτυξη, νέες επενδύσεις πράσινη ανάπτυξη και άλλα πολλά χωρίς να φαίνεται να υπολογίζει καθόλου 1) το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας κ 2) το Ιδιωτικό Χρέος της Ελλάδας. Φαινομενικά άσχετα με όλα τα παραπάνω αλλά απίστευτα σχετικά..... Ότι και να πεί κανείς ότι και να γράψει είναι λίγο για την πρωτοφανή ανικανότητα όλων των τελευταίων Ελληνικών κυβερνήσεων στον Οικονομικό τομέα. Ότι και να πεί κανείς ότι και να γράψει είναι λίγο για την πρωτοφανή ανικανότητα όλων των τελευταίων Ελληνικών κυβερνήσεων σε ένα και μόνο απλό απλούστατο θέμα: την Συνεννόηση μεταξύ τους, την ομοφωνία, την αλληλουποστήριξη εν όψει όλων αυτών που συμβαίνουν. Που πρέπει να μας βρούν Ενωμένους. Για να καταλάβουμε κι εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες πως αφού τα βρήκαν αυτοι που μας κυβερνούν καιρός είναι να τα βρούμε κι εμείς μεταξύ μας. Αν ακούσετε την συζήτηση μας με Έλληνα Ευρωβουλευτή θα καταλάβετε γιατί γράφονται αυτές οι γραμμές....Αν σας ενδιαφέρει ακούστε την εκπομπή ΕΔΩ   Που πας λοιπόν ρε Καραμήτρο ? Ρωτάμε τον όποιον Υπουργό Οικονομικών θέλει να πείσει τους Έλληνες να εφησυχάζουν και να είναι ευχαριστημένοι με τα επιδόματα που τους δίνονται όταν άλλες χώρες  προετοιμάζονται για όλα....



Για το ellinesradio.gr  Κώστας Κανάκας 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νανοαισθητήρας και Παγκόσμια Αναγνώριση για Έλληνα της Διασποράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι 5 Καλύτερες Ειδικές Δυνάμεις στον Κόσμο



            Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό

          Παντού Ελλάδα με τον Αντρέα Σαλμανίδη απο την Γερμανία για τους Ελληνες του Κόσμου