Breaking News

Νέος Ελβετικός Αντιτρομοκρατικός Νόμος

 


Νέος Ελβετικός αντιτρομοκρατικός νόμος:   Περισσότερες αστυνομικές εξουσίες για περισσότερη ασφάλεια

Στις 13 Ιουνίου, οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν με την ψήφο τους, την τύχη ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που προκάλεσε αντιπαραθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για ορισμένους, ο νόμος αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα των αθώων πολιτών, ενώ άλλοι λένε ότι θα προστατεύσει καλύτερα τον πληθυσμό.

Το 2015, μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας Charlie Hebdo στο Παρίσι, η Ελβετία υιοθέτησε μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Ο ομοσπονδιακός νόμος για τα αστυνομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί βασικό πυλώνα αυτού.

Το κύμα επιθέσεων μεγάλης κλίμακας που έπληξαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια δεν έχει επηρεάσει ακόμη την Ελβετία. Πέρυσι, ωστόσο, η χώρα κατέγραψε την πρώτη της τζιχαντιστική βία: ένα θανατηφόρο χτύπημα με μαχαίρι που συνέβη στη νοτιοδυτική πόλη Morges και ακόμη μια επίθεση με μαχαίρι στο Ticino. Σύμφωνα με τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Πληροφοριών, η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν στις 13 Ιουνίου - παράλληλα με άλλα τέσσερα ζητήματα - εάν θα παραχωρήσουν ή όχι περισσότερες εξουσίες στις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων.

Επί του παρόντος, η αστυνομία μπορεί να ενεργήσει εναντίον ενός ατόμου μόνο εάν έχει ήδη διαπράξει έγκλημα. Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να δώσει μια νομική βάση για τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργούν προληπτικά ενάντια σε πιθανούς τρομοκράτες.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του νόμου θα επιτρέπει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Αστυνομίας (Fedpol) να λάβει μια σειρά μέτρων εναντίον ενός ατόμου που υποπτεύεται ότι αποτελεί απειλή, ακόμη και αν «δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη ποινικής διαδικασίας».

Αυτοί οι ύποπτοι μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε ανάκριση ή να υποχρεούνται να ενημερώνουν τακτικά και με προθεσμίες τις αρχές. Μπορεί επίσης να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, η επικοινωνία με συγκεκριμένα άτομα ή η είσοδος σε συγκεκριμένες περιοχές. Ως έσχατη λύση, και με την έγκριση ενός δικαστή, θα μπορούσαν να τεθούν υπό κατ 'οίκον περιορισμό.

Τον Μάιο του 2019, η Fedpol δήλωσε ότι οι νομικές μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν μόνο «μερικές δεκάδες άτομα». Τα μέτρα θα ισχύουν για άτομα άνω των 12 ετών - άνω των 15 ετών για κατ 'οίκον περιορισμό - και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα υπέρ

Τα μέτρα και οι εφαρμογές μεθόδων που ισχύουν σήμερα για την καταπολέμηση πιθανών τρομοκρατών είναι ανεπαρκή, εκτιμούν οι υποστηρικτές του νόμου. Ο νεος νόμος θα καλύπτει κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική της χώρας, ιδίως επιτρέποντας στην αστυνομία να αναλάβει δράση μόλις υποδηλώσουν συγκεκριμένες ενδείξεις σε κάποιον που ενδέχεται να διαπράξει τρομοκρατική πράξη. Έτσι, ο νέος νόμος θα προστατεύσει καλύτερα τον πληθυσμό.

Τα μέτρα θα ληφθούν επίσης κατά περίπτωση ανάλογα με την κατάσταση, λένε οι υποστηρικτές. Ψυχολογικά προγράμματα παρέμβασης ή τοποθέτησης σε εργασία θα δοκιμαστούν πρώτα και θα ληφθούν πιο σοβαρά μέτρα μόνο εάν αποτύχουν αυτές οι στρατηγικές.

Η πλευρά «ναι» των πολιτών, υποστηρίζει επίσης ότι ο νόμος είναι συμβατός με τα θεμελιώδη δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR) και τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών. Κανείς δεν θα μπορούσε να τεθεί υπό κατ 'οίκον περιορισμό χωρίς την έγκριση δικαστή και όλα τα μέτρα μπορούν να προσαχθούν στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα κατά

Για την πλευρά ''όχι'' η μεταρρύθμιση οδηγεί σε ακρότητες της Αστυνομίας. Πιστεύουν ότι ο νόμος ορίζει την «τρομοκρατία» πολύ αόριστα και έτσι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για αυθαίρετα μέτρα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα δικαιώματα των πολιτών που δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο.

Κατά την άποψή τους, δεν τηρείται επίσης η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών. Εκτός από την περίπτωση κατ 'οίκον περιορισμού, η Fedpol θα είναι υπεύθυνη τόσο για την απόφαση όσο και για την εφαρμογή των μέτρων. Οι υποστηρικτές του ''όχι'' λένε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή νομικής εποπτείας.

Όσον αφορά τα ίδια τα μέτρα, οι υποστηρικτές του «όχι» αναφέρει ότι παραβιάζουν την ΕΣΔΑ, η οποία απαγορεύει την κράτηση ατόμων μόνο βάσει υποψιών. Καθώς ο νόμος ισχύει και για τους νέους, αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, λένε.

Γιατί έχουν λόγο οι ψηφοφόροι

Ο μέχρι σήμερα νόμος των  μέτρων που λαμβάνει η αστυνομία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εγκρίθηκε από το ελβετικό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020. Λίγο αργότερα, μια διακομματική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από τμήματα νεολαίας από αριστερά κόμματα, ξεκίνησε με επιτυχία μια εκστρατεία για την αμφισβήτηση του νόμου, παραδίδοντας 140.000 υπογραφές προς τούτο τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας, οι πολίτες μπορούν να φέρουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις σε εθνικό δημοψήφισμα συλλέγοντας 50.000 υπογραφές εντός 100 ημερών.

Ποιος είναι υπέρ και κατά

Κατά την τελική κοινοβουλευτική ψηφοφορία, το κείμενο του νέου νόμου, υποστηρίχθηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα από τη δεξιά και το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Αντιτάχθηκε από την αριστερά και από το  Φιλελεύθερο Πράσινο κόμμα.

Ο νόμος έχει επίσης προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον καθώς και αρνητικές αντιδράσεις και εκτός του εσωτερικού της Ελβετίας. Σε επιστολή προς την ελβετική κυβέρνηση, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το επέκρινε και είπε ότι άφησε την πόρτα ανοιχτή για αυθαίρετες κρατήσεις. Επίσης η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Dunja Mijatovic, έχει εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Η Πλατφόρμα Ελβετικών ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από 90 οργανισμούς, έχει επίσης δηλώσει ότι είναι κατά του νόμου.



Πηγή: Watson


Ακολουθείστε μας στο facebook